Se pregătește declasificarea unor informații despre resursele minerale ale României

Se pregătește declasificarea unor informații despre resursele minerale ale României
scris 22 dec 2020

Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) a pregătit un proiect de hotărâre de guvern de modificare a Normelor de aplicare a Legii minelor, care, printre altele, elimină din actul normativ prevederile referitoare la clasificarea anumitor informații din Fondul geologic național (FGN) și din Fondul național de resurse/rezerve minerale (FNR/R), modificare legislativă solicitată în mod repetat, de mai mulți ani, de reprezentanții industriilor de profil.

Legea minelor definește Fondul geologic național ca reprezentând "totalitatea datelor privind resursele și rezervele minerale obținute din activități miniere și petroliere, indiferent de natura suportului de stocare", iar Fondul național de resurse/rezerve - drept "totalitatea resurselor/rezervelor evidențiate și înregistrate de către autoritatea competentă pentru fiecare tip de resursă minerală a țării, determinate conform reglementărilor specifice".

Proiectul ANRM, pus în dezbatere publică fără notă de fundamentare, abrogă în primul rând, din articolul 1 al Normelor de aplicare a Legii minelor, litera f), care definește informațiile clasificate, acestea fiind "informațiile, datele și documentele care pot avea caracter de secret de stat sau secret de serviciu în sensul Legii nr. 182/2002 privind protecția informațiilor clasificate".

INFOGRAFICE Impactul Covid în 2020 și așteptările din business pentru 2021. Calcule - Ce se va întâmpla cu euro și dolarul CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Impactul Covid în 2020 și așteptările din business pentru 2021. Calcule - Ce se va întâmpla cu euro și dolarul

Sunt abrogate în continuare articolele 6, 7, 8, 9 și 10 din Norme, care în prezent stipulează că datele și informațiile care constituie FGN și FNR/R pot avea și caracter clasificat și detaliază modul în care trebuie protejate informațiile clasificate din cele două Fonduri, pe niveluri de secretizare, precum și structurile, entitățile și persoanele care au atribuții și sarcini de protecție a acestor informații.

Legislația în vigoare prevede că, printre altele, constituie secrete de serviciu documentele de evaluare a resurselor și zăcămintelor miniere și petroliere sau informațiile, datele și documentele geodezice și topografice cu privire la resurse miniere și petroliere.

Această legislație trebuie modificată în sensul declasificării anumitor tipuri de date și documente cu care companiile petroliere lucrează frecvent și care, din cauza statutului clasificat, sunt greu de gestionat și imposibil de digitalizat, declara în octombrie, la Profit Energy.Forum, Oana Bucur, TF Digitalisation Leader la Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG).

În urmă cu 4 ani, ministrul de atunci al Economiei, Costin Borc, declara la Profit LIVEANRM ar trebui să renunțe la secretomania moștenită din comunism cu privire la datele despre rezervele și zăcămintele de resurse naturale ale României, iar aceste date ar trebui să fie accesibile și transparente, pentru că îi atrag pe potențialii investitori în acest sector. Mai mult, într-un raport de audit al Curții de Conturi privind concesionarea resurselor minerale ale țării în perioada 2011-2015 se arăta că ANRM nu ar fi gestionat corespunzător documentele secrete care fac parte din Fondul geologic național, o parte din acestea fiind depozitate în spații improprii, insalubre, unde au fost afectate de inundații și s-ar fi deteriorat din cauza umezelii

viewscnt
Afla mai multe despre
declasificare informatii resurse minerale
resurse minerale secret de serviciu
anrm secretizare