Transgaz a aderat la un proiect SUA menit să susțină exporturile de LNG american în Europa de Est

Transgaz a aderat la un proiect SUA menit să susțină exporturile de LNG american în Europa de Est
scris 31 ian 2020

Operatorul sistemului național de transport al gazelor naturale, Transgaz, controlat de stat prin Secretariatul General al Guvernului (SGG), a aderat la un proiect de cooperare inițiat de autoritățile de la Washington al cărui obiectiv pe termen lung este dezvoltarea în Europa de Est a unei piețe regionale care să importe gaze naturale lichefiate (LNG) provenite din Statele Unite.

"Transgaz informează că, la data de 28.01.2020, Memorandumul de Înțelegere privind Parteneriatul pentru Dezvoltarea Rețelelor de Gaze Naturale din Estul Europei (EE-NGP) a fost semnat de toate entitățile membre ale proiectului. EE-NGP este înființat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Asociația pentru Energie din Statele Unite ale Americii (USEA), ministere și operatori ai sistemelor de transport gaze naturale (OTS) din Europa de Est pentru a asigura o capacitate instituțională durabilă în vederea dezvoltării și utilizării primelor modele comune de planificare a transportului din regiune, accelerării dezvoltării infrastructurii de transport gaze naturale în Europa de Est", se arată într-un comunicat al Transgaz.

Proiectul EE-NGP, inițiat de USAID și USEA în 2017, are ca obiectiv declarat pe termen lung "facilitarea creării unei piețe regionale a gazelor cu potențial pentru livrări din Statele Unite".

INFOGRAFIC România a ajuns la performanța de a avea cel mai mic număr de insolvențe din istorie CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC România a ajuns la performanța de a avea cel mai mic număr de insolvențe din istorie

La proiect mai participă operatorii de transport ALBGAZ (Albania), BH-GAS D.O.O. (Bosnia și Herzegovina), BULGARTRANSGAZ EAD (Bulgaria), PLINACRO D.O.O.(Croația), DESFA S.A. (Grecia), GA-MA AD - SKOPJE (Macedonia de Nord), MONTENEGRO BONUS (Muntenegru), GAZ-SYSTEM S.A. (Polonia), EUSTREAM (Slovacia), precum și Ministerul Dezvoltării Economice din Kosovo.

"Aceste entități membre ale proiectului vor constitui Grupul de lucru EE-NGP, alcătuit din maximum 2 persoane din fiecare țară, grup ce își va desfășura activitatea în baza unui plan de lucru și a unui calendar pentru fiecare dintre etapele succesive ale proiectului. SNTGN TRANSGAZ SA a semnat Memorandumul de Înțelegere privind Parteneriatul pentru Dezvoltarea Rețelelor de Gaze Naturale din Estul Europei (EE-NGP) dată fiind contribuția acestuia la promovarea cooperării regionale, în vederea planificării rețelelor de gaze naturale în rândul operatorilor de transport și sistem din Europa de Est și diversificării surselor de gaze naturale, la susținerea armonizării la nivel regional a metodologiilor de planificare a transportului de gaze naturale și a principiilor operaționale; la dezvoltarea schimburilor de experiență în domeniul infrastructurii de transport gaze naturale, la extinderea cooperării îndelungate și productive între industria energetică românească și cea americană", precizează operatorul român de transport.

Potrivit Transgaz, misiunea EE-NGP constă în susținerea următoarelor obiective: promovarea cooperării regionale în vederea planificării rețelelor de gaze naturale în rândul ministerelor și OTS din Europa de Est, îmbunătățirea capacității ministerelor și a operatorilor sistemelor de transport de a dezvolta modele matematice de prognoză și simulare a rețelelor interne de gaze naturale, a conductelor de interconectare și a depozitelor de înmagazinare, susținerea armonizării la nivel regional a metodologiilor de planificare a transportului de gaze naturale și a principiilor operaționale, efectuarea de analize pentru identificarea potențialelor proiecte de investiții în infrastructura de transport gaze naturale pentru extinderea piețelor de gaze naturale, asigurând în același timp securitatea și fiabilitatea sistemului energetic regional, precum și promovarea rezultatelor analizelor către reprezentanți ai cadrului politic, de reglementare și din domeniul industriei.

Prima modificare a Statutului BOR din ultimii 12 ani: restricții la alegerea următorului patriarh, reformă a justiției clericale, control centralizat întărit, posibilitatea retragerii din cler \ CITEȘTE ȘI Prima modificare a Statutului BOR din ultimii 12 ani: restricții la alegerea următorului patriarh, reformă a justiției clericale, control centralizat întărit, posibilitatea retragerii din cler "pentru binele Bisericii"

Acționarii producătorului de gaze Romgaz, controlat de stat prin Ministerul Energiei cu 70% din acțiuni, au aprobat într-o AGA din toamna anului trecut participarea companiei la un proiect greco-american de terminal plutitor de gaze naturale lichefiate (LNG) planificat a fi dezvoltat în Marea Egee, iar surse din industrie susțin că și Transgaz ar vrea să participe la acest proiect.

În aceeași perioadă, compania americană de trading de gaze cu activități în Ucraina Energy Resources of Ukraine (ERU), parte a ERU Corporation, susținea că printre beneficiarii unui transport maritim de gaze naturale lichefiate provenite din Statele Unite care urma să ajungă în noiembrie 2019 în Polonia, unde marfa să fie regazeificată, iar de acolo în Ucraina, s-ar putea număra și România, grație gradului înalt de dezvoltare al sistemului ucrainean de transport al gazelor. ERU este sprijinită și de administrația de la Washington, prin intermediul instituției guvernamentale Overseas Private Investment Corporation (OPIC).

Transgaz se așteaptă să încaseze în 2020 doar o treime din veniturile realizate anul trecut din transportul internațional de gaze, ceea ce va reduce profitul companiei cu 65%, ca urmare a reconfigurării traseului gazelor rusești către Balcani de la 1 ianuarie 2020.

În decembrie anul trecut, Germania a emis o reacție oficială dură față de inițiativa președintelui SUA, Donald Trump, de a impune sancțiuni economice asupra controversatului gazoduct internațional Nord Stream 2, prin care gigantul rus de stat Gazprom vrea să aprovizioneze cu gaze Occidentul și în primul rând Germania, ocolind sistemul de transport al Ucrainei, cu efect dezastruos asupra finanțelor publice ale Kievului, și sporind dependența UE de gazele rusești. Sancțiunile americane au nu doar substrat politic, ci și economic, în condițiile în care SUA concurează deja cu Rusia pentru aprovizionarea cu gaze a Europei, prin livrări de LNG.

viewscnt
Afla mai multe despre
transgaz sua
transgaz lng american
exporturi sua gaze naturale lichefiate