Sindicaliștii de la Alro spun că fabrica riscă să se închidă în august din cauza costurilor cu certificatele verzi

Sindicaliștii de la Alro spun că fabrica riscă să se închidă în august din cauza costurilor cu certificatele verzi
scris 7 mar 2020

Președintele Sindicatului "Aluministul" din cadrul Alro Slatina, Constantin Popescu, a susținut vineri, într-o conferință de presă, că fabrica este în pericol de a fi închisă în vara acestui an în principal din cauza costurilor cu energia, în prețul căreia sunt incluse și certificatele verzi, transmite Agerpres.

Popescu a menționat că dificultățile sunt determinate și de scăderea cotației aluminiului la bursa din Londra, de scăderea vânzărilor în contextul internațional al apariției noului coronavirus, precum și unor măsuri protecționiste impuse de SUA și China pentru importurile de aluminiu.

"Noi nu solicităm un ajutor de stat, noi solicităm să ni se acorde ceea ce am plătit noi către statul român și către Uniunea Europeană. Cu toate că, din toți acești bani pe care i-am plătit ni se returnează decât 75% din suma totală, iar acești bani, de fapt, includ compensarea costurilor certificatelor cu CO2. Marii producători de energie neregenerabilă au incluse în prețul lor și certificatele verzi. Certificatele verzi, în ultima vreme, au crescut de la 5 până la 29 de dolari, făcând practic insuportabilă susținerea lor de către întreprindere. Ceea ce solicităm noi astăzi este ceea ce alte state, 11 state din Uniunea Europeană, aplică această compensare din 2012. Este vorba despre Slovacia, Grecia, Polonia, Franța, Germania, Spania, Finlanda, Olanda, Belgia, Lituania, Luxemburg, Norvegia și Marea Britanie. Este vorba despre păstrarea competitivității, nu față de statele din afara UE, ci față de celelalte state din UE cu industrie energointensivă. Adică este vorba despre marii consumatori de energie care, în afară de faptul că consumă energia statului și plătesc taxe și impozite, statului român Uniunea Europeană îi conferă niște certificate pe care aceștia le vând. Iar din banii obținuți, 50% merg la Fondul de Mediu, 29% merg la bugetul de stat, 6% se face venit pentru fond de mediu pentru proiecte viitoare și doar 15% constituie banii care se dau către marii consumatori", a detaliat Constantin Popescu.

Liderul sindicatului "Aluministul" a spus că în viitor ar putea avea loc proteste la Slatina și la București dacă situația nu va fi rezolvată.

viewscnt
Afla mai multe despre
alro slatina certificate verzi
alro slatina pret energie electrica
alro slatina pret aluminiu
inchidere alro slatina