Rompetrol Rafinare va cheltui mai multe zeci de milioane de dolari pentru neutralizarea și eliminarea gudroanelor și reziduurilor petroliere

Rompetrol Rafinare va cheltui mai multe zeci de milioane de dolari pentru neutralizarea și eliminarea gudroanelor și reziduurilor petroliere
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 iul 2019

Rompetrol Rafinare alocă mai multe zeci de milioane de dolari unui program de remediere și ecologizare în cadrul rafinăriei Vega Ploiești, în prezent fiind în plină desfășurare etapa cea mai importantă: neutralizarea și eliminarea efectivă a gudroanelor acide și a reziduurilor petroliere. Termenul de finalizare a lucrărilor este prognozat pentru 2022.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Eliminarea gudroanelor acide istorice nu este singura investiție de mediu în derulare pentru rafinaria Vega. În acest an, Rompetrol Rafinare are în derulare investiții de circa 8 milioane de dolari pentru a menține rafinaria Vega la cele mai înalte standarde de calitate, de mediu și pentru siguranța angajaților și a orașului Ploiești.

Batalele reflectă evoluția industriei de rafinare de peste 160 de ani, gudroanele acide și reziduurile petroliere fiind rezultate și depozitate în proporție covârșitoare în perioada anterioară privatizării rafinăriei Vega Ploiești (1905-1999).

Potrivit Rompetrol, în momentul privatizării - 1999, cantitatea de deșeuri pe care viitorul acționar urma să o preia în vederea ecologizării era estimată la circa 62.000 tone, ulterior constatându-se că volumul existent în batale este de cel puțin 4 ori mai mare. Până în prezent, a fost eliminată o cantitate de peste 80.000 tone, costurile aferente ridicându-se la circa 17,4 milioane dolari.

Etapa actuală implică două direcții principale: tratarea gudroanelor și transformarea acestora într- un deșeu solid, care va fi depozitat on site fără pericol pentru sănătate și mediu, precum și valorificarea prin co-incinerare în unități autorizate (fabrici de ciment). Reziduurile petroliere au proprietăți și caracteristici fizico-chimice diferite, cum ar fi nivelul de aciditate sau densitate, diferențele fiind generate de modalitățile de procesare a țițeiului care au fost utilizate în trecut precum și de produsele rafinate obținute.

FOTO Policolor a finalizat construcția noii fabrici de lacuri și vopsele din Capitală CITEȘTE ȘI FOTO Policolor a finalizat construcția noii fabrici de lacuri și vopsele din Capitală

Pentru protejarea comunităților locale din Blejoi și Țânțăreni, rafinăria a dezvoltat și implementat un program de măsuri, prin care se numără crearea unei perdele verzi în jurul batalelor, monitorizarea constantă a pânzei freatice prin intermediul a peste 20 foraje, amplasarea de stații de monitorizare a aerului, montarea de panouri fonoizolante pentru reducerea zgomotului, exhaustoare/„aspiratoare” industriale pentru reținerea prafului și gazelor, stații de desprăfuire, precum și de spălare utilaje și autovehicule, dar și utilizarea perdelelor de apă pentru reținerea particulelor.

Rompetrol susține că operațiunile vor fi monitorizate prin măsurători on-line ale parametrilor de mediu și prin măsurători perimetrale pentru respectarea limitelor maxime de zgomot admise prin lege. În plus, rafinăria va monta în perioada următoare un panou electronic de afișaj la limita perimetrului său, care va oferi în timp real celor interesați principalii parametri de mediu.

Pentru aprovizionarea cu produsele necesare, precum și pentru evacuarea către punctele autorizate de valorificare a gudroanelor tratate, s-a stabilit o cale de acces dedicată către DN1B – centura Ploiești. Traseul a fost ales și agreat împreună cu autoritățile locale, pentru reducerea impactului asupra zonelor rezidențiale.

FOTO 5.000 de mineri vor fi reconvertiți la energia eoliană CITEȘTE ȘI FOTO 5.000 de mineri vor fi reconvertiți la energia eoliană

În prima fază, traficul zilnic este estimat la circa 5 camioane, acesta urmând să se modifice, după caz, în funcție de volumul și necesarul de produse/materiale. Programul de lucru aprobat pentru desfășurarea operațiunilor de remediere a batalelor este de luni până vineri, 10 ore pe zi, cu pauză de o oră.

“Cu sprijinul comunităților locale și al autorităților de resort ne dorim să finalizam cu succes acest amplu proiect de mediu - unul dintre cele mai ample de pe teritoriul României. Un criteriu major în alegerea soluției tehnologice l-a reprezentat și sustenabilitatea acesteia, compania urmând să asigure monitorizarea zonei și a surselor de apă pe o perioadă de 30 de ani de la încheierea lucrărilor”, a adăugat Yedil Utekov.

Cu o capacitate de prelucrare de circa 400.000 tone/an, unitatea din Ploiești funcționează în sinergie cu rafinăria Petromidia Năvodari, care ii asigura materiile prime/semifabricate necesare obținerii de produse și soluții speciale (solvenți ecologici, bitum cu destinație specială, combustibili ecologici pentru încălzire, alte produse dedicate – white – spirit, n-hexan etc).

În prezent, Rompetrol Rafinare operează Petromidia Năvodari - cea mai mare rafinărie din România și una dintre cele mai moderne și complexe din regiunea Mării Negre, Vega Ploiești - cea mai longevivă unitate de prelucrare în funcțiune (1905) și singurul producător intern de bitum și hexan, dar și divizia de petrochimie - unicul producător de polimeri.

Compania este deținută în principal de KMG International (54,63%; direct si indirect) și statul român prin Ministerul Energiei (44,69%).

viewscnt
Afla mai multe despre
rompetrol rafinare
ecologizare
cheltuieli