INFOGRAFICE Producția internă de gaze s-a redus cu o pătrime în ultima săptămână. Prețuri record pe piața spot

INFOGRAFICE Producția internă de gaze s-a redus cu o pătrime în ultima săptămână. Prețuri record pe piața spot
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 26 aug 2021

Producția zilnică de gaze autohtonă s-a redus în ultima săptămână cu o pătrime, ca urmare, probabil, a efectuării de lucrări de mentenanță la unele zăcăminte. Drept urmare, a doua zi după declanșarea procesului de reducere a producției, prețul gazului pe piața pentru ziua următoare (PZU), operată de Bursa Română de Mărfuri (BRM), a ajuns la un nivel record de 222,76 lei/MWh.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Astfel, dacă, pe 17 august, producția internă era de 237 GWh, aceasta a început să scadă treptat, luni 23 august ajungând la un nivel cu 60 GWh mai redus, de 177 GWh.

Pe 18 august, gazul intrat în sistemul național de transport din perimetrele de producție a scăzut de la 237 GWh (cât a fost pe 17 august) la 202 GWh, pentru ca ulterior să coboare la 199 GWh.

ULTIMA ORĂ Serinus Energy, controlată de miliardarul Kulczyk, sistează brusc finalizarea sondei Sâncrai-1 din Satu Mare. Acțiunile cad abrupt CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Serinus Energy, controlată de miliardarul Kulczyk, sistează brusc finalizarea sondei Sâncrai-1 din Satu Mare. Acțiunile cad abrupt

Drept urmare, prețul mediu ponderat PZU al gazului livrat pe 19 august a atins maximul acestui an, 222,76 lei/MWh. Între timp, prețurile s-au mai așezat, în prezent un MWh de gaz cu livrare în ziua de 25 august tranzacționându-se pe PZU în medie cu 211,04 lei/MWh.

INFOGRAFICE Producția internă de gaze s-a redus cu o pătrime în ultima săptămână. Prețuri record pe piața spot

Prețul gazului pe bursa spot s-a majorat cu 25 lei/MWh sau aproape 14% în ultimele 2 săptămâni. Pe 9 august, prețul pentru ziua următoare era de 185,7 lei/MWh.

Reducerea producției interne nu a afectat numai prețurile, ci și ritmul de injectare a gazelor în depozite, care se află la un nivel extrem de redus de umplere comparativ cu ultimii ani. În prezent, în depozitele autohtone sunt depozitați 19,14 TWh (58,02% din capacitatea totală de depozitare), cifră net inferioară celei înregistrate la aceeași dată în 2020 (28,18 TWh sau 85,43% din capacitatea totală) sau 2019 (23,83 TWh sau 72,23% din capacitatea totală).

FOTO Rompetrol a deschis 10 stații noi, inclusiv sub egida Fondului de Investiții în Energie Kazah-Român CITEȘTE ȘI FOTO Rompetrol a deschis 10 stații noi, inclusiv sub egida Fondului de Investiții în Energie Kazah-Român

În urma reducerii producției interne din ultima săptămână, pentru păstrarea presiunii în sistemul național la un nivel relativ normal, s-a micșorat și ritmul de injectare a gazelor în depozite, de la 170 GWh/zi la 120 GWh/zi.

În plus, în această săptămână au fost zile când s-au și extras gaze din depozite, până la un nivel de 15 GWh/zi.

INFOGRAFICE Producția internă de gaze s-a redus cu o pătrime în ultima săptămână. Prețuri record pe piața spot

Potrivit Romgaz, proprietarul Depogaz, operatorul celor mai importante depozite din România, în semestrul I al acestui an, clienții filialei Depogaz au extras din depozite 1,42 miliarde metri cubi (cu peste jumătate de miliard peste nivelul din semestrul 1 al anului trecut, de 923,9 milioane mc), însă au injectat doar 559 milioane mc (sub nivelul de 571 milioane mc din primele 6 luni ale anului trecut), rezultând o diminuare a gazelor în depozite de 861,7 milioane mc.

În prima jumătate a anului 2021, Romgaz a produs un volum de 16,19 milioane barili echivalent petrol (bep), cu 12,2% mai mult decât în aceeași perioadă din anul trecut.

În schimb, producția de gaze naturale a OMV Petrom din România a scăzut în primul semestru al acestui an cu 9,5%, la 12,61 milioane bep, fiind influențată “de declinul natural al principalelor zăcăminte (Totea Deep și Lebădă Est ) și al sondei 4461 Totea Sud, precum și de lucrările de mentenanță, aspecte parțial contrabalansate de contribuția mai mare a producției rezultate în urmă reparațiilor capitale la sonde, dar și din sondele noi”.

viewscnt
Afla mai multe despre
producție
gaze
reducere
brm
majorare
prețuri
omv petrom
romgaz