Transelectrica anunță deblocarea, după zece ani, a unei investiții de peste 83 milioane lei

Transelectrica anunță deblocarea, după zece ani, a unei investiții de peste 83 milioane lei
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 mai 2018

Proiectul Linei Electrice Aeriene 400 kV Oradea-Bekescsaba, o investiție de peste 83 de milioane de lei, blocată din anul 2008 din cauza exproprierilor, a intrat în linie dreaptă, anunță Transelectrica, după ce Guvernul României a adoptat joi o Hotărâre care permite finalizarea procedurilor de expropriere aflate în curs de desfășurare pentru imobilele proprietate privată aflate în coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Această Hotărâre de Guvern permite finalizarea Liniei Electrice Aeriane 400 kV Oradea - Bekescsaba, proiect aflat în conservare de zece ani. Este vorba despre o investiție de mare anvergură, cu o valoare actualizată în 2014 de peste 83 de milioane de lei. Finalizarea acestei investiții are o importanță capitală pentru siguranța în funcționare a Sistemului Electroenergetic Național, iar Guvernul a înțeles acest lucru", a anunțat vineri directoratul Companiei Naționale de Transport al Energiei Electrice Transelectrica.

Prin aceeași Hotărâre de Guvern s-au aprobat fonduri pentru montarea unei bobine de compensare 100 MVAr în stația 400 kV Oradea Sud și pentru achiziționarea de echipamente de telecomunicații și teletransmisii pentru LEA 400 kV Oradea-Bekescsaba, scrie News.ro.

LEA 400 kV Oradea–Bekescsaba s-a dat în folosință doar parțial, mai precis tronsonul de dublu circuit, LEA 400 kV Nădab (RO) – Bekescsaba (HU), de 60 de km, din care pe teritoriul României 22 de km, simultan cu LEA 400 kV Arad-Nădab.

Schimbare de plan pentru salvarea sistemului centralizat de încălzire din București: Primăria Capitalei nu mai cumpără ELCEN de la Ministerul Energiei, ci îi preia direct activele CITEȘTE ȘI Schimbare de plan pentru salvarea sistemului centralizat de încălzire din București: Primăria Capitalei nu mai cumpără ELCEN de la Ministerul Energiei, ci îi preia direct activele

Tronsonul LEA 400 kV Oradea Sud – Nădab are o lungime de 72 km, simplu circuit A și este finalizat parțial.

Punerea în funcțiune a tronsonului Oradea – Nădab, și astfel finalizarea LEA 400 kV Oradea – Bekescsaba, contribuie la închiderea inelului de 400 kV al rețelei electrice de transport a țării, obiectiv prioritar al României.

De asemenea, existența acestei linii duce la evitarea unor costuri privind congestiile în zona de nord-vest, costuri care anul trecut s-au ridicat la circa 39.000 de lei, în luna martie, și circa 160.000 de lei în luna noiembrie.

”Totodată, prin finalizarea în regim de urgență a lucrărilor la LEA 400 kV Oradea - Bekescsaba va fi eliminat riscul de afectare a siguranței în operare a Sistemului Electroenergetic Național, risc tot mai ridicat generat de potențiala indisponibilizare a liniei de interconexiune dintre Romania și Ucraina (LEA 400 kV Roșiori – Mukacevo), situație în care menținerea siguranței în funcționare a zonei de nord – vest a țării ar deveni extrem de dificilă și costisitoare”, spun oficialii Transelectrica.

Finalizarea liniei poate fi asimilată cu asigurarea unui nou flux/noi artere de alimentare cu energie electrică a zonei de nord – vest a țării, cu impact semnificativ asupra creșterii siguranței în funcționare, a disponibilității serviciului de transport al energiei electrice, a vitezei de reacție/realimentare, a capacității și a flexibilității în cazul apariției unor disfuncționalități în cadrul infrastructurii de transport (cauzate de avarii majore, de calamități naturale, dezastre, atac armat, atac terorist etc), adaugă aceștia.

De asemenea, prin punerea în funcțiune a LEA 400 kV Oradea Sud – Nădab, capacitatea de transfer în interconexiune va crește pe direcția export cu 100 MW, iar pe direcția import cu 300 MW, în funcție de factori sezonieri și specifici, interni și externi.

În prezent, România are o capacitate de interconexiune de numai 7% din puterea instalată în SEN, față de ținta de 10% cât este prevăzut în reglementările europene pentru anul 2020, acest aspect fiind notificat la Comisia Europeană.

”Punerea în funcțiune a LEA 400 kV Oradea Sud – Nădab va contribui la apropierea de ținta europeană”, subliniază reprezentanții companiei.

Transelectrica este Operatorul de Transport și de Sistem din România, care gestionează, operează, întreține, modernizează și dezvoltă rețeaua de transport care cuprinde 81 stații electrice de transformare, cu o capacitate de circa 38.000 MVA și 8.834,4 km de linii electrice aeriene de 110/220 kV, 400 kV și 750 kV, aflate în gestiunea a opt sucursale de transport.

Compania are circa 2.200 de salariați și se află sub autoritatea Ministerului Economiei.

Transelectrica are o capitalizare de 1,6 miliarde lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
transelectrica