Compania turcă Karpowership vrea să aducă în Marea Neagră românească centrale plutitoare de 500 MW pentru Ucraina

Compania turcă Karpowership vrea să aducă în Marea Neagră românească centrale plutitoare de 500 MW pentru Ucraina
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 26 ian 2023

Ucraina vrea să își reducă deficitul de energie electrică cauzat de atacurile Rusiei folosind centrale electrice plutitoare, România și Republica Moldova fiind luate în considerare pentru a găzdui navele cu centrale la bord.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Traderul ucrainean de energie cu capital de stat ECU și operatorul turc de centrale electrice plutitoare Karpowership au semnat, astăzi, un memorandum de înțelegere, în vederea dezvoltării și finanțării unui proiect cu o capacitate de 500 MW, suficient pentru a alimenta peste 1 milion de gospodării din Ucraina.

Centralele plutitoare ar urma să fie amplasate în spațiile maritime ale României și Republicii Moldova, cu conectarea acestora la rețeaua electrică a Ucrainei prin linii de transmisie.

Cele mai noi gaze din Marea Neagră au ajuns la judecătorie CITEȘTE ȘI Cele mai noi gaze din Marea Neagră au ajuns la judecătorie

Cele două companii au anunțat că vor discuta cu autoritățile din România și Republica Moldova despre posibilitatea amplasării centralelor plutitoare în apele lor teritoriale.

"Sistemul energetic al Ucrainei a suferit 12 atacuri masive din partea Rusiei, ceea ce a dus la deteriorarea infrastructurii sale de generare a energiei și la penurii de electricitate. În timp ce războiul continuă, construirea de noi unități de energie pentru a recupera capacitatea de generare pierdută sau avariată nu este o opțiune fezabilă și trebuie să căutăm soluții inovatoare la criza actuală", a declarat Vitaly Butenko, directorul general al ECU.

Karpowership și-a exprimat anterior disponibilitatea de a alimenta cu energie electrică produsă de centrale electrice plutitoare atât Ucraina, cât și statele din Uniunea Europeană care se confruntă cu deficite.

Compania turcă, care deține o flotă de 36 de nave-centrale electrice, cu o capacitate totală de 6 GW, operează deja în Africa, în Noua Caledonie și în Brazilia și poartă în discuții cu mai multe țări europene pentru a furniza până la 2 GW de energie electrică prin intermediul navelor de alimentare.

viewscnt
Afla mai multe despre
karpowership
jsc ecu ucraina
centrale electrice plutitoare
criza energie ucraina
razboi ucraina