Rusia se pregătește pentru reducerea exporturilor de petrol începând din august

Rusia se pregătește pentru reducerea exporturilor de petrol începând din august
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 iul 2023

Exporturile rusești de petrol din porturile vestice urmează să scadă cu aproximativ 100.000-200.000 de barili pe zi, luna viitoare, față de nivelurile din iulie, un semn că Moscova își respectă angajamentul de a reduce livrările în tandem cu liderul OPEC Arabia Saudită, potrivit unor surse care au invocat planurile de export, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

OPEC și marii producători, inclusiv Rusia, cunoscuți împreună ca OPEC+, au redus oferta începând din noiembrie, pentru a susține prețurile, scrie News.ro.

Guvernul kazah: KMG trebuie să urgenteze construcția propriei centrale electrice, pentru a nu pune în pericol producția și exportul de petrol, inclusiv către România CITEȘTE ȘI Guvernul kazah: KMG trebuie să urgenteze construcția propriei centrale electrice, pentru a nu pune în pericol producția și exportul de petrol, inclusiv către România

Moscova s-a angajat luna aceasta să reducă exporturile cu 500.000 bpz în august, în timp ce Arabia Saudită și-a prelungit reducerile de 1 milion bpz.

Întrucât Rusia nu a dezvăluit baza de referință pentru reducerea sa, analiștii și comercianții au spus că va fi dificil de monitorizat.

Dar, potrivit surselor de tranzacționare și a datelor Refinitiv Eikon, reducerile din august vor accentua reducerile exporturilor efectuate între lunile mai și iulie, care însumează deja 500.000 de barili pe zi.

Încărcările de petrol efectuate în iulie din porturile vestice, cum ar fi Primorsk și Ust-Luga în Marea Baltică și Novorossiisk în Marea Neagră, vor scădea la 1,9 milioane bpz luna aceasta, comparativ cu 2,3 milioane bpz în iunie și 2,4 milioane bpz în mai.

Rusia exportă petrol și produse prin Pacific și o conductă directă către China, precum și porturile sale europene.

Planurile sale de export prin rutele de export estice nu sunt încă disponibile.

Trei surse familiarizate cu problema au declarat pentru Reuters că Rusia a instruit companiile petroliere să reducă planurile de aprovizionare pentru luna următoare.

Autoritățile sale energetice au avut o întâlnire cu managerii de top ai companiilor la începutul săptămânii trecute, cerându-le să depună mai multe eforturi pentru a garanta exporturi mai scăzute în august.

Un purtător de cuvânt al viceprim-ministrului rus Alexander Novak, care este responsabil de relațiile Moscovei cu OPEC+, nu a răspuns solicitărilor de comentarii.

Novak a declarat joia trecută că companiile ruse vor decide dacă vor reduce producția de petrol în august, dar că sarcina Rusiei este să reducă livrările pe piețele mondiale.

Exporturile totale de țiței și produse ale Rusiei sunt estimate la până la 7 milioane bpz, dar datele au fost secrete de la începerea acțiunilor militare ale țării în Ucraina, pe care Moscova le numesc operațiune militară specială.

Financial Times: Spionajul rusesc, scăpat de sub control în Austria CITEȘTE ȘI Financial Times: Spionajul rusesc, scăpat de sub control în Austria

Înainte de anunțarea de către Rusia a planurilor de reducere a livrărilor în străinătate, OPEC+ gestiona doar producția de petrol, nu exporturile.

Igor Sechin, șeful puternic al celui mai mare producător de petrol din Rusia, Rosneft, a sugerat pentru prima dată necesitatea reducerii exporturilor, precum și a producției, luna trecută.

Capacitatea de rafinare a petrolului offline a Rusiei este văzută în creștere cu 40% în august, față de iulie, ceea ce face ca lunile viitoare reducerile suplimentare ale exporturilor de petrol să fie și mai dure pentru mulți.

Dacă Rusia dorește să reducă exporturile de petrol în august din iulie, companiile ar putea amâna unele lucrări planificate pentru lunile de toamnă, pentru a crește consumul intern de petrol, sau pot reduce producția de petrol, au spus traderii.

viewscnt
Afla mai multe despre
riusia
petrol