Ștefan Vuza vinde "din casă" active de peste 50 milioane euro pentru a face rost de bani să cumpere Oltchim

Ștefan Vuza vinde "din casă" active de peste 50 milioane euro pentru a face rost de bani să cumpere Oltchim
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 2 oct 2017

Omul de afaceri Ștefan Vuza a scos la vânzare clădiri, terenuri și alte bunuri ale mai multor firme ale sale, membre ale grupului Serviciile Comerciale Române (SCR), în valoare totală estimată la peste 50 milioane euro, ca să facă rost de banii necesari cumpărării pachetelor de active ale Oltchim pentru care compania sa Chimcomplex Borzești s-a înscris la licitația organizată de administratorii judiciari ai combinatului chimic vâlcean aflat în insolvență.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Astfel, Vuza a scos la licitație active evaluate la suma totală de peste 50 milioane euro ale companiilor din SCR Contactoare Buzău, Uzuc, Caromet, INAV, Sinterom, Iasitex și Nova Textile Bumbac, potrivit documentelor societăților menționate. 

Banii vor fi folosiți pentru majorarea capitalului Chimcomplex sau al acționarului majoritar al acestuia, A2 Impex SRL, parte a aceluiași grup de firme al lui Ștefan Vuza, și vor avea ca destinație finală achiziția pachetelor de active ale Oltchim pentru care Chimcomplex a depus ofertă la licitație. Oferta combinatului din Borzești vizează 6 pachete de active ale Oltchim, respectiv uzinele clor-alkali, uzina oxo-alcooli, uzinele propilen-oxid și polioli, pachetul "servicii site" (toate acestea integral), precum și, parțial, vagoanele de cale ferată ale Oltchim și uzina petrochimică VCM/PVC.

VIDEO Parisul a celebrat vizitatorul cu numărul 300 de milioane al turnului Eiffel CITEȘTE ȘI VIDEO Parisul a celebrat vizitatorul cu numărul 300 de milioane al turnului Eiffel

Compania Iasitex Iași are de vânzare active evaluate la 18,12 milioane euro, constând în spații de producție și comerciale, un bloc administrativ cu 8 etaje și terenurile aferente acestora. Nova Textile Bumbac din Pitești vinde terenuri și construcții din localitate, situate în strada Coșbuc nr. 70 și evaluate la suma totală de 16,18 milioane euro.

La Contactoare Buzău au fost scoase la vânzare fabrica propriu-zisă de contactoare, fabrica de matrițe, un bloc de proiectare, o hală și terenurile aferente acestora, evaluate la circa 6,37 milioane euro. Uzuc Ploiești a scos la licitație încă din vară active imobiliare de 2,14 milioane euro, respectiv un cămin și o cantină.

Caromet Caransebeș vinde patru cantine, un cămin, o sală polivalentă și un teren de sport, evaluate la suma totală de 2,11 milioane euro. La INAV, au fost scose la vânzare spații în clădiri deținute de companie la adresa din Bulevardul Ficusului nr. 44 din București în suprafață de 2.330 mp, la prețul de pornire de 2,819 milioane euro.

În fine, Sinterom Cluj are pregătite pentru vânzare active evaluate la 3,21 milioane euro, respectiv un pavilion administrativ, un dispensar, o centrală termică, o hală de microproducție și un corp de laboratoare.

VIDEO&FOTO Musk prezintă noi detalii despre racheta cu care vrea să trimită oameni pe Marte și “oriunde pe Pământ\ CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Musk prezintă noi detalii despre racheta cu care vrea să trimită oameni pe Marte și “oriunde pe Pământ" în mai puțin de o oră

Vuza a cerut încă din vară companiilor din grupul SCR să sprijine Chimcomplex în demersul de preluare a activelor Oltchim, pentru care a înaintat o ofertă cifrată la cel puțin 113,9 milioane euro. În august, s-a decis majorarea capitalului social al A2 Impex SRL, acționarul majoritar al Chimcomplex, cu 100 milioane lei. Între companiile din grupul SCR există legături încrucișate de acționariat.

În iunie, acționarii Chimcomplex au aprobat atragerea de către companie de împrumuturi de până la 165 milioane euro pentru completarea fondurilor pentru cumpărarea activelor Oltchim Râmnicu Vâlcea, cu posibilitatea de garantare a creditele respective inclusiv cu activele Oltchim care ar urma să fie achiziționate. În mai s-a aprobat dublarea capitalului social al Chimcomplex, de la 170,1 la 340,2 milioane lei, banii fiind destinați tot cumpărării de active scoase la vânzare de Oltchim și integrării lor în structura de producție a Chimcomplex.

Administratorii judiciari ai combinatului chimic Oltchim, Rominsolv și BDO Business Restructuring, arată într-un raport recent destinat creditorilor companiei aflate în insolvență, că discuțiile cu investitorii care au depus oferte angajante pentru preluarea de pachete de active ale combinatului până la deadline-ul din 6 iulie sunt în curs și că există încă "elemente de nesiguranță", precizând totodată că, dacă acestea vor fi depășite, contractele de vânzare a activelor Oltchim ar putea fi supuse votului adunării creditorilor luna aceasta.

Bucureștiul, orașul european cu cea mai mare creștere a numărului de turiști. Topul primelor 10 destinații la nivel global CITEȘTE ȘI Bucureștiul, orașul european cu cea mai mare creștere a numărului de turiști. Topul primelor 10 destinații la nivel global

"De la acel moment (6 iulie 2017 – n.r.) până în prezent au urmat numeroase discuții cu ofertanții, pentru clarificarea ofertelor și pentru definitivarea contractelor de vânzare-cumpărare. Precizăm faptul că discuțiile sunt în curs, dar și că mai sunt încă elemente de nesiguranță în încheierea contractelor, elemente care sunt în analiză în perioada imediat următoare. Dacă aceste elemente de nesiguranță vor fi depășite, estimăm că în a doua jumătate a lunii octombrie va avea loc adunarea creditorilor pentru votul asupra contractelor de vânzare-cumpărare", se afirmă în documentul citat, datat 12 septembrie 2017.

Doar două oferte, cele depuse de Chimcomplex Borzești și de fondul de investiții White Tiger, vizează mai multe grupe de active ale Oltchim și erau luate în calcul pentru vânzarea activelor combinatului, fiecare depășind 100 milioane euro, declarau pe 3 august, pentru News.ro, surse apropiate negocierilor. Administratorii judiciari ai Oltchim sperau atunci ca până la jumătatea lunii septembrie să fie desemnat câștigătorul licitației. În total au fost depuse 9 oferte angajante.

Combinatul chimic Oltchim, aflat în insolvență și în plin proces de vânzare a activelor, a înregistrat în primul semestru al acestui an un profit net de 27,68 milioane lei (6,1 milioane euro), în creștere cu 48,8% față de perioada similară a anului trecut, pe fondul majorării afacerilor cu 27%, la peste 480 milioane lei.

Indicele Robor la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la cele mai multe credite în lei, a ajuns la 1,58%, cel mai mare prag din ianuarie 2015 CITEȘTE ȘI Indicele Robor la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la cele mai multe credite în lei, a ajuns la 1,58%, cel mai mare prag din ianuarie 2015

Anul trecut, statul român a scos Oltchim la vânzare pe nouă pachete de active. Planul de reorganizare al Oltchim prevede vânzarea combinatului pentru cel puțin 307 milioane euro, acesta fiind prețul cumulat de pornire al licitației.

Cel mai scump dintre pachetele de active scoase la vânzare este cel care conține platforma petrochimică Bradu, cu un preț de pornire de 80 milioane euro, urmat de uzinele de propilen-oxid și polioli (59,4 milioane euro) și de "servicii site" (incinerare deșeuri, apă, mentenanță, capacități de stocare), cu preț de pornire de 52 milioane euro.

Oltchim a intrat în procedură de insolvență la 30 ianuarie 2013, iar consorțiul format din Rominsolv SPRL și BDO Busines Restructuring SPRL a fost numit administrator judiciar. Compania este controlată Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), fosta AVAS, aflată în coordonarea Ministerului Economiei, cu 54,8% din acțiuni.

viewscnt
Afla mai multe despre
oltchim
chimcomplex borzesti
stefan vuza
privatizarea oltchim
contactoare buzau
iasitex
serviciile comerciale romane