Repornirea Unității 1 de la Cernavodă amânată pentru a treia oară, pentru ziua de miercuri. Prețurile energiei pentru ziua următoare - în scădere. Detalii vor fi anunțate la Profit Energy.forum

Repornirea Unității 1 de la Cernavodă amânată pentru a treia oară, pentru ziua de miercuri. Prețurile energiei pentru ziua următoare - în scădere. Detalii vor fi anunțate la Profit Energy.forum
scris 24 sep 2019

Redeschiderea Unității 1 a Centralei de Cernavodă, care miercuri a fost oprită în urma unei avarii la sistemul de răcire al reactorului, a fost amânată pentru a treia oară. Unitatea de producție ar fi trebuit, potrivit datelor Transelectrica, să fie operațională la întreaga sa capacitate începând cu dimineața zilei de marți, ceea ce nu s-a întâmplat, fiind anunțată o nouă dată a repornirii, miercuri, ora 00:00.

Detalii despre situația din sistemul energetic în ansamblu și perspectivele vor fi anunțate la Profit Energy.forum, un eveniment care va fi organizat pe 14 octombrie, cu transmisiune în direct pe Profit TV, și la care vor fi prezenți oficiali cu putere de decizie din administrație și cei mai importanți jucători din domeniu.

Așa cum anticipa duminică Profit.ro, amânarea redeschiderii Unității 1 a pus presiune pe prețurile spot ale energiei, prețul pentru energia cu livrare marți în intervalul 19:00-20:00 egalând maximul istoric de 750 de lei/MWh, înregistrat miercurea trecută, ziua în care a fost anunțată avaria de la Cernavodă.

Interesant este că, potrivit datelor ENTSOE (Asociația operatorilor europeni de transport), Unitatea 1 ar trebui să repornească marți la ora 20:00, în timp ce potrivit Transelectrica (membră ENTSOE), de-abia miercuri la ora 00:00.

Piața pare a crede în repornirea unității de producție în noaptea de marți spre miercuri, dovadă scăderea prețului mediu zilnic al energiei cu livrare în ziua de miercuri cu 18% (de la 390 la 430 lei/MWh), maximele orare atenuându-se și ele de la 750 lei la 500 lei/MWh, în intervalul 19:00-20:00.

În plus, luni, la ora 13:00, a fost oprită accidental (neplanificat) și hidrocentrala de la Râul Mare, cu o capacitate de producție de 110 MW, ca urmare a unei avarii (“remediere defect circuit racire lagar turbina HA1”). Potrivit Transelectrica, această unitate ar urma să rămână nefuncțională până sâmbătă dimineață la ora 00:00.

Inițial, Unitatea 1, cu o capacitate de producție de 700 MW, ar fi trebuit să redevină funcțională, potrivit raportărilor Transelectrica, vineri, la ora 4. Ulterior, termenul de repunere în funcțiune a fost amânat într-o primă fază pentru noaptea de sămbătă spre duminică, pentru ca, în faza a doua să fie anunțat un alt termen marți, la ora 00:00.

EXCLUSIV Marius Gaga, fost șef al corpului de control ANAF, își extinde afacerile cu un proiect de peste 100 milioane euro în 2.000 de apartamente CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Marius Gaga, fost șef al corpului de control ANAF, își extinde afacerile cu un proiect de peste 100 milioane euro în 2.000 de apartamente

Oprirea accidentală a Unității 1 a luat prin surprindere piața și, nu în ultimul rând, propria conducere a companiei. Licitațiile pentru ziua următoare, pentru miercuri, fuseseră deja efectuate marți, dispeceratul național stabilind deja ce unități vor produce, cât și când. Și capacitățile de import pe termen scurt fuseseră stabilite cu o zi înainte.

Brusc, s-a creat un deficit de producție de 700 de MW în sistem, care a trebuit compensat. În plus, Nuclearelectrica produce “energie ieftină” (nepurtătoare de certificate de emisii), iar deficitul creat de avarie a fost compensat de importuri sau de o producție suplimentară de “energie scumpă” (purtătoare de certificate verzi).

Acesta a fost efectul pe partea de ofertă. Pe partea de cerere, pentru a-și onora contractele în derulare, compania a semnat miercuri peste 60 de contracte de achiziționare de electricitate pe piața intraday, achiziționând cantități între un MWh și 20 MWh, la prețuri cuprinse între 335 lei/MWh și 550 lei/MWh.

Pe PZU, Nuclearelectrica a fost nevoită să plătească prețul pieței, care a ajuns și la 750 de lei/MWh în anumite intervale orare, record absolut pentru România.

Producția de energie electrică din România a înregistrat săptămâna trecută un record negativ, atingând cel mai redus nivel din istoria modernă: pentru prima dată când nivelul acesteia a scăzut sub 4.200 MW.

EXCLUSIV Complexul comercial Expo Market Doraly din Afumați, deținut de Gheorghe Iaciu și unul dintre cele mai mari grupuri financiare din lume - scos la vânzare cu peste 100 milioane euro CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Complexul comercial Expo Market Doraly din Afumați, deținut de Gheorghe Iaciu și unul dintre cele mai mari grupuri financiare din lume - scos la vânzare cu peste 100 milioane euro

Nivelul redus al producției nu arată neapărat că România nu are capacități de producție care nu pot fi utilizate peste acest nivel (în februarie 2018 s-a atins un nivel maxim al producției de peste 11.300 MW), ci mai degrabă că acestea nu sunt competitive în raport cu cele din țările vecine, în special cu cele cu care România este interconectată.

Decizia referitoare la câtă energie electrică se produce, câtă se importă și la ce preț aparține unui algoritm, Euphemia, care analizează cantitățile și prețurile licitate pe piața pentru ziua următoare (PZU) din statele europene interconectate.

viewscnt
Afla mai multe despre
cernavodă
pret
energie
avarie
pzu