Polonezii de la Serinus Energy și-au majorat veniturile și producția în România. Compania pregătește forarea celei de-a cincea sonde la Satu Mare

Polonezii de la Serinus Energy și-au majorat veniturile și producția în România. Compania pregătește forarea celei de-a cincea sonde la Satu Mare
scris 30 mar 2021

Compania poloneză de petrol și gaze Serinus Energy, controlată de un fond de investiții al miliardarului Sebastian Kulczyk, a obținut venituri de aproape 17 milioane de dolari în România anul trecut, în creștere cu 11% față de anul precedent, în urma punerii în funcțiune a unei noi sonde la Moftinu, în județul Satu Mare.

Producția de gaze a crescut cu peste 86%, până la un volum echivalent cu 1.788 barili de petrol (boe) pe zi, de la 961 boe/zi în 2019.

Serinus exploatează, prin intermediul subsidiarei Serinus Energy România (fosta Winstar Satu Mare), perimetrul de hidrocarburi Satu Mare, unde a identificat rezerve recuperabile de aproximativ 510 milioane metri cubi de gaze naturale, echivalentul a circa 4% din consumul anual al României.

VIDEO PROFIT TV - Să ajutăm business-ul. Bodea, Adrem: România are ocazia unică în 100 de ani de a-și moderniza infrastructura critică energetică. Principalele piedici CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT TV - Să ajutăm business-ul. Bodea, Adrem: România are ocazia unică în 100 de ani de a-și moderniza infrastructura critică energetică. Principalele piedici

Compania operează în prezent trei sonde de gaze la concesiunea din Satu Mare: Moftinu-1003, Moftinu-1007 și Moftinu-1004, ultima pusă în funcțiune în prima parte a anului trecut.

În ianuarie, compania a forat o nouă sondă, Moftinu-1008, cu un debit în teste de aproximativ 667 boe/zi, care a fost conectată la centrala de gaze de la Moftinu și urmează să intre în producție.

Modalitatea prin care antreprenorii români își pot promova produsele către sute de mii de persoane CITEȘTE ȘI Modalitatea prin care antreprenorii români își pot promova produsele către sute de mii de persoane

Pentru acest an, Serinus și-a programat forarea celei de-a cincea sonde în perimetru, lucrările fiind estimate să înceapă în a doua jumătate a anului.

În total, Serinus a raportat o producție medie de 2.340 boe/zi anul trecut, în creștere cu 68% comparativ cu anul 2019. În afara perimetrului din România, compania deține cinci concesiuni de petrol și gaze în Tunisia.

Veniturile au scăzut ușor, de la 24,4 milioane de dolari la 24 milioane de dolari, în condițiile în care efectele majorării producției au fost anulate, în mare parte, de ieftinirea prețurilor materiilor prime pe fondul pandemiei.

Guvernul sugerează supraimpozitarea producătorilor și furnizorilor de energie și gaze pentru subvenționarea consumatorilor vulnerabili CITEȘTE ȘI Guvernul sugerează supraimpozitarea producătorilor și furnizorilor de energie și gaze pentru subvenționarea consumatorilor vulnerabili

Veniturile din operațiunile din România au crescut cu 11,2%, de la 15,2 milioane de dolari la 16,9 milioane de dolari, în timp ce veniturile din Tunisia au scăzut cu 22,8%, de la 9,2 milioane de dolari la 7,1 milioane de dolari.

Serinus a investit 5,5 milioane de dolari anul trecut, din care 4,2 milioane de dolari în România, pentru forarea sondei Moftinu-1004 și lucrările pregătitoare pentru sonda Moftinu-1008.

Compania poloneză a lansat producția comercială la Moftinu în aprilie 2019. Serinus a semnat un prim contract cu Vitol Gas, cel mai mare trader independent de energie din lume, în vederea vânzării gazelor extrase în România.

De asemenea, compania a încheiat un acord cu operatorul sistemului național de transport al țițeiului și condensatului, Conpet, pentru transportul la rafinăria Petrobrazi a OMV Petrom a condensatului extras odată cu gazele naturale de la Moftinu.

Serinus Energy este controlată de Kulczyk Investments, fond de investiții înființat de fostul miliardarul polonez Jan Kulczyk, care a decedat în 2015. Kulczyk Investments este condus în prezent de fiul lui Jan Kulczyk, Sebastian, creditat de Forbes cu o avere de 1,5 miliarde de dolari.

viewscnt
Afla mai multe despre
serinus energy
serinu satu mare
productie gaze moftinu
moftinu 1008
sonda gaze moftinu