ULTIMA ORĂ Bucureștenii care nu optează pentru un furnizor concurențial vor plăti o factură la electricitate cu o pătrime mai ridicată. ENEL a calculat noile prețuri de serviciu universal

ULTIMA ORĂ Bucureștenii care nu optează pentru un furnizor concurențial vor plăti o factură la electricitate cu o pătrime mai ridicată. ENEL a calculat noile prețuri de serviciu universal
scris 25 dec 2020

Bucureștenii care în prezent primesc energie electrică la preț reglementat și care nu vor opta pentru un furnizor concurențial vor achita, începând din luna ianuarie a anului viitor, facturi mai mari cu 23,4%. Similar și în cazul consumatorilor Enel din Bant sau Dobrogea, care vor plăti 25,7%, respectiv 18% în plus față de cât plătesc în prezent, relevă calcule Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

De ce este important: De la 1 ianuarie, piața de energie va fi liberalizată în totalitate, iar clienții care nu semnează un contract cu un furnizor concurențial vor fi alimentați în continuare de actualul furnizor, însă nu la un preț pentru serviciu universal reglementat de Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), ci stabilit de furnizorul de ultimă instanță. Liberalizarea este valabilă pentru toți consumatorii de electricitate, indiferent de compania care îi alimentează, astfel că trebuie selectată fie o ofertă de pe piața concurențială (a aceluiași furnizor sau a altui furnizor), fie nu este efectuată nicio schimbare și va fi plătit prețul universal.

INTERVIU Gianrodolfo Tonielli, Country Managing Director Accenture Romania CITEȘTE ȘI INTERVIU Gianrodolfo Tonielli, Country Managing Director Accenture Romania

ENEL Energie Muntenia SA (furnizorul de ultimă instanță - FUI - din zona Muntenia Nord, care cuprinde capitala, Ifovul și Giurgiu) a calculat prețurile pentru serviciul universal pe care le va aplica de la 1 ianuarie. Acesta este al patrulea anunț al unei companii, după precedentele trei prezentate de Profit.ro.

Reorientare în pandemie: unele pensiuni le livrează la domiciliu mâncare foștilor turiști care nu au mai ajuns anul acesta de Crăciun. În București, hotelul Capitol a trimis clienților fideli, acasă, coșuri cu produse CITEȘTE ȘI Reorientare în pandemie: unele pensiuni le livrează la domiciliu mâncare foștilor turiști care nu au mai ajuns anul acesta de Crăciun. În București, hotelul Capitol a trimis clienților fideli, acasă, coșuri cu produse

Astfel, dacă în prezent un KWh era tarifat (cu toate taxele, contribuțiile și accizele incluse) la un preț de 0,50 lei (fără TVA) sau 0,59 lei (cu TVA), de la 1 ianuarie noile prețuri vor fi de 0,61 (fără TVA) sau 0,7309 (cu TVA). Rezultă o majorare de 14 bani/KWh sau de 23,37%.

eMAG: Comenzi de 30 milioane de lei pentru producătorii locali prin programul Deschide România CITEȘTE ȘI eMAG: Comenzi de 30 milioane de lei pentru producătorii locali prin programul Deschide România

Și ENEL Energie SA (furnizorul de ultimă instanță - FUI - din zona Banat și Dobrogea) a calculat prețurile pentru serviciul universal pe care le va aplica de la 1 ianuarie.

Astfel, în cazul bănățenilor, dacă în prezent un KWh este tarifat (cu toate taxele, contribuțiile și accizele incluse) la un preț de 0,53382 lei (fără TVA) sau 0,6352458 lei (cu TVA), de la 1 ianuarie noile prețuri vor fi de 0,6711 (fără TVA) sau 0,7987 (cu TVA). Rezultă o majorare de 16 bani/KWh sau de 25,7%.

Cerințele de raportare DAC6 pot viza evenimente diverse, uneori banale, nu doar tranzacții complexe. Riscurile neraportării sau raportării incomplete sunt semnificative CITEȘTE ȘI Cerințele de raportare DAC6 pot viza evenimente diverse, uneori banale, nu doar tranzacții complexe. Riscurile neraportării sau raportării incomplete sunt semnificative

În cazul dobrogenilor, dacă în prezent un KWh este tarifat (cu toate taxele, contribuțiile și accizele incluse) la un preț de 0,54727 lei (fără TVA) sau 0,6512513 lei (cu TVA), de la 1 ianuarie noile prețuri vor fi de 0,6454 (fără TVA) sau 0,7681 (cu TVA). Rezultă o majorare de 11,6 bani/KWh sau de 18%.

Cu alte cuvinte, la o factură de 100 de KWh, bucureștenii, ilfovenii și giurgiuvenii vor achita cu 14 lei mai mult (73, în loc de 59 lei), bănățenii cu 16 lei mai mult (80, în loc de 64 lei), iar dobrogenii cu 12 lei mai mult (77, în loc de 65 lei).

CITEȘTE ȘI Avantaj Client 8.087 euro TVA inclus pentru Sprinter 314 CDI Furgon, 11 mc, cu tracțiune față. Îndreaptă-te spre reușită!

Așa cum a anunțat Profit.ro, în perspectiva liberalizării pieței de energie electrică de la 1 ianuarie, 6 milioane de consumatori casnici care nu și-au ales încă un furnizor concurențial vor primi în următoarea lună și jumătate nu o ofertă, ci două, de la actualii furnizori de electricitate. Prima ofertă este de serviciu universal (în cazul CEZ, cea de mai sus), care o înlocuiește pe cea actuală, la preț reglementat, cea de-a doua fiind o ofertă concurențială, a decis Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

Chiar dacă nu călătorești, vin brandurile celebre la tine - harta stării de bine CITEȘTE ȘI Chiar dacă nu călătorești, vin brandurile celebre la tine - harta stării de bine

Totodată, ANRE a prelungit și termenul până la care consumatorii vor putea opta pentru una dintre cele două oferte. “Clienții pot alege până la data de 31 ianuarie 2021, dintre ofertele transmise, oferta cea mai convenabilă”, precizează ANRE într-o prezentare menită a ajuta consumatorii casnici în tranziția către liberalizarea pieței.

Consumatorii casnici nu sunt obligați să accepte niciuna dintre cele două oferte trimise de actualul furnizor, ci pot opta pentru oricare dintre furnizorii de electricitate licențiați în România.

Designerul internațional Karim Rashid semnează colecția de obiecte sanitare DALET Color din portofoliul Delta Studio CITEȘTE ȘI Designerul internațional Karim Rashid semnează colecția de obiecte sanitare DALET Color din portofoliul Delta Studio

Pentru a putea compara ofertele acestora, consumatorii pot accesa comparatorul de oferte de pe portalul ANRE.

Dacă nu semnează un contract cu un furnizor concurențial, consumatorii casnici care beneficiază în prezent de un preț reglementat nu vor rămâne nealimentați, ci vor fi în continuare alimentați de actualul lor furnizor în regim de serviciu universal, însă la un preț care nu va mai fi stabilit de ANRE.

Cum arată un cadou premium pentru bărbații preocupați de imaginea personală CITEȘTE ȘI Cum arată un cadou premium pentru bărbații preocupați de imaginea personală

Potrivit Ordinului ANRE 171/2020, “prețul aplicat clienților beneficiari de serviciu universal se stabilește de către fiecare furnizor de ultimă instanță, pe criterii concurențiale, având în vedere ca acesta să fie rezonabil, competitiv, ușor comparabil, transparent și nediscriminatoriu. Prețul aplicat clienților beneficiari de serviciu universal include tarifele reglementate pentru serviciul de transport-componenta de extragere a energiei electrice din rețea, serviciul de sistem și serviciul de distribuție”.

viewscnt
Afla mai multe despre
liberalizare
pret
serviciu universal
tarif. reglementat