Romgaz mai furnizează o lună gaze pentru încălzirea Capitalei. ELCEN nu a prezentat încă un program de reeșalonare a datoriilor

Romgaz mai furnizează o lună gaze pentru încălzirea Capitalei. ELCEN nu a prezentat încă un program de reeșalonare a datoriilor
scris 16 oct 2015

Romgaz a prelungit contractul de furnizare de gaze naturale cu Electrocentrale București (ELCEN) cu o lună, până pe 15 noiembrie, însă avertizează din nou că va sista furnizarea dacă ELCEN nu va prezenta, până la acea dată, un program ferm de stingere a datoriilor restante față de Romgaz.

Astfel, CA al Romgaz a decis, miercuri, prelungirea contractului de furnizare de gaze naturale către ELCEN până pe 15 noiembrie, se arată într-un comunicat al Romgaz remis vineri BVB.

"O posibilă continuare a relațiilor contractuale după data de 15 noiembrie 2015 se va putea realiza numai în condițiile în care Electrocentrale București va prezenta, până la data de 15 noiembrie 2015, un program ferm de stingere a datoriilor restante înregistrate față de Romgaz", se afirmă în comunicat.

Romgaz precizează că neprezentarea programului menționat va conduce la sistarea furnizărilor de gaze naturale către ELCEN începând cu data de 16 noiembrie.

"Decizia (de prelungire a contractului de furnizare de gaze - n.r.) are la bază discuții avansate la cele mai înalte foruri de decizie în ceea ce privește identificarea și întrevederea de soluții favorabile pentru asigurarea plății contravalorii gazelor naturale furnizate către Electrocentrale București, dar în situația în care acestea nu pot fi dovedite în mod real se va proceda la sistarea furnizărilor de gaze naturale începând cu data de 16 noiembrie 2015", se subliniază în comunicatul Romgaz.

CA al Romgaz a mai decis ca, pentru gazele livrate ELCEN până pe 15 noiembrie, să nu ceară producătorului bucureștean de energie termică să plătească în avans sau să prezinte scrisoare de garanție bancară prin care să garanteze plata facturilor aferente acestor livrări, ceea ce constituie o excepție de la politica de garantare a furnizării stabilită anterior de Consiliul de Administrație al Romgaz.

Cantitățile de gaze naturale ce vor fi contractate de ELCEN pentru perioada 16 octombrie – 15 noiembrie vor fi nominalizate în baza plăților efectuate anterior nominalizărilor pentru luna în curs, se mai precizează în comunicatul Romgaz.

În perioada 1 octombrie - 15 octombrie, Romgaz a furnizat ELCEN gaze naturale în valoare de 33,9 milioane lei și a cerut clientului fie să plătească în avans gazele, fie să prezinte o scrisoare de garanție bancară prin care să garanteze plata facturilor aferente acestor livrări, urmând ca facturile de regularizare să fie scadente în 37 de zile de la data emiterii lor.

Romgaz a mai amenințat că întrerupe furnizarea de gaze către ELCEN pe 28 septembrie. Atunci, producătorul de gaze a anunțat că a decis prelungirea contractului de furnizare de gaze către ELCEN până pe 15 octombrie și că va opri furnizarea pe 16 octombrie, dacă ELCEN nu prezintă până atunci un program ferm de stingere a datoriilor.

A doua zi, pe 29 septembrie, ELCEN a anunțat că a ajuns la un acord cu Romgaz pentru reeșalonarea pe doi ani a datoriilor față de producătorul de gaze, cifrate la 362 milioane lei, inclusiv penalități.

"ELCEN a ajuns la un acord împreună cu Romgaz, astfel încât furnizarea de gaze să nu fie întreruptă dupa 15 octombrie, iar bucureștenii să beneficieze de apă caldă și căldură în sezonul de iarnă. Cele două companii vor decide modul în care se va realiza reeșalonarea", se arătaîntr-un comunicat al ELCEN.

Ambele companii sunt controlate de către Ministerul Energiei, iar Romgaz este acționar minoritar la ELCEN, cu 2,5% din acțiuni.

ELCEN arăta în comunicatul din 29 septembrie că a acumulat datorii față de Romgaz și alți furnizori de gaze naturale pentru că nu a încasat de la RADET, în ultimii doi ani, facturile aferente energiei termice livrate, datoriile RADET față de ELCEN ajungând la 3,58 miliarde lei la finalul lunii august a acestui an.

Consiliul de Administrație al RADET a avizat, recent, documentele necesare transformării RADET în societate comercială, variantele luate în calcul de autorități fiind ca RADET să intre fie într-o formă de asociere cu ELCEN, fie în faliment, caz în care Primăria Capitalei ar urma să înființeze o nouă societate de termoficare. 

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz
elcen
radet
aprovizionare gaze