Radiografia sistemului energetic la 9 luni: Producție +3%, consum -7%, prosumatori de peste 1.000 MW și ajutoare de avarie acordate Ucrainei, Republicii Moldova și Serbiei

Radiografia sistemului energetic la 9 luni: Producție +3%, consum -7%, prosumatori de peste 1.000 MW și ajutoare de avarie acordate Ucrainei, Republicii Moldova și Serbiei
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 21 nov 2023

Consumul intern net de energie electrică al României a scăzut cu 7% în primele 9 luni ale anului, față de perioada similară din 2022, la 38,1 TWh, iar producția a crescut cu 3%, la 40,8 TWH.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În același timp, exportul de energie a avansat cu 63%, la 6,2 TWh, în timp ce importul s-a comprimat cu 33%, la 3,4 TWh.

Tranzacție-surpriză pregătită: O companie aeriană din Emirate - pe cale să preia firma românească de handling UpLift Airport Services, tocmai intrată în insolvență, unul dintre principalii creditori ai Blue Air CITEȘTE ȘI Tranzacție-surpriză pregătită: O companie aeriană din Emirate - pe cale să preia firma românească de handling UpLift Airport Services, tocmai intrată în insolvență, unul dintre principalii creditori ai Blue Air

″Scăderea (consumului de energie – n.r.) a fost cauzată în mare parte de creșterea continuă a prețurilor de consum și a serviciilor, care au creat un impact în scăderea consumului de energie electrică, mai puternic decât se estima, cu toate că prețurile la energie au continuat să înregistreze un trend descrescător″, conform unui document oficial.

Potrivit sursei citate, deși sezonul turistic al verii 2023 a fost unul intens în aproape toată Europa, încetinirea acordării creditelor bancare către sectorul economic, prin înăsprirea politicii monetare, a condus la o scădere continuă a sectorului economic, care s-a reflectat implicit în consumul de energie electrică.

Bruxelles-ul pregătește noi sancțiuni împotriva Rusiei, care vor viza și comerțul cu diamante CITEȘTE ȘI Bruxelles-ul pregătește noi sancțiuni împotriva Rusiei, care vor viza și comerțul cu diamante

Pe de altă parte, un factor decisiv al scăderii consumului măsurat îl reprezintă creșterea continuă a puterii instalate a prosumatorilor, care a ajuns la 31.08.2023 la circa 1.060 MW. Considerând pentru producția acestor prosumatori un procent din puterea instalată similar cu cel înregistrat în parcurile fotovoltaice a căror energie este măsurată, se estimează că, în trimestrul al III-lea din anul 2023, consumul alimentat de producția respectivă a reprezentat cel puțin 2% din consumul sistemului energetic național (SEN)″, arată sursa citată.

Transelectrica și-a dublat veniturile din ajutoare de avarie acordate unora dintre sistemele energetice ale țărilor vecine, de la 9,61 milioane lei în ianuarie-septembrie 2022 la 19,29 milioane lei în primele 9 luni din 2023. Ajutoarele au fost acordate Ucrainei, Republicii Moldova și Serbiei.

Un om de afaceri și-a cumpărat o insulă paradisiacă cu banii furați de la stat în timpul pandemiei CITEȘTE ȘI Un om de afaceri și-a cumpărat o insulă paradisiacă cu banii furați de la stat în timpul pandemiei

Din total, ajutoare de avarie de 15,74 milioane lei au fost acordate numai în trimestrul III. ″Ajutoarele de avarie au fost acordate către Ucraina, pe fondul afectării infrastructurii energetice din această țară în urma conflictelor armate, și către Republica Moldova, în urma neachiziționării energiei necesare acoperirii consumului, pe fondul prețurilor mari înregistrate pe piața de energie electrică (PZU)″, se menționează în raport.

După cum a relatat Profit.ro, România și Polonia au acordat în cursul lunii august ajutoare de avarie masive sistemului energetic național al Ucrainei, care s-a confruntat cu o criză de aprovizionare, pe fondul consumului record determinat de caniculă, din cauza distrugerilor cauzate începând de toamna trecută de atacurile Rusiei unui număr mare de termocentrale și hidrocentrale și lucrărilor de reparații și mentenanță desfășurate la mai multe unități de producție de energie nucleară, în perspectiva iernii.

viewscnt
Afla mai multe despre
consum energie
producție energie
putere instalată prosumatori
ajutoare avarie ucraina
ajutoare avarie republica moldova