Serinus Energy, controlată de un fond de investiții al miliardarului Sebastian Kulczyk, și-a redus cu 14% producția de gaze din România, obținând un preț de 20 dolari/MWh. Compania declanșează operațiunile de forare a unei sonde noi

Serinus Energy, controlată de un fond de investiții al miliardarului Sebastian Kulczyk, și-a redus cu 14% producția de gaze din România, obținând un preț de 20 dolari/MWh. Compania declanșează operațiunile de forare a unei sonde noi
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 18 mai 2021

Compania poloneză de petrol și gaze Serinus Energy, controlată de un fond de investiții al miliardarului Sebastian Kulczyk, și-a micșorat cu 14% producția de gaze din România în primul trimestru al acestui an, comparativ cu perioada similară a anului trecut, și a obținut un preț de aproximativ 20 de dolari/MWh.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Într-un interviu acordat S&P Global Platts, CEO-ul companiei, Jeffrey Auld, a precizat că nivelul producției din primul trimestru din România a fost de 1.495 barili echivalent petrol (bep) pe zi.

Anul trecut, Serinus Energy își majorase spectaculos producția de gaze, cu peste 86%, până la un volum echivalent cu 1.788 bep/zi, de la 961 bep/zi în 2019.

Auld a precizat că Serinus Energy are un profit operațional (după plata redevențelor și achitarea costurilor de producție și a celor de transport) de 26,23 dolari/bep.

Fulfilment by eMAG, instrumentul de un milion de euro care ajută antreprenorii să se concentreze pe creșterea afacerii CITEȘTE ȘI Fulfilment by eMAG, instrumentul de un milion de euro care ajută antreprenorii să se concentreze pe creșterea afacerii

“Avem un cost de extracție (lifting cost) și cheltuieli de producție foarte mici, astfel că tot ce obținem peste valoarea de 15 dolari pe baril se transformă în cash. La un preț de 60-65 de dolari/baril și la unul al gazelor de 20-22,5 dolari/MWh, cât este în România, avem venituri bune”, susține CEO-ul Serinus Eneregy.

Totodată, Auld a anunțat că Serinus Energy speră să găsească un câmp de gaz similar cu cel de la Moftinu, luna viitoare urmând a declanșa operațiunile de forare a unei sonde noi, Sâncrai-1.

“Mai avem șase locații pentru care programăm săparea de sonde în perioada următoare. Vom stabili când se vor efectua forajele pe baza rezultatelor din Sâncrai”, a precizat acesta.

Strategia companiei în România este una de continuare a modelului aplicat la celelalte sonde ale companiei, de “a repeta Moftinu de mai multe ori”.

"Am spus întotdeauna că România are multe zone tip Moftinu", a explicat CEO-ul Serinus.

VIDEO Profit TV - Să ajutăm business-ul. Dan Fați, CEO Dacris: Firmele se pregătesc pentru revenirea angajaților la birouri. Tombole cu premii, ciocolată, mic dejun pentru cine vine la birou. Pandemia a sporit gradul de suprasolicitare de trei ori, la 25% CITEȘTE ȘI VIDEO Profit TV - Să ajutăm business-ul. Dan Fați, CEO Dacris: Firmele se pregătesc pentru revenirea angajaților la birouri. Tombole cu premii, ciocolată, mic dejun pentru cine vine la birou. Pandemia a sporit gradul de suprasolicitare de trei ori, la 25%

Auld a mai precizat că o descoperire la Sâncrai-1 ar putea fi relativ ușor de monetizat. "Este un cost de capital redus, este un gaz de mică adâncime și avem deja o fabrică de procesare a gazelor", a explicat acesta.

„Avem mai multe opțiuni acum: putem direcționa producția (din Sâncrai - n.r.) către fabrica de la Moftinu sau putem construi alta”, a spus Auld.

La facilitățile existente la Moftinu, Serinus intenționează, de asemenea, să investească într-o stație de compresie pentru a menține presiunea stabilă.

Serinus exploatează, prin intermediul subsidiarei Serinus Energy România (fosta Winstar Satu Mare), perimetrul de hidrocarburi Satu Mare, unde a identificat rezerve recuperabile de aproximativ 510 milioane metri cubi de gaze naturale, echivalentul a circa 4% din consumul anual al României.

Societatea și-ar dori o nouă abordare din partea autorităților în lupta împotriva fumatului CITEȘTE ȘI Societatea și-ar dori o nouă abordare din partea autorităților în lupta împotriva fumatului

Compania operează în prezent patru sonde de gaze la concesiunea din Satu Mare: Moftinu-1003, Moftinu-1007, Moftinu-1004 și Moftinu-1008. Pentru acest an, Serinus și-a programat forarea celei de-a cincea sonde în perimetru, lucrările fiind estimate să înceapă în a doua jumătate a anului.

În total, Serinus a raportat o producție medie de 2.340 boe/zi anul trecut, în creștere cu 68% comparativ cu anul 2019. În afara perimetrului din România, compania deține cinci concesiuni de petrol și gaze în Tunisia. Veniturile au scăzut ușor, de la 24,4 milioane de dolari la 24 milioane de dolari, în condițiile în care efectele majorării producției au fost anulate, în mare parte, de ieftinirea prețurilor materiilor prime pe fondul pandemiei.

Veniturile din operațiunile din România au crescut cu 11,2%, de la 15,2 milioane de dolari la 16,9 milioane de dolari, în timp ce veniturile din Tunisia au scăzut cu 22,8%, de la 9,2 milioane de dolari la 7,1 milioane de dolari.

Serinus a investit 5,5 milioane de dolari anul trecut, din care 4,2 milioane de dolari în România, pentru forarea sondei Moftinu-1004 și lucrările pregătitoare pentru sonda Moftinu-1008.

Compania poloneză a lansat producția comercială la Moftinu în aprilie 2019. Serinus a semnat un prim contract cu Vitol Gas, cel mai mare trader independent de energie din lume, în vederea vânzării gazelor extrase în România.

De asemenea, compania a încheiat un acord cu operatorul sistemului național de transport al țițeiului și condensatului, Conpet, pentru transportul la rafinăria Petrobrazi a OMV Petrom al condensatului extras odată cu gazele naturale de la Moftinu.

Serinus Energy este controlată de Kulczyk Investments, fond de investiții înființat de fostul miliardarul polonez Jan Kulczyk, care a decedat în 2015. Kulczyk Investments este condus în prezent de fiul lui Jan Kulczyk, Sebastian, creditat de Forbes cu o avere de 1,7 miliarde de dolari.

viewscnt
Afla mai multe despre
srinus energy
producție
românia
moftinu
sâncrai