Nou record - Prețul spot al gazelor a scăzut sub cel reglementat, de 68 de lei/MWh, cel mai redus nivel din istoria de un an a acestei piețe

Nou record - Prețul spot al gazelor a scăzut sub cel reglementat, de 68 de lei/MWh, cel mai redus nivel din istoria de un an a acestei piețe
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 21 oct 2019

O cantitate de 300 MWh de gaz a fost tranzacționată duminică, pe piața intraday operată de Bursa Română de Mărfuri (BRM), la un preț de 67 de lei/MWh, cu un leu sub prețul reglementat de 68 de lei/MWh la care producătorii sunt obligați de prevederile OUG 114 și de legislația secundară a Autorității de Reglementare în Domeniul Energiei din România (ANRE) să vândă gazele destinate consumatorilor casnici și CET-urilor.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

ULTIMA ORĂ Nouriel Roubini, "Dr. Doom", vine în România. Detalii AICI

Este cel mai redus preț din istoria de un an a acestei piețe.

Precedentul record fusese stabilit în urmă cu o săptămână, pe 13 octombrtie, când o cantitate de 46 MWh a fost vândută la un preț de 68 lei/MWh. Profit.ro remarca la acea dată că penuria de gaze de pe piețele centralizate pare a se atenua în urma importurilor masive, de peste 2,2 TWh/lună, și a umplerii depozitelor în proporție de peste 92% din capacitatea de depozitare.

 

Duminică, prețul mediu ponderat de pe piața intraday a fost de 68,12 lei/MWH, cu un leu sub cel înregistrat pe 13 octombrie, când fusese stabilit cel mai redus nivel al ultimelor șase luni, de 69 lei/MWh, preț care nu mai fusese înregistrat niciodată în istoria de un an a acestei piețe.

OMV Petrom și-a majorat cu 50% vânzările de gaze în ultimul trimestru în pofida scăderii producției cu peste 9%. Explicația: a devenit cel mai mare importator de pe piața locală. Detalii - la Profit.Energy.forum CITEȘTE ȘI OMV Petrom și-a majorat cu 50% vânzările de gaze în ultimul trimestru în pofida scăderii producției cu peste 9%. Explicația: a devenit cel mai mare importator de pe piața locală. Detalii - la Profit.Energy.forum

Duminică, preturile medii ponderate pentru day ahead (78,65 lei/MWh) și intraday (68,12 lei/MWh) au fost sub 80 de lei/MWh, cunoscând o evidentă tendință de scădere, precizează BRM, într-un comunicat.

În urma introducerii prețului la gaze de 68 de lei/MWh, atât furnizorii, cât și producătorii, în așteptarea unui preț mai bun, al sezonului rece, au preferat să înmagazineze considerabil gazele din producția internă, susține BRM.

La scăderea prețurilor pe piețele spot, dar și a majorării volumelor tranzacționate au contribuit doi factori: unul psihologic și altul de piață.

Factorul psihologic este reprezentat de iminenta abrogare a OUG 114 (fie imediat, fie în etape) și căderea guvernului PSD care a adoptat respectiva ordonanță.

Factorul de piață este reprezentat de majorarea importurilor, care în august au fost de peste 2,2 TWh (în septembrie a fost probabil și mai ridicat), dar și de scăderea ritmului de injectare a gazelor în depozite (de la 150 GWh/zi la 90 GWh/zi) ca urmare a gradului ridicat de umplere a acestora (peste 93,45% din capacitatea totală).

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
gaze
spot
brm
intraday
pzu