ANUNȚ Program nou pentru instalarea de panouri fotovoltaice cu bani prin PNRR. Care sunt condițiile și ce valoare au voucherele

ANUNȚ Program nou pentru instalarea de panouri fotovoltaice cu bani prin PNRR. Care sunt condițiile și ce valoare au voucherele
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 ian 2024

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, anunță că, în urma introducerii capitolului REPowerEU în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), aproximativ 60.000 de gospodării din România vor putea beneficia de fonduri pentru instalarea de panouri fotovoltaice și pentru baterii de stocare, dar și pentru creșterea eficienței energetice a caselor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
20 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Programul pentru panouri fotovoltaice se va derula în paralel cu cel al AFM – ”Casa Verde Fotovoltaice” și vizează asigurarea consumului propriu, neadresându-se celor care vor să devină prosumatori.

Topul județelor cu cei mai mulți prosumatori din România. În primul rând trebuie să ai casă, în al doilea rând, să ai soare CITEȘTE ȘI Topul județelor cu cei mai mulți prosumatori din România. În primul rând trebuie să ai casă, în al doilea rând, să ai soare

”Dincolo de depunerea cererii de plată numărul 3, noi avem un nou PNRR. Este bine să spunem lucrul acesta, pentru că prin noul PNRR pe care l-am negociat cu Comisia Europeană și acesta a fost aprobat de Comisie, am introdus capitolul REPowerEU, unde avem o nouă finanțare de 1,4 miliarde de euro, care va intra în implementare din acest an, din 2024 și acolo cea mai importantă alocare este pentru oameni, pentru cetățeni, pentru gospodăriile populației, unde avem 1,2 miliarde de euro pentru ceea ce înseamnă panouri fotovoltaice și baterii, vouchere pentru acest tip de investiții și, pe de altă parte, pentru eficiența energetică a gospodăriilor individuale, a caselor”, a declarat Adrian Câciu, la Digi 24.

Adrian Câciu a precizat că programul prin PNRR se va derula în paralel cu cel al Administrației Fondului de Mediu – ”Casa Verde Fotovoltaice”.

Noul an începe cu prețuri reduse la gaze și stocuri record. Importurile rusești, tot mai nesemnificative. Cât de pline sunt depozitele în România CITEȘTE ȘI Noul an începe cu prețuri reduse la gaze și stocuri record. Importurile rusești, tot mai nesemnificative. Cât de pline sunt depozitele în România

”Pe partea de REPowerEU, pe partea de investiție privind panourile fotovoltaice și elementele de stocare, bateriile, aceste investiții merg mână în mână, deci practic nu se acordă doar pentru panouri, se acordă pentru persoanele care trebuie să-și asigure suficiența energetică, atenție, nu este un program pentru prosumatori. Deci cei care vor beneficia de aceste vouchere vor avea îndeajunsă energie pentru autoconsum, nu pentru a fi producători de energie, valoarea unui voucher pentru panourile fotovoltaice este până la 25.000 de lei și spun până la 25.000 de lei pentru că depinde de fiecare gospodărie, este echivalentul a 5 kilowați pentru gospodărie, undeva poate e nevoie doar de 3, undeva de 4, însoțiți acești 25.000 de lei pentru panouri de încă 25.000 de lei pentru capacitatea de stocare, pentru baterii, deci 50.000 de lei pe gospodărie vin pe acest tip de investiție”, a explicat Câciu.

El a arătat că a doua componentă a programului, care are în vedere creșterea eficienței energetice a caselor, se numește ”Casa eficientă energetic” și prevede alocarea unor vouchere de maximum 76.500 de lei pentru anveloparea caselor.

Germania a instalat capacități record de producție a energiei fotovoltaice și eoliene CITEȘTE ȘI Germania a instalat capacități record de producție a energiei fotovoltaice și eoliene

Conform lui Câciu, ținta acestor două programe este mediul rural, iar Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene își propune să colaboreze cu autoritățile județene și cu cele locale pentru ca aceste fonduri să ajungă acolo unde este nevoie de ele.

Ministrul a susținut că procedura va fi una foarte simplă, ”încât cetățeanul nu va depune decât o simplă cerere”, de birocrația și elementele de decont urmând a se ocupa Consiliul Județean pentru mediul rural sau primăriile în cazul locuințelor din mediul urban.

FOTO Administratorul de facto al Fermei Dacilor, arestat preventiv CITEȘTE ȘI FOTO Administratorul de facto al Fermei Dacilor, arestat preventiv

”În ianuarie lansăm actul normativ bază, temeiul legal, eu vreau să cred că la final de februarie începe implementarea programului. Obiectivul nostru este ca 60% din program să fie deja finalizat până la 31 decembrie 2024”, a adăugat Adrian Câciu.

Conform acestuia, aproximativ 60.000 de gospodării vor beneficia de aceste două programe.

viewscnt
Afla mai multe despre
panouri
prosumatori