Se reia selecția de proiecte de fabrici de baterii și panouri fotovoltaice care vor fi subvenționate de stat prin PNRR cu aproape 200 de milioane de euro

Se reia selecția de proiecte de fabrici de baterii și panouri fotovoltaice care vor fi subvenționate de stat prin PNRR cu aproape 200 de milioane de euro

Fabrica de panouri fotovoltaice din China a germanilor de la AE SOLAR. Sursă foto: Wikimedia Commons

Profit.ro
Profit.ro
scris 8 feb 2024

Ministerul Energiei reia, începând de astăzi, procedura de selecție de proiecte de fabrici de baterii și panouri fotovoltaice, în vederea subvenționării prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Procedura fusese demarată inițial în ianuarie anul trecut, însă a fost ulterior anulată, în octombrie 2023, pentru că ″nu a asigurat îndeplinirea satisfăcătoare a elementelor de analiză din descrierea țintelor și jaloanelor asumate prin PNRR″.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

La procedura anulată în toamnă, un număr de 5 companii depuseseră proiecte de producție de panouri solare, iar alte 3 firme se înscriseseră la selecția de proiecte de producție de baterii.

Ciolacu anunță că vor fi clarificări în impozitul de 10% pe concediile medicale CITEȘTE ȘI Ciolacu anunță că vor fi clarificări în impozitul de 10% pe concediile medicale

Apelul competitiv de proiecte relansat astăzi constă într-o procedură de ofertare concurențială, pe bază de criterii de selecție și punctaj. Termenul limită de depunere a proiectelor este 21 martie 2024, ora 9:00.

Bugetul total aferent apelului de proiecte este echivalentul în lei al sumei de 199 milioane euro, fonduri europene asigurate prin PNRR. Trei sferturi din sumă (149,25 milioane euro) este destinată proiectelor de producție/asamblare/reciclare de baterii, iar restul (49,75 milioane euro) – celor axate pe celule și panouri fotovoltaice.

Ciolacu anunță că va prelua „Criteriul verde” în licitații publice, pentru a favoriza firmele românești. Ieri, la uzina din Mioveni, anunța că Dacia va fi \ CITEȘTE ȘI Ciolacu anunță că va prelua „Criteriul verde” în licitații publice, pentru a favoriza firmele românești. Ieri, la uzina din Mioveni, anunța că Dacia va fi "mașina oficială" a Guvernului. "E bestială!"

Obiectivele apelului sunt punerea în funcțiune a unei capacități de minimum 2 GW/an de producție și/sau asamblare și reciclare a bateriilor, respectiv a uneia de minimum 200 MW/an de producție și/sau asamblare și reciclare a celulelor sau panourilor fotovoltaice, până în 30 iunie 2026.

Se finanțează construirea de noi capacități de producție și/sau asamblare și reciclare a bateriilor, adică orice combinație a activităților de producție de electrozi și/sau componente ale electrozilor și bateriilor, inclusiv reciclare, și asamblarea electrozilor în baterii și testarea/condiționarea bateriilor, inclusiv reciclare, precum și construirea de noi capacități de producție și/sau asamblare și reciclare a celulelor sau panourilor fotovoltaice, adică orice combinație a activităților de producție de polisilicon și plachete, inclusiv reciclare, plus asamblare de celule și module fotovoltaice, inclusiv reciclare.

IKEA reduce prețurile în România pentru aproape jumătate dintre produse CITEȘTE ȘI IKEA reduce prețurile în România pentru aproape jumătate dintre produse

Activitățile eligibile sunt achiziționarea de instalații/echipamente pentru construirea de capacități noi de producție și/sau asamblare și reciclare a bateriilor și achiziționarea de instalații/echipamente pentru construirea de capacități noi de producție și/sau asamblare și reciclare a celulelor și panourilor fotovoltaice″, a precizat Ministerul Energiei.

Solicitanți eligibili în cadrul apelului sunt microîntreprinderile, întreprinderile mici, întreprinderile mijlocii și întreprinderile mari care au înscrise în actul constituiv cel puțin una dintre activitățile având codurile CAEN (sau echivalent): 3832 – Recuperarea materialelor reciclabile sortate, 2720 – Fabricarea bateriilor și acumulatorilor, 2790 – Fabricarea altor echipamente electrice.

viewscnt
Afla mai multe despre
pnrr energie
pnrr fabrici panouri fotovoltaice
pnrr fabrici baterii