Transelectrica a inaugurat linia electrică aeriană de 400 kV de interconexiune între Reșița și Pancevo

Transelectrica a inaugurat linia electrică aeriană de 400 kV de interconexiune între Reșița și Pancevo
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 mai 2018

Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica a inaugurat Linia Electrică Aeriană 400 kV de interconexiune dintre Reșița și Pancevo (Serbia), o investiție de 81,5 milioane lei, în cadrul unei ceremonii organizate la Reșița, în prezența oficialităților locale, a conducerilor celor doi operatori de transport și sistem, din România și respectiv din Serbia, și a reprezentanților companiilor contractoare și colaboratoare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”Investiția este în valoare de 81,5 milioane de lei și este realizată integral de companii românești, de la proiectant la executant și consultant”, arată societatea, potrivit News.ro.

Realizarea LEA 400 kV Reșița-Pancevo va permite eliminarea congestiilor majore în zona celor doua sisteme electroenergetice, românesc și sârbesc, precum și creșterea capacității de transfer între România și Serbia și în toată zona de sud-est a Europei.

Hidroelectrica propune acționarilor dividende de 1,13 miliarde lei, adică 90% din profitul pe 2017. Fondul Proprietatea vrea mai mult decât dublu CITEȘTE ȘI Hidroelectrica propune acționarilor dividende de 1,13 miliarde lei, adică 90% din profitul pe 2017. Fondul Proprietatea vrea mai mult decât dublu

”Prin realizarea acestei investiții, România își va atinge ținta europeană obligatorie de interconectivitate de 10% pentru anul 2020”, spun oficialii Transelectrica.

Linia electrică are o lungime pe teritoriul României de 63 de kilometri și un număr de 206 stâlpi. Lungimea liniei pe teritoriul Serbiei este de 68 de kilometri. Lucrările pentru construcția liniei au început în octombrie 2014.

LEA 400 kV Reșița – Pancevo este proiectată de Institutul de Studii și Proiectări Energetice (ISPE), iar lucrările au fost executate de Electromontaj SA, având ca subcontractori: Emfor Montaj SA, Terrasond SRL, Icemenerg SA, Politehnica București, Arc Vision SRL. Consultantul proiectului a fost Roeng TEC.

LEA 400 kV Reșița-Pancevo este un proiect de interes comun, parte din "Mid Continental East Corridor", iar unul dintre rolurile sale principale este acela de a întări sistemul electroenergetic național și pe cel sud-est european.

”Aș vrea să vă asigur că efortul investițional al companiei va continua într-un ritm susținut în perioada următoare. Suntem încurajați de faptul că, așa cum arată statistica în ceea ce privește economia din România, în 2017 profitul în segmentul cu capital românesc este de 1,9 ori mai mare decât în cel al segmentului cu capital străin. Credem cu putere că putem face progrese și mai importante”, a declarat Gheorghe Olteanu, președintele Consiliului de Supraveghere al Transelectrica.

La rândul său, directorul general executiv al Transelectrica, Adrian Constantin Rusu, a subliniat faptul că realizarea LEA 400 kV de interconexiune Reșița-Pancevo este doar o primă parte a unei serii de investiții ale companiei.

”Este foarte important de spus că realizarea LEA Reșița-Pancevo este o etapă cu ștafetă. În toate sucursalele companiei există un efort investițional susținut. Urmează proiecte la fel de mari și de importante: tocmai a fost deblocat proiectul LEA Oradea-Bekescsaba; avem în lucru LEA Gutinaș-Smârdan; acum câteva săptămâni am semnat contractul de finanțare cu Comisia Europeană pentru LEA Cernavodă-Stâlpu. Avem în față proiecte provocatoare și cel puțin la fel de importante ca linia Reșița-Pancevo”, a declarat Adrian Constantin Rusu.

La festivitatea de inaugurare a participat și directorul general al EMS, operatorul de transport și sistem din Serbia, Jelena Matejić.

”Linia Reșia-Pancevo a fost pentru noi cel mai important proiect din ultimii 10 ani. Ne-am alăturat de la început ideii de a realiza acest proiect important, iar în toată perioada am avut o colaborare de succes, bazată pe un sprijin reciproc permanent. Împreună am reușit să energizăm această linie. Sperăm ca în viitor să colaborăm și mai mult, noi suntem în mod tradițional deschiși la cooperarea cu România”, a transmis Jelena Matejić, directorul general EMS.

Porțiunea de pe teritoriul României a LEA 400 kV Reșița – Pancevo, finalizată la 30 martie, este realizată în varianta dublu circuit și traversează 11 localități din județul Caraș-Severin: municipiul Reșița, comunele Ezeriș, Lupac, Dognecea, Goruia, Ticvaniu Mare, Berliște, Ciudanovița, Grădinari, Vărădia și Vrani.

Transelectrica este Operatorul de Transport și de Sistem din România, care gestionează, operează, întreține, modernizează și dezvoltă rețeaua de transport care cuprinde 81 stații electrice de transformare, cu o capacitate de circa 38.000 MVA și 8.834,4 km de linii electrice aeriene de 110/220 kV, 400 kV și 750 kV, aflate în gestiunea a 8 sucursale de transport.

viewscnt
Afla mai multe despre
transelectrica
resita
pancevo