Havrileț: Guvernul poate da în ianuarie ordonanță simplă de corectare a efectelor OUG 114, acest "elefant într-un magazin de porțelanuri"

Havrileț: Guvernul poate da în ianuarie ordonanță simplă de corectare a efectelor OUG 114, acest "elefant într-un magazin de porțelanuri"
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 26 nov 2019

Niculae Havrileț, consilier al ministrului Economiei și Energiei și fost șef al ANRE, a declarat că Guvernul ar putea adopta în ianuarie anul viitor o ordonanță simplă prin care să fie corectate cel puțin o parte din efectele negative asupra industriei energetice ale celebrei și controversatei OUG nr. 114/2018, care a dus și la declanșarea mai multor proceduri de infringement împotriva României de către Comisia Europeană.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Poziția lui Havrileț contrastează cu cea a instituției pe care a condus-o și care a cerut foarte recent Guvernului să emită rapid o OUG pentru dereglementarea etapizată a prețurilor la energie electrică, susținând că, în caz contrar, piața se va liberaliza automat de la 1 ianuarie 2020, ceea ce ar fi “un dezastru”.

"La minister se lucrează la eliminarea infringementelor induse de OUG 114, inclusiv la transpunerea Regulamentului UE nr. 943/2019. Există și păreri conform cărora Regulamentul nici n-ar mai trebui transpus, având ca atare putere de lege. Vorbim direct, ne coordonăm direct cu Comisia pentru eliminarea procedurilor de infringement", a spus Havrileț, la o conferință organizată de Focus Energetic.

Fiat Chrysler și PSA și-au informat angajații că vor semna acordul de fuziune în următoarele săptămâni CITEȘTE ȘI Fiat Chrysler și PSA și-au informat angajații că vor semna acordul de fuziune în următoarele săptămâni

El a arătat că "cel mai mare păcat" al OUG 114 a fost că nu a prevăzut ce se va întâmpla după eliminarea plafonului de preț al gazelor de producție internă de 68 lei/MWh și a prețurilor reglementate la electricitate,

"OUG 114 este ca un elefant într un magazin de porțelanuri. Vor fi efecte negative care acum nu se văd, pe lângă cele care se simt deja. Și ce a rezolvat? Pe Bursa Română de Mărfuri, gazele se tranzacționează în prezent la prețuri apropiate de plafonul de 68 lei/MWh. Cel mai oropsit va fi consumatorul final, căci va plăti recuperarea costurilor furnizorilor și va plăti și inflația. Plus că s-au descurajat investițiile în producție, prin lipsa de predictibilitate a legislației", a punctat consilierul ministrului Economiei și Energiei.

Astfel, el a arătat că ministerul va propune Guvernului adoptarea în ianuarie anul viitor a unei ordonanțe simple de corectare a consecințelor OUG 114, care ar urma să înceapă să producă efecte de la jumătatea anului 2020.

Acțiunile Alibaba au debutat la Hong Kong cu o creștere de 6,9% față de prețul din ofertă și cu puțin peste cotația de la New York CITEȘTE ȘI Acțiunile Alibaba au debutat la Hong Kong cu o creștere de 6,9% față de prețul din ofertă și cu puțin peste cotația de la New York

Piața de energie electrică se va liberaliza în etape, până pe 1 iulie 2021, potrivit programului deja anunțat și adoptat tacit de Senat, dacă două proiecte de ordine ale Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) publicate recent vor intra în vigoare.

Deși susține că respectă “voința” instituțiilor statului, ANRE vine cu o noutate, obligând cei doi producători de stat de energie ieftină, Nuclearelectrica și Hidroelectrica să vândă la preț reglementat aproximativ 1,5 TWh, jumătatea din cantitatea comercializată la preț reglementat în în întreg anul 2019, în numai două luni (ianuarie și februarie 2020).

Profit.ro a anunțat la începutul lunii septembrie că ANRE vrea să modifice normele proprii de aplicare a unor prevederi referitoare la piața de gaze naturale din celebra și controversata OUG nr. 114/2018, prevederi de legislație primară care au dus la declanșarea de către Comisia Europeană a unei proceduri de infringement împotriva României.

viewscnt
Afla mai multe despre
oug 114
plafonare pret gaze
comasare ministere economie energie
pret reglementat energie
gaze naturale marea neagra
legea offshore
guvernul pnl
guvernul orban
program guvernare guvern pnl