Trader american: România poate importa gaze naturale lichefiate provenite din SUA prin intermediul Ucrainei

Trader american: România poate importa gaze naturale lichefiate provenite din SUA prin intermediul Ucrainei

Terminalul LNG polonez din portul Świnoujście. Sursă foto: Comisia Europeană

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 2 sep 2019

Printre beneficiarii unui transport maritim de gaze naturale lichefiate provenite din Statele Unite care va ajunge în noiembrie în Polonia, unde marfa va fi regazeificată, iar de acolo în Ucraina, se poate număra și România, grație gradului înalt de dezvoltare al sistemului ucrainean de transport al gazelor, afirmă un trader american de profil cu operațiuni extinse în țara vecină, sprijinite și de administrația de la Washington, prin intermediul instituției guvernamentale Overseas Private Investment Corporation (OPIC).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Compania americană de trading de gaze cu activități în Ucraina Energy Resources of Ukraine (ERU), parte a ERU Corporation, a semnat foarte recent un acord cu gigantul petrolier de stat al Poloniei, PGNiG.

Astfel, polonezii au cumpărat un anumit volum, nespecificat, de gaze naturale lichefiate din SUA, pe care urmează să îl revândă celor de la ERU. Din punct de vedere fizic, LNG-ul va ajunge în noiembrie la terminalul polonez de profil din portul Świnoujście. Acolo, încărcătura va fi regazeificată, după care va fi introdusă, până la finalul anului, în sistemul ucrainean de transport prin punctul de interconectare de la Hermanowice.  

Calea de acces comun a stației de metrou Crângași și a stației de tramvai Piața Crângași se închide până la sfârșitul lunii octombrie CITEȘTE ȘI Calea de acces comun a stației de metrou Crângași și a stației de tramvai Piața Crângași se închide până la sfârșitul lunii octombrie

"Am contractat acest volum cu scopul de a îl injecta și a îl înmagazina pentru a fi după aceea livrat consumatorilor ucraineni în această iarnă. În acest fel, contribuim la securitatea energetică a țării pe perioada de iarnă 2019-2020, marcată de riscuri și incertitudini", a declarat joi șeful ERU Trading LLC, Yaroslav Mudryy.

El s-a referit la perspectiva ca Gazprom și Ucraina să nu reușească să ajungă la o înțelegere în vederea prelungirii contractului de tranzit al gazelor rusești prin sistemul ucrainean de conducte, care expiră la finalul acestui an, perspectivă care generează riscuri și pentru aprovizionarea cu gaze a României.

"În acest caz, ținând cont de gradul înalt de dezvoltare al sistemului de transport, este posibil ca Ucraina să nu fie ultima destinație a LNG-ului american. Acesta poate fi livrat cu succes unor țări precum Ungaria, România și Republica Moldova", a spus oficialul ERU.

Londra alocă 3 milioane de lire sterline pentru \'\'a proteja drepturile\'\' britanicilor în UE după Brexit CITEȘTE ȘI Londra alocă 3 milioane de lire sterline pentru ''a proteja drepturile'' britanicilor în UE după Brexit

ERU și PGNiG nu au precizat ce cantitate de gaze a fost cumpărată de polonezi, cu câți bani și de la cine. Cele două companii colaborează din 2016, când compania poloneză de stat a început să exporte gaze naturale în Ucraina, cumpărătorul fiind ERU.  

În mai, președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a purtat convorbiri cu secretarul american al Energiei, Rick Perry, la care a participat și șeful monopolului gazier al Ucrainei, Naftogaz. S-a discutat inclusiv despre "crearea unei rute sustenabile prin care Ucraina să importe LNG, prin intermediul terminalului de regazeificare din Polonia".

Foarte recent, Rick Perry a cerut Poloniei și Ucrainei să investească în dezvoltarea infrastructurii de transport de gaze care le leagă, pentru a spori capacitatea de tranzit de gaze din Polonia spre Ucraina de la actualul nivel de 1,5 miliarde de metri cubi pe an la 6 miliarde metri cubi.

Analiști ruși apropiați de Kremlin au comentat atunci că intenția "este lipsită de sens din punct de vedere economic" și reprezintă doar "PR politic", în condițiile în care gazele lichefiate americane sunt, potrivit acestora, mult mai scumpe decât cele livrate de Gazprom prin conducte.

Asistenta personală a lui Trump a demisionat după ce a oferit reporterilor detalii indiscrete despre președinte CITEȘTE ȘI Asistenta personală a lui Trump a demisionat după ce a oferit reporterilor detalii indiscrete despre președinte

Americanii de la ERU beneficiază și de ajutor de stat din partea Administrației de la Washington pentru operațiunile lor de trading, înmagazinare și furnizare de gaze din Ucraina, prin intermediul instituției guvernamentale Overseas Private Investment Corporation (OPIC). Aceasta le-a încheiat celor de la ERU o asigurare de risc de credit comercial cu o acoperire de 38 milioane dolari, valoarea totală a investiției în dezvoltarea businessului ucrainean fiind de 70 milioane dolari.

Anul trecut, ERU a livrat gaze pe datorie transportatorului ucrainean Ukrtransgaz, pentru consumul tehnologic al acestuia, într-un moment în care operatorul se confrunta cu probleme financiare. Datoria a fost reglată luna trecută, după ce Ukrtransgaz le-a plătit americanilor circa 60 milioane dolari, aceștia renunțând la penalitățile care se acumulaseră între timp.  
    
Anul acesta, conducerea Naftogaz a investigat unele tranzacții cu gaze dintre compania ucraineană de stat și cei de la ERU, despre care se suspecta că ar dezavantaja Naftogaz și care fuseseră încheiate de un manager care anterior lucrase pentru ERU. Concluzia anchetei a fost că tranzacțiile au fost derulate în condiții de piață și că nu a existat conflict de interese.

viewscnt
Afla mai multe despre
importuri gaze
import lng sua
gaze naturale lichefiate statele unite
sua export gaze naturale lichefiate
importuri gaze ucraina
gazprom tranzit ucraina
gazprom ucraina
pret gaze