Scădere considerabilă a producției de gaze a OMV Petrom în urma operațiunilor de mentenanță din luna august

Scădere considerabilă a producției de gaze a OMV Petrom în urma operațiunilor de mentenanță din luna august
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 8 oct 2021

Cel de-al doilea mare producător de gaze autohton, OMV Petrom, și-a redus cantitatea de gaze extrasă în trimestrul al treilea cu 10,15% față de cea din trimestrul al doilea și cu aproape 15% față de cea din cel de-al treilea trimestru al anului trecut, pe lângă declinul natural al producției și impactul vânzăriii activelor din Kazahstan, compania efectuând și mai multe operațiuni de mentenanță, așa cum a anunțat Profit.ro la finalul lunii august.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ce se va întâmpla pe piața de energie va fi anunțat la Videoconferința Profit.ro Oil&Gas, organizată împreună cu Black Sea Oil&Gas și Federatia Patronală Petrol și Gaze (FPPG).

Videoconferința, programată pentru 19 octombrie, va fi transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV. Detalii AICI

OMV Petrom a anunțat o producție de 61,9 mii barili echivalent petrol (bep) pe zi în trimestrul al treilea, cu 10,6 mii bep/zi sau 14,6% sub cea din același trimestru al anului trecut și cu 7 mii bep/zi sau 10,15% sub cea din trimestrul al doilea al acestui an.

"În trimestrul 3 al acestui an producția totală de hidrocarburi a grupului a fost impactată îndeosebi de vânzarea filialelor din Kazahstan și de declinul natural al producției de gaze din Romania. Scăderea producției de gaze din Romania a fost determinată, în principal, de declinul natural al producției din cele mai importante zacaminte de gaze. Având in vedere maturitatea zăcămintelor de gaze din Romania, gazele din Marea Neagră reprezintă soluția pentru securizarea aprovizionării cu gaze a tarii. În absenta gazelor din Marea Neagra, importurile de gaze sunt estimate să crească la circa 50% la nivelul anului 2030", a precizat compania pentru Profit.ro. 

Valeriu Gheorghiță, despre vaccinarea anti-Covid a copiilor de 5-11 ani: În decembrie, în România ar trebui să vină primele tranșe de vaccinuri CITEȘTE ȘI Valeriu Gheorghiță, despre vaccinarea anti-Covid a copiilor de 5-11 ani: În decembrie, în România ar trebui să vină primele tranșe de vaccinuri

Compania n-a reușit să profite de ascensiunea fulminantă a prețurilor din perioada iulie-septembrie, volumul de gaze vândute către terți din acest trimestru fiind de 8,17 TWh, cu 1,4 TWh sub cel din trimestrul al doilea și cu 2,11 TWh sub cel din același trimestru al anului trecut.

Scăderea producției interne a fost unul dintre elementele care au condus la o majorare a prețurilor de pe bursa locală, BRM, alături de evoluția prețurilor de pe celelalte burse europene, rezultatul unui dezechilibru între ofertă și cerere la nivel global și al unui nivel scăzut al stocurilor.

DNA a început urmărirea penală in rem cu privire la un proiect european, beneficiară fiind o firmă care a aparținut lui Dan Barna și soției sale CITEȘTE ȘI DNA a început urmărirea penală in rem cu privire la un proiect european, beneficiară fiind o firmă care a aparținut lui Dan Barna și soției sale

OMV Petrom și-a majorat în schimb producția de energie electrică a centralei sale de la Brazi, de la 1,3 TWh în aceeași perioadă a anului trecut și 0,68 TWh în trimestrul al doilea, la 1,37 TWh în perioada iulie-septembrie.

Producția de gaze din România s-a diminuat la finalul lunii august, în mai puțin de o săptămână, cu o pătrime, atingând cel mai redus nivel din istorie, de 176 GWh. OMV Petrom a confirmat, pentru Profit.ro, că în această perioadă compania a efectuat operațiuni de mentenanță și a estimat că producția va reveni la nivelul anterior în perioada imediat următoare.

FOTO Cel mai mare avion din lume, în premieră în România CITEȘTE ȘI FOTO Cel mai mare avion din lume, în premieră în România

Reducerea producției de gaze din trimestrul al treilea vine după o altă scădere, cea din primul semestru al acestui an, cu 9,5%, la 12,61 milioane bep, fiind influențată “de declinul natural al principalelor zăcăminte (Totea Deep și Lebădă Est ) și al sondei 4461 Totea Sud, precum și de lucrările de mentenanță , aspecte parțial contrabalansate de contribuția mai mare a producției rezultate în urmă reparațiilor capitale la sonde, dar și din sondele noi”.

De altfel, în raportul cu rezultatele pe prima jumătate a anului, OMV Petrom și-a revizuit estimarea privind declinul anual al producției autohtone, care nu ia în calcul vânzările în vederea optimizării portofoliului, de la 5% la 6%. Până în 2020, OMV Petrom estima declinul anual al producției la o valoare de sub 5%, pentru ca în 2020 să majoreze procentul la 5%.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv petrom productie gaze
omv petrom
scadere productie gaze
scumpire gaze