Romgaz, în prag de litigiu cu constructorii noii centrale de la Iernut, întârziată de majorarea salariului minim în construcții

Romgaz, în prag de litigiu cu constructorii noii centrale de la Iernut, întârziată de majorarea salariului minim în construcții
scris 5 nov 2019

Producătorul de gaze naturale controlat de stat Romgaz se pregătește de un posibil litigiu în instanță cu consorțiul de firme care execută lucrările de construcție la noua centrală de producție de energie electrică și termică de la Iernut, proiect vital pentru securitatea alimentării cu energie a României și aflat deja în întârziere.

Astfel, compania vrea să achiziționeze "servicii juridice de consultanță, asistență și/sau reprezentare juridică externă a S.N.G.N. Romgaz SA, într-un posibil litigiu cu asocierea Duro Felguera și Romelectro, având ca obiect dezvoltarea C.T.E. Iernut", potrivit unui document al Romgaz remis Bursei de Valori București.

Raportul administatorilor companiei pe primul semestru al anului menționează, printre riscurile cu care se confruntă activitatea de investiții a Romgaz, "nerealizarea fizică și valorică a programului de investiții, în cazul apariției unor situații neprevăzute pe parcursul derulării", "execuția defectuoasă sau cu întârziere a lucrărilor de investiții, ca urmare a nerespectării prevederilor caietelor de sarcini, specificațiilor proiectelor tehnice și a graficelor de execuție", precum și "adaptarea/rectificarea cu întârziere a programului de investiții pe parcursul semestrului II 2019, ceea ce poate duce la blocarea efectuării unor noi investiții sau angajarea unor cheltuieli neprevăzute în bugetul de investiții".

CITEȘTE ȘI Toate filmele și serialele care apar pe Netflix în luna noiembrie

În august, directorul general al producătorului de gaze controlat de statul român, Adrian Volintiru, declara că majorarea salariului minim în industria construcțiilor la 3.000 lei brut lunar, decisă de Guvern prin celebra OUG nr. 114/2018, a provocat unele întârzieri și blocaje proiectului de construcție a noii centrale pe gaze a Romgaz de la Iernut, întrucât a crescut costurile cu forța de muncă ale firmelor contractoare care lucrează la proiect, nefiind limpede nici cum trebuie aplicată Ordonanța și nici cum vor fi recuperate aceste costuri suplimentare ale contractorilor și subcontractorilor.

"Facem ședințe săptămânale de comandament cu contractorii și mai facem și lunar. Eu i-am adunat pe toți contractorii, General Electric, Duro Felguera și Romelectro, ca să vedem cum reducem întârzierile. Ceea ce ne-a impactat a fost prevederea din OUG nr. 114/2018 cu privire la majorarea salariului minim în construcții. A fost o instrucțiune de aplicare, trebuia să mai urmeze o instrucțiune, care n-a mai fost dată. Firmele s-au blocat puțin", a arătat Volintiru.

El a spus atunci că, pentru a accepta o mărire de tarif pentru lucrările de la Iernut, Romgaz a cerut, dat fiind și restricțiile legislative pe care le are compania de stat, o situație detaliată pe fiecare contractor și subcontractor în parte, cu costurile suplimentare generate de OUG 114.

Arnaud Donckele - bucătarul-șef al anului, conform Gault et Millau CITEȘTE ȘI Arnaud Donckele - bucătarul-șef al anului, conform Gault et Millau

"Ei n-au fost pregătiți să dea această situație. Pe de altă parte, și ei au dreptate, niciodată nu s-a pus problema devizului, atâta vreme cât proiectul este de tip "livrare la cheie". Așa este definit, și în contract și peste tot. Și așa am ajuns într-un blocaj. Și i-am adunat pe toți contractorii să semnăm un act adițional prin care să putem să deblocăm această situație. E foarte greu pentru firme să producă peste noapte situații pe fiecare om în parte, pentru evaluarea costurilor suplimentare generate de OUG 114. Eu, la rândul meu, nu pot să aștept ca firmele să facă aceste justificări din spate. Și atunci am apelat în primul rând la partea de juridic și la cea de management de proiect, haideți să vedem cum o deblocăm. Ca să putem să grăbim lucrurile, pentru că ne doare pe toți. Chiar și cu întârzieri, proiectul trebuie finalizat", a explicat CEO-ul Romgaz.

Proiectul are ca termen de finalizare trimestrul I al anului viitor. Inițial, deadline-ul fusese fixat la finalul lui 2019.

Noua unitate de producție va avea o putere instalată de 430 MW și costuri totale de aproape 269 milioane euro, din care până la circa 68 milioane euro vor fi acoperite printr-o finanțare nerambursabilă acordată de Ministerul Energiei și provenită din fondurile rezultate din valorificarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră alocate gratuit statului român în baza legislației UE.

Stadiul lucrărilor la noua centrală Romgaz de la Iernut la jumătatea anului. Sursă: raportul semestrial al administratorilor companiei

Stadiul lucrărilor la noua centrală Romgaz de la Iernut la jumătatea anului. Sursă: raportul semestrial al administratorilor companiei

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz
noua centrala de la iernut
duro felguera
romelectro
general electric
majorare salariu minim constructii
oug 114