Transgaz se împrumută din nou masiv, pentru investiții

Transgaz se împrumută din nou masiv, pentru investiții
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 oct 2020

Transgaz, operatorul sistemului național de transport al gazelor naturale, controlat de stat prin Secretariatul General al Guvernului (SGG), a contractat încă un credit bancar semnificativ, după ce în iulie a împrumutat 300 milioane lei de la Banca Transilvania.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Acum, Transgaz a anunțat că a încheiat cu BCR un contract de credit în valoare de 360 milioane lei, cu durata de 13 ani.

Banii sunt destinați finanțării a două proiecte investiționale, respectiv respectiv "Dezvoltări ale Sistemului Național de Transport în zona de Nord-Est a României (Onești – Gherăești – Lețcani)" și "Interconectarea Sistemului Național de Transport cu conducta de transport internațional al gazelor naturale T1 și reverse flow Isaccea Faza II (Onești – Siliștea)".

INFOGRAFICE Vânzările de mașini electrificate le-au depășit pentru prima dată în istoria Europei pe cele ale mașinilor diesel. Top 10 al celor mai vândute vehicule electrice CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Vânzările de mașini electrificate le-au depășit pentru prima dată în istoria Europei pe cele ale mașinilor diesel. Top 10 al celor mai vândute vehicule electrice

Recent, Transgaz a anunțat finalizarea lucrărilor la stația de comprimare de la Siliștea, parte a celui de-al doilea proiect menționat.

Contractul de împrumut cu BCR a fost semnat în urma unei proceduri de negociere competitivă demarată luna trecută.

În iulie, Transgaz a împrumutat de urgență 300 milioane lei de la Banca Transilvania pe 2 ani, pentru acoperirea necesarului de capital de lucru.

VIDEO Atac terorist la Bazilica Notre-Dame din Nisa CITEȘTE ȘI VIDEO Atac terorist la Bazilica Notre-Dame din Nisa

Pe 8 iulie, agenția internațională de evaluare financiară Fitch a confirmat ratingul de credit acordat transportatorului național de gaze Transgaz ”BBB-” cu perspectivă stabilă.

"Ratingul confirmat 'BBB-' cu perspectivă stabilă reflectă profilul solid al activității Transgaz în calitate de concesionar și operator al rețelei de transport gaze naturale din România, precum și preconizarea unei diminuări progresive a activității internaționale de tranzit al gazelor care derivă din traseele tradiționale. Ratingul este susținut de reglementările naționale privind transportul gazelor și așteptările noastre că o investiție actuală semnificativă în coridorul Bulgaria-România-Ungaria-Austria (BRUA) va fi adăugată la Baza Reglementată a Activelor Transgaz (RAB) care stă la baza unor încasări viitoare", arătau cei de la Fitch.

Profitul net al Transgaz s-a majorat cu 18% în primul semestru al acestui an, ajungând la 231,1 milioane lei, reducerea veniturilor din transportul internațional în urma suspendării tranzitului gazului rusesc pe Coridorul Transbalcanic cu 111 milioane lei fiind compensată de o majorare a veniturilor obținute din rezervarea de capacitate, în special la importuri în punctele de interconectare, cu 155 milioane lei. Totodată, cheltuielile de exploatare au scăzut cu 8% sau 43 milioane de lei. Transgaz a reușit astfel să-și majoreze profitul net în pofida scăderii cifrei de afaceri cu 10% și a cantităților de gaz transportate pe plan intern cu 5%.

viewscnt
Afla mai multe despre
transgaz credit bcr
transgaz credit investitii
transgaz interconectari