Serinus a investit peste 2 milioane de dolari în România de la începutul anului. Compania poloneză pregătește extragerea gazelor din Satu Mare

Serinus a investit peste 2 milioane de dolari în România de la începutul anului. Compania poloneză pregătește extragerea gazelor din Satu Mare
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 17 mai 2018

Compania poloneză de petrol și gaze Serinus Energy, care are în concesiune perimetrul de explorare de gaze naturale Satu Mare, a investit, în primele trei luni din 2018, peste 2 milioane de dolari în România, în contextul în care pregătește începerea producției în acest trimestru.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Din cheltuielile de capital totale, 1,6 milioane de dolari au mers către construirea facilitățilii de producție la Moftinu (Satu Mare).

Anul trecut, investițiile Serinus pe plan local au crescut de 5 ori, la 8,5 milioane dolari, de la 1,7 milioane dolari în 2016.

În raportul trimestrial, compania reiterează că România este văzută ca pilon de creștere pentru Serinus în următorii ani, extragerea de gaze la facilitatea de la Moftinu fiind programată să înceapă la finele acestui trimestru. Totodată, Serinus anticipează că facilitatea de producție de la Moftinu va opera la capacitate maximă începând cu prima parte a anului viitor.

Serinus a anunțat, în martie, că incendiul care a avut loc la o sondă de gaze (Moftinu 1001) operată de polonezi în zona localității Moftinu Mare, pe 18 decembrie, a costat compania 4 milioane de dolari. Pompierii mobilizați pentru stingerea incendiului nu au putut să intervină, existând un risc major de producere a unei explozii. Moftinu 1001 a fost readusă sub control pe 6 ianuarie, însă Serinus a fost nevoită să abandoneze sonda.

ALRO a semnat un contract cu Aluminium Pechiney și va începe în luna septembrie construcția unor cuve de electroliză având consum de energie redus CITEȘTE ȘI ALRO a semnat un contract cu Aluminium Pechiney și va începe în luna septembrie construcția unor cuve de electroliză având consum de energie redus

În prezent, Serinus are în plan să foreze alte trei sonde: Moftinu 1007 (care va înlocui sonda compromisă în incendiu), Moftinu 1003 și Moftinu 1004. Sonda care o va înlocui pe cea abandonată după incediu va fi forată trimestrul acesta, iar celelalte două sonde sunt planificate pentru a doua jumătate a acestui an.

Potrivit companiei poloneze, beneficiarul asigurării aferente sondei compromise de incediu este Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), creditor al Serinus. Forarea celei de-a patra sonde ar putea fi amânată pentru începutul anului viitor dacă BERD va inisista ca suma primită de la asigurător să fie folosită pentru plata datoriei polonezilor.

Serinus Energy, companie controlată de Kulczyk Investments, fond de investiții înființat de miliardarul polonez Jan Kulczyk, deține, prin intermediul companiei Winstar Satu Mare, 60% din concesiunea Satu Mare. KMG International (fosta Rompetrol Group) are o participație de 40%, însă a anunțat că vrea să se retragă din proiect.

Până în prezent, compania a forat două sonde, ambele în comuna Moftinu, la una dintre sonde fiind identificate rezerve recuperabile de aproximativ 510 milioane metri cubi de gaze, echivalentul a circa 4% din consumul anual al României.

viewscnt
Afla mai multe despre
serinus
gaze
moftinu
polonezi
serinus energy
satu mare
berd
foraj
sonde
incendiu
asigurare
productie