Nou jucător intră pe piață: AIK Energy LTD, compania lui Harald Kraft, care a cumpărat recent Valahia Gaz, se pregătește să devină și furnizor de electricitate

Nou jucător intră pe piață: AIK Energy LTD, compania lui Harald Kraft, care a cumpărat recent Valahia Gaz, se pregătește să devină și furnizor de electricitate
scris 4 mar 2020

AIK Energy LTD, companie condusă pe plan local de Harald Kraft, fost director general al producătorului de gaze Stratum Energy și fost președinte al Asociației Române a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră (ROPEPCA), nu se limitează la extinderea pe piața gazelor, unde recent a achiziționat Valahia Gaz, ci intră și pe piața de furnizare de electricitate.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Astfel, în ultima ședință din februarie, Comitetul de reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a retras, la cererea companiei, licența de trader de energie electrică pe care o deținea AIK Energy și i-a acordat, în schimb, o licență pentru activitatea de furnizare a energiei electrice.

Retragerea licenței de trader pentru acordarea celei de furnizor era necesară pentru că Regulamentul pentru acordarea licențelor și autorizațiilor în sectorul energiei electrice interzice deținerea simultan a unei licențe pentru activitatea de furnizare și a uneia de trader de energie electrică.

Apare un superimportator de gaze, controlat de la Londra de o rusoaică din București, ex-manager Lukoil. Printre șefi, fostul director pe gaze al Bursei Române de Mărfuri CITEȘTE ȘI Apare un superimportator de gaze, controlat de la Londra de o rusoaică din București, ex-manager Lukoil. Printre șefi, fostul director pe gaze al Bursei Române de Mărfuri

Interesant este că și în urmă cu un an, pe 23 ianuarie 2019, AIK Energy a fost pusă într-o poziție similară, în acel moment alegând să obțină licența de trader, și nu pe cea de furnizor.

AIK Energy LTD desfășoară activități precum: extracția gazelor naturale, comercializarea angro cu electricitate, comercializarea angro cu gaze naturale, vânzarea en-gros de țiței și produse petroliere. În România, activitatea AIK se desfășoară printr-un sediu secundar - AIK Energy LTD - sucursala București, care are ca obiect principal de activitate comercializarea combustibililor gazoși prin conducte.

Licența de furnizare n-a fost obținută de sucursala din București, ci chiar de compania mamă AIK Energy LTD, cu sediul social în 11 Staple Inn, Londra, Anglia, WC1V 7QH, înregistrate la Oficiul de înregistrare a companiilor din Marea Britanie cu numărul unic de înregistrare 08636666.

viewscnt
Afla mai multe despre
aik energy
furnizor
electricitate