Surse: Liberalizarea prețurilor la gaze și energie - cu 6 luni mai devreme decât era preconizat inițial

Surse: Liberalizarea prețurilor la gaze și energie - cu 6 luni mai devreme decât era preconizat inițial
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 3 dec 2019

Plafonul de preț de 68 lei/MWh impus prin OUG nr. 114/2018 producătorilor interni de gaze naturale care își vând producția furnizorilor clienților casnici și CET-urilor care livrează căldură populației va fi eliminat în etape, până la 31 septembrie 2020, iar furnizarea energiei electrice consumatorilor casnici prin obligarea celor mai eficienți producători să livreze la preț fix va fi dereglementată, tot în trepte, până la 31 decembrie 2020, potrivit celui mai recent acord între autoritățile de la București și Comisia Europeană, susțin surse din piață.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Asta înseamnă că liberalizarea celor două piețe, de gaze și energie, se va face cu 6 luni mai devreme decât preconizau inițial oficialii români, care aveau în vedere termenele de 31 martie 2021, respectiv 30 iunie 2021.

În plus, va fi eliminată taxa de 2% din cifra de afaceri anuală datorată de companiile din energie și gaze naturale Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

EXCLUSIV Cea mai mare tranzacție cu teren a anului: Canadianul Michael Topolinski a vândut jumătate din fosta platformă Textile Dacia suedezilor de la Skanska CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Cea mai mare tranzacție cu teren a anului: Canadianul Michael Topolinski a vândut jumătate din fosta platformă Textile Dacia suedezilor de la Skanska

Guvernul își va asuma răspunderea săptămâna aceasta pentru abrogarea prevederilor Ordonanței de Urgență 114, modificată ulterior prin OUG 19, a declarat ieri premierul Ludovic Orban.

"A doua solicitare formulată către Biroul Politic Național e legată de abrogarea sau modificarea celor mai multe prevederi ale OUG 114, fatidica ordonanță 114. Din păcat, vedem că la nivelul Parlamentului, dezbaterile care se oparte în jurul OUG 114 nu se duc în direcția pe care ne-o dorim. Obiectivul nostru este de a anula prevederile legate de domeniul energiei, taxarea în domeniul energiei, de asemenea plafonarea prețului la care vând producători energia electrică și gazul natural către consumatori", a declarat Orban.

Anterior, Niculae Havrileț, consilier al ministrului Economiei și Energiei și fost șef al ANRE, declarase că Guvernul ar putea adopta în ianuarie anul viitor o ordonanță simplă prin care să fie corectate cel puțin o parte din efectele negative asupra industriei energetice ale celebrei și controversatei OUG nr. 114/2018, care a dus și la declanșarea mai multor proceduri de infringement împotriva României de către Comisia Europeană.

ANRE a elaborat deja mai multe proiecte de ordine menite să pună în practică reliberalizarea piețelor de energie și gaze.

viewscnt
Afla mai multe despre
plafonare pret gaze
preturi reglementate energie
taxa anre
liberalizare preturi gaze
liberalizare preturi energie