Scumpiri de 10 bani/l la carburanți peste weekend. Petrolul se apreciază accelerat

Scumpiri de 10 bani/l la carburanți peste weekend. Petrolul se apreciază accelerat

Sursa: Bloomberg

scris 7 mar 2022

Intenția administrației Biden de a interzice importul de petrol rusesc a condus la o creștere spectaculoasă a prețului petrolului Brent, de referință pe piața europeană, în primele ore ale ședinței de de tranzacționare de luni, acesta atingând un nivel de 139 dolari pe baril pe piața asiatică, nivel apropiat de maximul din 2008, de 143 dolari/baril.

Vom avea electricitate și gaze? Vom putea să le plătim? Conferința PROFIT NEWS TV "Maratonul energiei" vine cu răspunsurile

Conferința va fi organizată cu sprijinul Enel, Transgaz, E-Distribuție, FPPG și Tinmar Energy

DETALII AICI

În România, unde evoluția cotațiilor internaționale este transferată în prețul la pompă cu o întârziere de o săptămână, peste weekend, prețul benzinei și motorinei s-a apreciat cu aproximativ 10 bani/l.

Dacă vineri, la stația Petrom de pe șoseaua Virtuții din București, prețul unui litru de benzină, respectiv motorină, era de 7,15 lei, respectiv 7,28 lei, luni acestea ajunseseră la 7,24, respectiv 7,37 lei.

Ce costuri presupun investițiile în acțiuni din SUA ca Tesla sau Apple, din România? Atenție la alegerea brokerului: comision zero nu înseamnă gratis! CITEȘTE ȘI Ce costuri presupun investițiile în acțiuni din SUA ca Tesla sau Apple, din România? Atenție la alegerea brokerului: comision zero nu înseamnă gratis!

Prețuri similare, cuprinse între 7,21 și 7,33 lei/l lde benzină, respectiv între 7,34 și 7,44 lei/l de motorină, se înregistrau și la stațiile companiilor concurente din zonă (Rompetrol sau Lukoil).

Evoluția cotațiilor petrolului Brent din ultimii 15 ani

Evoluția cotațiilor petrolului Brent din ultimii 15 ani

Țițeiul Brent pentru luna mai s-a apreciat cu 9,4% la 129,19 dolari/baril pe bursa londoneză ICE Futures Exchange, după ce la Singapore a atins și un nivel de 139,19 dolari pe baril, după care a recuperat jumătate din pierderea inițială.

Directorul general al companiei Engie spune că, dacă Europa nu va mai primi gaz rusesc, primele probleme ar apărea iarna viitoare CITEȘTE ȘI Directorul general al companiei Engie spune că, dacă Europa nu va mai primi gaz rusesc, primele probleme ar apărea iarna viitoare

Potrivit Bloomberg, se poartă negocieri pentru majorarea ofertei de petrol la nivel global. Doi înalți oficiali americani s-au întâlnit cu membri ai guvernului din Venezuela în Caracas pentru a discuta situația de pe piață și legăturile statului sud-american cu Rusia.

Pe de altă parte, negocierile cu Iran-ul pe tema arsenalului său nuclear par a progresa, ceea ce ar putea conduce a ridicarea sancțiunilor impuse Teheranului în trimestrul al treilea al acestui an.

Carburanții s-au scumpit de la începutul acestui an cu mai mult de o cincime, în principal ca urmare a aprecierii cotațiilor internaționale, iar prețul benzinei și în special al motorinei va continua să crescă, efectele invadării Ucrainei de către Rusia nefiind încă facturate în prețul la pompă. Cu toate acestea, România este printre cele mai ieftine state europene, prețuri mai reduse la benzină și motorină înregistrându-se doar în Bulgaria, Ungaria și Polonia.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
petrol
brent
carburanti
benzina
motorină