Turcia a început deja să instaleze conducta care va transporta gaze din Marea Neagră, cu 3-4 ani mai devreme decât din Neptun Deep. Dacă proiectul din România a fost întârziat cel puțin 5 ani, cel din Turcia a evoluat spectaculos. Peste 5.000 angajați lucrează non-stop

Turcia a început deja să instaleze conducta care va transporta gaze din Marea Neagră, cu 3-4 ani mai devreme decât din Neptun Deep. Dacă proiectul din România a fost întârziat cel puțin 5 ani, cel din Turcia a evoluat spectaculos. Peste 5.000 angajați lucrează non-stop
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 22 iul 2022

Turcia a început lucrările la conducta submarină de mare adâncime menită a transporta gazele extrase din zăcământul Sakarya, cu rezerve estimate la peste 540 de miliarde de metri cubi din Marea Neagră, în vederea declanșării producției în 2023. Între timp, în România, Black Sea Oil&Gas (BSOG) a început, la mijlocul lunii iunie, producția de gaze din proiectul MGD, însă în ape de mică adâncime, pentru cel mai important proiect autohton, de mare adâncime, Neptun Deep, acționarii, OMV Petrom și Romgaz, neadoptând încă o decizie finală de investiție, deși dezvoltarea sa a început cu peste 10 ani înaintea celui turcesc.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

De ce este important : Proiectul Neptun Deep, care ar permite României să-și acopere integral consumul din producția internă și chiar să exporte gaz, a fost întârziat ca urmare a deciziei Parlamentului de a modifica în 2018 Legea offshore, majorând impozitarea. Drept urmare, operatorul proiectului, gigantul american Exxon, care garantează de obicei acționarilor un randament de 20% pentru capitalul investit în astfel de proiecte, a decis vânzarea companiei care deținea participația companiei în proiect către Romgaz, operator devenind OMV Petrom.

OMV Petrom și-a redus producția de hidrocarburi, majorând astfel dependența de importuri în contextul în care UE a decis deja impunerea unui embargo total țițeiului rusesc CITEȘTE ȘI OMV Petrom și-a redus producția de hidrocarburi, majorând astfel dependența de importuri în contextul în care UE a decis deja impunerea unui embargo total țițeiului rusesc

În luna aprilie, guvernul turc a adoptat un act normativ prin care proiectul de la Sakarya beneficiază de scutiri de taxe vamale, TVA și alte impozite.

Dacă proiectul offshore mare adâncime din România a fost întârziat cel puțin 5 ani, cel din Turcia a evoluat spectaculos. Ministrul turc al Energiei, Fatih Dönmez, a declarat, cu prilejul lansării operațiunilor la conducta submarină de mare adâncime ,că zăcământul de gaze Sakarya va rămâne în istorie drept cel mai rapid proiect de dezvoltare a unui perimetru offshore din lume, de la explorare până la producție.

Inițial, 6 până la 10 sonde vor fi conectate la instalația de producție offshore a Sakarya Gas Field, care va pompa aproximativ 10 milioane de metri cubi pe zi către rețeaua de gaze naturale a Turciei în 2023. Suma corespunde unei cantități de 3,5-4 miliarde mc pe an, de 4 ori mai ridicată decât cea estimată a fi extrasă din perimetrul MGD al BSOG.

Premieră: UE importă mai multe gaze naturale din SUA decât din Rusia CITEȘTE ȘI Premieră: UE importă mai multe gaze naturale din SUA decât din Rusia

Producția din Sakarya va crește treptat, atingând un nivel de 40 de milioane de metri cubi pe zi până în 2027-28, de 16 ori peste cea din MGD.

Peste 5.000 de angajați lucrează non-stop pentru ca Sakarya să devină productiv în 2023.

Mai multe echipe de la Turkish Petroleum Corporation (TPAO) efectuează lucrări onshore și offshore pentru a conecta zăcământul de gaze Sakarya la instalația de procesare a gazelor naturale de la Filyos, oraș din nordul Turciei.

Lucrările de instalare a conductei submarine de mare adâncime, efectuate de pe vasul Castorone, de 325 de metri și 56.529 tone, urmează a fi finalizate, potrivit Daily Sabah, până la începutul toamnei. Turcia a finalizat deja instalarea conductei în apele de mică adâncime din apropierea orașului Filyos.

Romgaz urmează a finaliza tranzacția cu Exxon până la finalul lunii iulie, o decizie finală de investiție în Neptun Deep a celor doi acționari, OMV Petrom și Romgaz, urmând a fi adoptată probabil în 2023, anul în care deja Turcia începe producția în zăcământul Sakarya. Producția în Neptun Deep, care ar fi de maxim 6 miliarde mc pe an, potrivit OMV Petrom, de peste 2 ori sub cea maximă estimată din Sakarya, ar urma să debuteze undeva în 2026-2027.

viewscnt
Afla mai multe despre
turcia
offshore
gaze
producție
sakarya
neptun deep