DOCUMENT Preț astronomic de 7 lei/kWh doar curentul, pregătit pentru populație. Ce ar urma teoretic în energie la o ″dezplafonare″ subită? Variante - De la acest preț la indexări cu piața angro sau tăcere

DOCUMENT Preț astronomic de 7 lei/kWh doar curentul, pregătit pentru populație. Ce ar urma teoretic în energie la o ″dezplafonare″ subită? Variante - De la acest preț la indexări cu piața angro sau tăcere
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 7 feb 2024

Actualele plafoane maxime de preț final la energie electrică pentru populație impuse prin lege, de 0,68, 0,8 și 1,3 lei/kWh, în funcție de consum, sunt valabile până la 31 martie 2025 și nu se știe deocamdată cum va fi reglementată piața după data respectivă. Ofertele de contracte ale principalilor furnizori destinate clienților casnici prevăd însă, în cele mai multe cazuri, și informații, mai detaliate sau mai seci, despre ce s-ar întâmpla teoretic cu prețul final facturat și cu principala sa componentă, cea a energiei active, în situația în care plafoanele legale din momentul de față ar fi eliminate, relevă datele analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

De exemplu, liderul pieței concurențiale, Hidroelectrica (cotă de 15,68% în noiembrie 2023), nu dă niciun detaliu în această privință în oferta sa actuală, despre care spune numai că ″are aplicabilitate pe perioada aplicării prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 27/2022″, adică cât timp sunt în vigoare plafoanele.

Decizia CEDO prin care statul român e obligat să plătească fostului președinte Bancorex Răzvan Temeșan 6.000 de euro, publicată CITEȘTE ȘI Decizia CEDO prin care statul român e obligat să plătească fostului președinte Bancorex Răzvan Temeșan 6.000 de euro, publicată

Într-o ofertă anterioară, însă, retrasă ulterior ca reprezentând o ″eroare″, cel mai mare producător din România preciza că ″de la momentul încetarii aplicării prevederilor legislației privind plafonarea (OUG nr. 27/2022 – n.r.), prețul contractului va fi: prețul de furnizare, stabilit prin utilizarea pentru componenta de achiziție a energiei electrice a mediei aritmetice lunare a prețurilor zilnice realizate pe PZU OPCOM în luna de consum +0,073 lei/kWh″.

Al doilea jucător din piață, Electrica Furnizare (cotă de 10,25%), spune în ofertă doar că ″în cazul în care (…) Ordonanța de Urgență nr. 27/2022 va fi abrogată ori va înceta să producă efecte în orice alt mod, Electrica Furnizare SA urmează să vă notifice în legătură cu noul preț de contract, în conformitate cu dispozițiile legale în materie în vigoare″.

Se fac angajări în SRI. Ce posturi sunt disponibile. „Nu vei purta pelerină, dar vei avea ocazia să realizezi lucruri mărețe!\ CITEȘTE ȘI Se fac angajări în SRI. Ce posturi sunt disponibile. „Nu vei purta pelerină, dar vei avea ocazia să realizezi lucruri mărețe!"

La PPC Energie Muntenia, fosta Enel Energie Muntenia (cotă de piață de 8,32%), oferta prevede că, în caz de eliminare a plafonării, prețul energiei active, parte a prețului final de facturare, va fi stabilit prin raportare la cotațiile de pe piața angro spot, pentru ziua următoare (PZU).

″În măsura în care OUG 27/2022 cu modificările și completările ulterioare va fi abrogată, începând cu ziua următoare abrogării, prețul final facturat va fi calculat, temporar, până la momentul intrării în vigoare a noilor condiții economice, prin utilizarea pentru componenta de achiziție a energiei electrice a mediei aritmetice lunare a prețurilor zilnice realizate pe PZU OPCOM în luna de consum + 130 lei/MWh, la care se vor adăuga tarifele reglementate stabilite de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE)″, se menționează în oferta PPC Energie Muntenia.

Bosch negociază noi concedieri CITEȘTE ȘI Bosch negociază noi concedieri

În oferta sa, E.ON Energie, cu cotă de piață de 6,62%, menționeză că ″dacă (…) schema de sprijin instituită de OUG 27/2022 nu mai este aplicabilă inclusiv datorită aplicării unor acte normative cu prevederi contrare sau OUG 27/2022 iese din vigoare sau este abrogate, vom avea dreptul să aplicăm (…) un preț al energiei electrice (inclusiv TG) corespunzător condițiilor de piață concurențială, care în momentul de față ar avea valoarea de 0,615 lei/kWh″.

Engie (4,85% din piața concurențială) nu spune decât că ″prețul de furnizare al acestei oferte este variabil, în funcție de consumul tău lunar, fiind plafonat în conformitate cu prevederile OUG nr. 27/2022, care se poate modifica, actualiza de drept ori de câte ori intervine o modificare a legislației referitoare la plafonarea prețurilor, inclusiv a OUG 27/2022, cu privire la care clientul va fi informat″.

LISTA Wizz Air confirmă - suspendă multe curse din România. Mesaj către clienți CITEȘTE ȘI LISTA Wizz Air confirmă - suspendă multe curse din România. Mesaj către clienți

Premier Energy, care a preluat recent CEZ Vânzare (cotă de piață de 4,46%), precizează în ofertă că ″în situația în care OUG 27/2022 este abrogată ori își încetează aplicabilitatea, prețul final facturat va fi calculat, până la momentul intrării în vigoare a unor noi condiții economice ce vor fi comunicate de către furnizor conform prevederilor contractuale, prin aplicarea pentru prețul energiei electrice a mediei aritmetice lunare a prețurilor zilnice realizate pe piața pentru ziua următoare (PZU) OPCOM în luna de consum +20% din media anterior menționată, la care se vor adăuga tarifele reglementate și taxele stabilite de autoritățile competente″.

În fine, la Getica 95 Com, furnizor cu cotă de 3,55% din piața concurențială, oferta prevede că, în situația eliminării plafoanelor, prețul energiei active, fără niciun fel de tarife și taxe, va fi de nu mai puțin de 7 lei/kWh, de peste 15 ori mai mare decât cotația angro reglementată de vânzare impusă în prezent principalilor producători prin mecanismul de achiziție centralizată (MACEE), de 0,45 lei/kWh (450 lei/MWh).

FOTO Milionarul gălățean Andrei Lișinschi lansează un nou proiect imobiliar în București CITEȘTE ȘI FOTO Milionarul gălățean Andrei Lișinschi lansează un nou proiect imobiliar în București

″Părțile convin faptul că, după încetarea măsurilor de plafonare aplicabile clienților finali din piața de energie electrică, prețul energiei electrice active se stabilește convențional la nivelul a 7 lei/kWh, prețul energiei electrice active fără TG (tarif de injecție în rețea – n.r.), la care se adaugă celelalte taxe și tarife reglementate, în vigoare la momentul facturării, fără a mai fi necesară încheierea unui act adițional la contractul încheiat între părți″, scrie în oferta Getica 95 Com. 

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat recent că se are în vedere păstrarea schemei de plafonare a prețurilor din energie până în martie 2025, așa cum prevede legislația în vigoare, și că întregul lanț logistic al industriei de profil își dorește o etapizare a măsurilor de ieșire din această schemă. ″Dacă am apela la o măsură bruscă, s-ar îngrămădi furnizorii de energie electrică și iarăși ar duce la o creștere de prețuri, deci va fi o ieșire etapizată, foarte bine gândită″, a arătat Burduja, fără să dea alte detalii.

DOCUMENT Preț astronomic de 7 lei/kWh doar curentul, pregătit pentru populație. Ce ar urma teoretic în energie la o ″dezplafonare″ subită? Variante - De la acest preț la indexări cu piața angro sau tăcere
DOCUMENT Preț astronomic de 7 lei/kWh doar curentul, pregătit pentru populație. Ce ar urma teoretic în energie la o ″dezplafonare″ subită? Variante - De la acest preț la indexări cu piața angro sau tăcere

viewscnt
Afla mai multe despre
plafonare prețuri energie
eliminare plafonare prețuri energie
liberalizare prețuri energie