Vânzarea Oltchim intră în linie dreaptă. Administratorii sunt pregătiți să ceară luna viitoare votul creditorilor, dar așteaptă depășirea "elementelor de nesiguranță"

Vânzarea Oltchim intră în linie dreaptă. Administratorii sunt pregătiți să ceară luna viitoare votul creditorilor, dar așteaptă depășirea "elementelor de nesiguranță"
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 29 sep 2017

Administratorii judiciari ai combinatului chimic Oltchim, Rominsolv și BDO Business Restructuring, arată într-un raport recent destinat creditorilor companiei aflate în insolvență, că discuțiile cu investitorii care au depus oferte angajante pentru preluarea de pachete de active ale combinatului până la deadline-ul din 6 iulie sunt în curs și că există încă "elemente de nesiguranță", precizând totodată că, dacă acestea vor fi depășite, contractele de vânzare a activelor Oltchim ar putea fi supuse votului adunării creditorilor luna viitoare. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

"De la acel moment (6 iulie 2017 – n.r.) până în prezent au urmat numeroase discuții cu ofertanții, pentru clarificarea ofertelor și pentru definitivarea contractelor de vânzare-cumpărare. Precizăm faptul că discuțiile sunt în curs, dar și că mai sunt încă elemente de nesiguranță în încheierea contractelor, elemente care sunt în analiză în perioada imediat următoare. Dacă aceste elemente de nesiguranță vor fi depășite, estimăm că în a doua jumătate a lunii octombrie va avea loc adunarea creditorilor pentru votul asupra contractelor de vânzare-cumpărare", se afirmă în documentul citat, datat 12 septembrie 2017.

Elementele de nesiguranță menționate de administratorii judiciari se referă, cel mai probabil, inclusiv la așteptata decizie a Comisiei Europene cu privire la existența sau nu a unor elemente de ajutor de stat în planul de reorganizare a Oltchim.

LISTA băncilor despre care Guvernul susține că nu ar fi plătit corect impozit pe profit conține și nume astăzi inexistente CITEȘTE ȘI LISTA băncilor despre care Guvernul susține că nu ar fi plătit corect impozit pe profit conține și nume astăzi inexistente

Doar două oferte, cele depuse de Chimcomplex Borzești și de fondul de investiții White Tiger, vizează mai multe grupe de active ale Oltchim și erau luate în calcul pentru vânzarea activelor combinatului, fiecare depășind 100 milioane euro, declarau pe 3 august, pentru News.ro, surse apropiate negocierilor. Administratorii judiciari ai Oltchim sperau atunci ca până la jumătatea lunii septembrie să fie desemnat câștigătorul licitației. În total au fost depuse 9 oferte angajante.

Oferta Chimcomplex a omului de afaceri Ștefan Vuza este de cel puțin 113,93 milioane euro, după cum Profit.ro a relatat aici.

Combinatul chimic Oltchim, aflat în insolvență și în plin proces de vânzare a activelor, a înregistrat în primul semestru al acestui an un profit net de 27,68 milioane lei (6,1 milioane euro), în creștere cu 48,8% față de perioada similară a anului trecut, pe fondul majorării afacerilor cu 27%, la peste 480 milioane lei.

Dezbaterea despre lucrătorii detașați, premisa unor restricții mai dure pentru noile state membre? CITEȘTE ȘI Dezbaterea despre lucrătorii detașați, premisa unor restricții mai dure pentru noile state membre?

Anul trecut, statul român a scos Oltchim la vânzare pe nouă pachete de active. Planul de reorganizare al Oltchim prevede vânzarea combinatului pentru cel puțin 307 milioane euro, acesta fiind prețul cumulat de pornire al licitației.

Cel mai scump dintre pachetele de active scoase la vânzare este cel care conține platforma petrochimică Bradu, cu un preț de pornire de 80 milioane euro, urmat de uzinele de propilen-oxid și polioli (59,4 milioane euro) și de "servicii site" (incinerare deșeuri, apă, mentenanță, capacități de stocare), cu preț de pornire de 52 milioane euro.

Oltchim a intrat în procedură de insolvență la 30 ianuarie 2013, iar consorțiul format din Rominsolv SPRL și BDO Busines Restructuring SPRL a fost numit administrator judiciar. Compania este controlată Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), fosta AVAS, aflată în coordonarea Ministerului Economiei, cu 54,8% din acțiuni.

viewscnt
Afla mai multe despre
oltchim
privatizarea oltchim
pachete de active oltchim
combinatul chimic oltchim
rominsolv
bdo business restructuring
chimcomplex
stefan vuza