Tranzacție: Britanicii care concep retehnologizarea centralei nucleare Cernavodă sunt preluați cu 8 milioane dolari de o companie rivală canadiană

Tranzacție: Britanicii care concep retehnologizarea centralei nucleare Cernavodă sunt preluați cu 8 milioane dolari de o companie rivală canadiană
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 29 nov 2017

Compania britanică de consultanță în inginerie și tehnologie Amec Foster Wheeler, parte a concernului John Wood Group, va fi preluată de grupul rival canadian Kinectrics, contra sumei totale de 7,9 milioane dolari. Deal-ul include și subsidiara românească a britanicilor, Amec Foster Wheeler Nuclear RO SRL, care lucrează în prezent la elaborarea unui studiu referitor la organizarea proiectului de retehnologizare a reactorului 1 al centralei nucleare de la Cernavodă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit insider

Tranzacția va dubla afacerile Kinetrics.

Acordul de preluare prevede cumpărarea de către canadieni și a business-urilor legate de industria energetică nucleară din SUA și Canada ale Amec Foster Wheeler. Firma din România a britanicilor, parte a înțelegerii de preluare, are circa 20 de salariați și furnizează servicii de consultanță și management pentru centrala de la Cernavodă, operată de compania de stat Nuclearelectrica.

Banca Transilvania semnează cumpărarea Bancpost și se apropie semnificativ de primul loc pe piața bancară CITEȘTE ȘI Banca Transilvania semnează cumpărarea Bancpost și se apropie semnificativ de primul loc pe piața bancară

"Etapa II de pregătire a organizării proiectului de retehnologizare (a reactorului 1 de la Cernavodă – n.r.), prevăzută pentru perioada martie 2017 – 2018, vizează în principal elaborarea studiului cu privire la organizarea optimă a proiectului precum și implementarea modificărilor organizaționale și logistice rezultate. În acest sens, în luna mai 2017, a fost încheiat prin licitație un contract de consultanță cu asocierea formată din companiile SC AMEC Foster Wheeler Nuclear RO SRL și AMEC NSS Limited, pentru realizarea unui studiu referitor la modul optim de organizare a proiectului de retehnologizare, valoarea contractului fiind de 660.950 lei", se arăta într-un document din vară al Nuclearelectrica.

Acționarii companiei de stat au aprobat în septembrie demararea fazei I a strategiei pentru proiectul de retehnologizare a Unității 1 a centralei nucleare Cernavodă, proiectul fiind repus pe ordinea de zi la solicitarea actionarului majoritar, Ministerul Energiei. Anul trecut, Amec Foster Wheeler Nuclear RO SRL a încheiat cu Nuclearelectrica un contract de circa 482.000 lei de furnizare de servicii de asistență în inginerie pentru retehnologizarea și extinderea duratei de viață a reactorului 1 de la Cernavodă.  

Amec Foster Wheeler Nuclear RO SRL activează în România din 1993, de dinainte de finalizarea Unității 1 de la Cernavodă. Compania a terminat anul trecut cu o cifră de afaceri de 2,47 milioane lei și pierderi de circa 380.000 lei. Ultimul an cu profit a fost 2012, când firma a înregistrat un rezultat net pozitiv de circa 1,16 milioane lei, la un rulaj de 4,14 milioane lei. În acel an, Amec Foster Wheeler Nuclear RO SRL a încheiat și cel mai mare contract al său, cu Nuclearelectrica, cifrat la 3,38 milioane lei.

Autorități de reglementare din întreaga lume vor investiga Uber, în urma atacului hackerilor de anul trecut CITEȘTE ȘI Autorități de reglementare din întreaga lume vor investiga Uber, în urma atacului hackerilor de anul trecut

Compania a mai avut contracte de consultanță și cu instituțiile de reglementare și supraveghere a industriei nucleare românești. Astfel, în 2014, Amec Foster Wheeler Nuclear RO SRL a parafat un deal de 1,15 milioane lei cu Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare, iar anul trecut – unul de aproape 300.000 lei cu Agenția Nucleară și pentru Deșeuri Radioactive. 

Cumpărătorii Amec Foster Wheeler, canadienii de la Kinectrics, fosta divizie de cercetare a monopolului canadian al energiei electrice Ontario Hydro, înființat în 1912, au și ei o sucursală în România, din 2012. Aceasta, însă, nu a desfășurat propriu-zis activitate decât în 2015, când a înregistrat o cifră de afaceri de peste 1,8 milioane lei și pierderi de 1,27 milioane lei. Atunci, canadienii au fost manageri de proiect la elaborarea design-ului și evaluării de siguranță pentru planul Nuclearelectrica de construire la centrala de la Cernavodă a unei facilități de îndepărtare a tritiului, izotop radioactiv al hidrogenului, emis de centrală.

"Kinectrics este o companie integrată care asigură servicii de management, testare, inspecție, certificare și consultanță pentru piețele de producție, transport și distribuție a energiei electrice din întreaga lume. Serviciile furnizate de Wood în America de Nord și România constau în management de proiect, inginerie, consultanță tehnică și servicii de siguranță pentru industria nucleară civilă. Cele două organizații au capabilităși complementare, iar împreună formeazză o structură capabilă să implementeze proiecte de anvergură mai mare, pentru a satisface nevoile în continuă evoluție ale companiilor energetice nucleare din America de Nord și ale reactoarelor de tip CANDU (de concepție canadiană, precum cele de la Cernavodă – n.r.) din întreaga lume", se menționează în anunțul acordului prin care Kinectrics se angajează să cumpere business-urile nucleare din SUA, Canada și România ale John Wood Group, care funcționează sub brandurile Amec și Amec Foster.

BMW a prezentat un concept de stradă specială pentru vehicule electrice pe două roți în care gestionarea traficului se face cu ajutorul AI-ului CITEȘTE ȘI BMW a prezentat un concept de stradă specială pentru vehicule electrice pe două roți în care gestionarea traficului se face cu ajutorul AI-ului

Tranzacția de vânzare a subsidiarei românești Amec Foster Wheeler Nuclear RO SRL către Kinectrics a fost decisă de asociatul unic britanic pe 3 noiembrie.

După cum a relatat pe larg Profit.ro luna trecută, odată cu Brexitul, Marea Britanie va părăsi și organizația și tratatul european Euratom, iar una dintre grijile industriei de profil este ca nu cumva, în urma încetării statutului de membru Euratom al UK, companiile din sectorul nuclear britanic, cu istorie, reputație și expertiză de top recunoscute la nivel mondial, să piardă oportunitatea de a se implica (și de a câștiga bani buni) prin contracte în proiecte energetice nucleare din Europa și nu numai. Asta pentru că, la nivel strict formal, încetarea calității de membru Euratom înseamnă că industria nucleară a statului care iese din tratat nu mai este guvernată de standardele organizației.

"Depunem eforturi mari pentru a da asigurări că Marea Britanie rămâne un partener de încredere pentru aliații săi în domeniul nuclear și pentru a convinge că rămânem un stat nuclear responsabil, că părăsirea Euratom nu înseamnă câtuși de puțin slăbirea standardelor noastre de siguranță și securitate nucleară. Vom stabili un regim național al acestor standarde de siguranță, gestionat și implementat de autoritatea britanică în materie – Office for Nuclear Regulation – și certificat la nivel mondial de către Agenția Internațională pentru Energie Atomică", declara, pentru Profit.ro, Campbell Kier, directorul pentru Energie al Departamentului pentru Comerț Internațional de la Londra, care a condus în octombrie o numeroasă delegație britanică, compusă din consilieri economici de la Departament și reprezentanți de companii de top din sectorul nuclear, ce a vizitat centrala de la Cernavodă,  unde sunt pregătite investiții masive în retehnologizarea reactorului 1 și în construirea noilor unități 3 și 4.

viewscnt
Afla mai multe despre
nuclearelectrica
centrala nucleara cernavoda
amec foster wheeler
kinectrics
reactoare nucleare candu
candu tehnologie canadiana
euratom
reactoarele 3 si 4 cernavoda
ministerul energiei
brexit