Reglementatori SUA: Mini-reactoarele nucleare pe care americanii vor să le vândă României rezistă la cutremur

Reglementatori SUA: Mini-reactoarele nucleare pe care americanii vor să le vândă României rezistă la cutremur

Sursă foto: NuScale

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 15 iun 2022

Designul reactoarelor modulare mici (SMR) pe care compania americană NuScale vrea să le vândă și României este adecvat din punct de vedere al rezistenței la cutremur, susține staff-ul Comisiei de Reglementare în domeniul Energiei Nucleare din Statele Unite (U.S. Nuclear Regulatory Commission - NRC), potrivit unui document intern al Comisiei, citat de Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Documentul a fost emis după ce, luna trecută, Dan Dorman, director executiv de operațiuni la NRC, a ajuns la concluzia că decizia NRC din urmă cu 2 ani de a accepta calculele de rezistență a clădirii reactorului prezentate de companie "a fost insuficient documentată" și a ordonat Oficiului de Reglementare a Reactoarelor Nucleare din cadrul Comisiei să își re-documenteze evaluarea asupra calculelor prezentate de NuScale, să updateze aplicația și să evalueze dacă "există vreun impact" asupra certificării de design acordate în 2020.

PREMIERĂ Dinamo, cu mari probleme financiare, a retrogradat pentru prima dată în eșalonul secund CITEȘTE ȘI PREMIERĂ Dinamo, cu mari probleme financiare, a retrogradat pentru prima dată în eșalonul secund

Asta în urma unei plângeri a lui John Ma, inginer al Comisiei, pe tema certificării designului mini-reactorului, care a scris într-o opinie profesională separată că designul clădirii care va încapsula unitățile reactorului și bazinul de combustibil nuclear uzat nu ar prezenta asigurări suficiente că aceasta va putea rezista la cel mai mare cutremur luat în considerare fără să se prăbușească și, în plus, ar putea fi vulnerabilă și la seisme mai mici.

Acum, stafful NRC i-a răspuns lui Dorman printr-o notă în care afirmă că evaluările inițiale au fost acceptabile și că nu este necesară updatarea certificării de design acordate reactorului NuScale, potrivit Reuters.

Licitații ANAF pentru valorificarea unor terenuri dintr-un dosar al fostului director al Poștei Dan Mihai Toader CITEȘTE ȘI Licitații ANAF pentru valorificarea unor terenuri dintr-un dosar al fostului director al Poștei Dan Mihai Toader

"Pe baza materialelor revizuite, stafful își menține concluzia că există o asigurare rezonabilă cu privire la gradul de adecvare a protecției (față de cutremur – n.r.)", se menționează în notă, semnată de Andrea Veil, directorul Oficiului de Reglementare a Reactoarelor Nucleare din cadrul NRC.

La rândul său, NuScale susține că reactorul său are "cel mai sigur design aprobat vreodată de NRC".

Marea Britanie va testa, începând din iunie, săptămâna de muncă de patru zile. În România lipsește acordul poiitic pentru introducere CITEȘTE ȘI Marea Britanie va testa, începând din iunie, săptămâna de muncă de patru zile. În România lipsește acordul poiitic pentru introducere

În schimb, Edwin Lyman, director însărcinat cu probleme de siguranță a energiei nucleare la organizația Union of Concerned Scientists, susține că îngrijorările inginerului Ma ar trebui analizate de către o echipă de experți independenți din afara NRC, fiind prea importante pentru a fi lăsate doar în sarcina Comisiei.

În urmă cu 3 săptămâni, autoritățile române și americane au anunțat că primul reactor modular mic din România va fi dezvoltat de NuScale și Nuclearelectrica pe amplasamentul fostei termocentrale Doicești din județul Dâmbovița, selectat în urma unui studiu finanțat de Agenția pentru Comerț și Dezvoltare a SUA (USTDA), printr-un grant de peste 1,2 milioane dolari.

viewscnt
Afla mai multe despre
reactoare nucleare modulare
minireactoare modulare
nuclearelectrica nuscale
acord nuclear romania sua; joe biden klaus iohannis