România încasează 288 milioane euro de la UE pentru programul energetic REPowerEU

România încasează 288 milioane euro de la UE pentru programul energetic REPowerEU
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 ian 2024

Comisia Europeană a efectuat astăzi către statul român o plată de 288 milioane euro, reprezentând prefinanțare din fondurile alocate programului de reforme și investiții în energie REPowerEU din PNRR, sub formă de sprijin financiar nerambursabil, a anunțat Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

„Această sumă, care va fi încasată de România în câteva zile, reprezintă o confirmare a eforturilor noastre constante de a construi o Românie mai modernă, mai curată și aliniată la standardele contemporane. Asta înseamnă, evident, și o Românie capabilă să răspundă rapid noilor provocări globale, iar cu sprijinul prefinanțării din partea Comisiei Europene, vom accelera punerea în aplicare a investițiilor cheie din RePowerEU”, a declarat ministrul de resort, Adrian Câciu.

ULTIMA ORĂ România nu participă la Eurovision 2024 CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ România nu participă la Eurovision 2024

Plata de astăzi a fost efectuată în contextul aprobării de către Consiliul Uniunii Europene a Planului Național de Redresare și Reziliență revizuit al României, care include o nouă componentă REPowerEU, dar și ca urmare a semnării actului adițional la acordul de contribuție financiară.   

Prefinanțarea reprezintă 20% din fondurile alocate suplimentar pentru finanțarea noilor capitole REPowerEU aferente statelor membre.

VIDEO Bulgaria vrea să naționalizeze o întreagă stațiune deținută de ruși la Marea Neagră CITEȘTE ȘI VIDEO Bulgaria vrea să naționalizeze o întreagă stațiune deținută de ruși la Marea Neagră

Noul capitol REPowerEU cuprinde două noi reforme și șapte investiții care se axează pe accelerarea producerii de energie verde, pe creșterea eficienței energetice a clădirilor și pe recalificarea și perfecționarea forței de muncă în domeniul generării de energie verde.

Bugetul REPowerEU pentru România depășește 2 miliarde de euro, cele mai mari alocări fiind prevăzute pentru acordare de vouchere în vederea accelerarea instalării de capacități de energie regenerabilă în cadrul gospodăriilor individuale (610,7 milioane euro), acordare de vouchere pentru îmbunătățirea eficienței energetice în cadrul gospodăriilor individuale (559,6 milioane euro) și creșterea eficienței energetice pentru clădirile publice (300 milioane euro).

viewscnt
Afla mai multe despre
repowereu
subvenții repowereu
vouchere fotovoltaice
vouchere eficiență energetică