Transelectrica finalizează retehnologizarea stației de transformare a cărei avarie de anul trecut a provocat o pană semnificativă de curent în București

Transelectrica finalizează retehnologizarea stației de transformare a cărei avarie de anul trecut a provocat o pană semnificativă de curent în București
scris 10 mai 2021

Proiectul de retehnologizare a stației 400/110/20kV Domnești, o investiție totală de circa 25 de milioane de euro din fonduri proprii ale operatorului sistemului energetic național, Transelectrica, este realizat la această dată în grad de 95%, finalizarea lucrărilor fiind preconizată pentru sfârșitul lunii iunie, a transmis compania controlată de stat prin Secretariatul General al Guvernului (SGG).

Potrivit Transelectrica, investiția implică retehnologizarea stației la toate nivelele de tensiune, în vederea aducerii acesteia la un grad de siguranță și fiabilitate corespunzător importanței zonei deservite.

Pe 7 august 2020, în stația Domnești a avut loc o avarie care a lăsat fără curent electric timp de circa 1 oră mai multe zone din Capitală, în special din sectoarele 5 și 6.

Spania a ieșit din starea de alertă. Cele mai multe dintre comunitățile autonome au renunțat la majoritatea restricțiilor CITEȘTE ȘI Spania a ieșit din starea de alertă. Cele mai multe dintre comunitățile autonome au renunțat la majoritatea restricțiilor

Transelectrica spune, într-un comunicat, că lucrările de retehnologizare a stației Domnești au avut de un grad ridicat de complexitate, în special pentru că în același timp a fost necesară asigurarea și continuității în alimentare a consumatorilor și a siguranței în funcționare a Sistemului Electroenergetic Național.

"Este foarte important de menționat că nivelul tehnologic la care este adusă stația este unul avansat, fiind implementată tehnologia GIS (Gas-Insulated Switchgear) atât pentru stația de 400 kV, cât și pentru stația de 110 kV. Stația Domnești va fi una dintre cele mai moderne stații din rețeaua electrică de transport din România. În ultimul an, deși a fost o perioadă dificilă în contextul pandemiei, am reușit să aducem la stadiul final această investiție extrem de importantă pentru Sistemul Electroenergetic Național. Bucureștiul are nevoie de siguranță în alimentarea cu energie electrică și numai investițiile consistente în infrastructura energetică de transport pot garanta realizarea acestui lucru", a declarat președintele directoratului Transelectrica, Cătălin Nițu.

Obiectivul de investiții face parte din amplul proces derulat de companie pentru consolidarea infrastructurii de transport al energiei electrice din zona Bucureștiului, în contextul în care județul Ilfov împreună cu municipiul București reprezintă cea mai concentrată zonă de consum de energie electrică din țară, respectiv circa 15% din totalul consumului la nivel național, se mai arată în comunicat.

VIDEO Dogecoin s-a prăbușit brusc puternic, după glume la TV ale lui Elon Musk CITEȘTE ȘI VIDEO Dogecoin s-a prăbușit brusc puternic, după glume la TV ale lui Elon Musk

Stația Electrică de Transformare 400/110/20kV Domnești este unul dintre nodurile importante ale Sistemului Energetic Național (SEN) în ceea ce privește alimentarea cu energie electrică a Capitalei, alături de Stația Electrică 400/220/110/10 kV București Sud și de Stația Electrică 220/110/10 kV Fundeni. Stația reprezintă atât unul dintre punctele de injecție în rețeaua de distribuție a municipiului București, cât și un nod de tranzit al puterii între zonele Oltenia, Muntenia și Transilvania Sud.

Stația de 110 kV Domnești a fost pusă în funcțiune în anul 1980, iar Stația de 400 kV a fost pusă în funcțiune în 1982.

Dintre cele trei stații din zona Capitalei, Stația Electrică 400/110/20kV Domnești este ultima care trece prin procesul de modernizare, fiind precedată de retehnologizarea Stației Electrice 400/220/110/10 kV București Sud (2006-2009; 2014-2015) și de modernizarea Stației Electrice 220/110/10 kV Fundeni (2006-2007).

viewscnt
Afla mai multe despre
pana de curent bucuresti
avarie energie electrica bucuresti
transelectrica retehnologizare statia de transformare domnesti