ULTIMA ORĂ Și Electrica vine și anunță facturi la energie majorate, cu peste 14%, pentru clienții care nu optează până la 1 ianuarie pentru un furnizor concurențial

ULTIMA ORĂ Și Electrica vine și anunță facturi la energie majorate, cu peste 14%, pentru clienții care nu optează până la 1 ianuarie pentru un furnizor concurențial
scris 24 dec 2020

Clienții casnici ai Electrica din Transilvania și zona de Nord a Munteniei care în prezent primesc energie electrică la preț reglementat și care nu vor opta pentru un furnizor concurențial vor achita, începând din luna ianuarie a anului viitor, facturi mai mari cu un procent cuprins între 13,9 și 16,5% decât cele actuale, conform cifrelor analizate de Profit.ro.

INTERVIU Gianrodolfo Tonielli, Country Managing Director Accenture Romania CITEȘTE ȘI INTERVIU Gianrodolfo Tonielli, Country Managing Director Accenture Romania

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

De ce este important: De la 1 ianuarie, piața de energie va fi liberalizată în totalitate, iar clienții care nu semnează un contract cu un furnizor concurențial vor fi alimentați în continuare de actualul furnizor, însă nu la un preț pentru serviciu universal reglementat de Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), ci stabilit de furnizorul de ultimă instanță. Liberalizarea este valabilă pentru toți consumatorii de electricitate, indiferent de compania care îi alimentează, astfel că trebuie selectată fie o ofertă de pe piața concurențială (a aceluiași furnizor sau a altui furnizor), fie nu este efectuată nicio schimbare și va fi plătit prețul universal.

eMAG: Comenzi de 30 milioane de lei pentru producătorii locali prin programul Deschide România CITEȘTE ȘI eMAG: Comenzi de 30 milioane de lei pentru producătorii locali prin programul Deschide România

Electrica a postat prețul pentru serviciu universal pe care-l va practica începând cu 1 ianuarie în cele 3 zone în care este distribuitor. Acesta este al treilea anunț al unei companii, după precedentele două prezentate de Profit.ro.

Cerințele de raportare DAC6 pot viza evenimente diverse, uneori banale, nu doar tranzacții complexe. Riscurile neraportării sau raportării incomplete sunt semnificative CITEȘTE ȘI Cerințele de raportare DAC6 pot viza evenimente diverse, uneori banale, nu doar tranzacții complexe. Riscurile neraportării sau raportării incomplete sunt semnificative

Astfel, pentru zona Muntenia Nord (județele Vrancea, Galați, Buzău, Brăila, Prahova și Dâmbovița) prețul de serviciu universal aplicat de la 1 ianuarie va fi de 0,55331 lei/kWh, fără TVA, certificate verzi, contribuție de cogenerare și acciză. Prețul actual reglementat este de 0,46256 lei.

Dacă includem toate celelalte componente, prețul reglementat actual este de 0,55312 lei/KWh (fără TVA) sau 0,6582128 lei/KWh (cu TVA), iar de la 1 ianuarie acesta va fi de 0,63851 lei/KWh (fără TVA) sau 0,7598269 lei/KWh (cu TVA).

CITEȘTE ȘI Avantaj Client 8.087 euro TVA inclus pentru Sprinter 314 CDI Furgon, 11 mc, cu tracțiune față. Îndreaptă-te spre reușită!

Rezultă o majorare de 10 bani/KWh sau de 15,4% în comparație cu actualul preț reglementat.

ULTIMA ORĂ Și Electrica vine și anunță facturi la energie majorate, cu peste 14%, pentru clienții care nu optează până la 1 ianuarie pentru un furnizor concurențial

Pentru zona Transilvania Sud (județele  Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu)  prețul de serviciu universal aplicat de la 1 ianuarie va fi de 0,54608 lei/kWh, fără TVA, certificate verzi, contribuție de cogenerare și acciză.  Prețul actual reglementat este de 0,45115 lei.

Cum arată un cadou premium pentru bărbații preocupați de imaginea personală CITEȘTE ȘI Cum arată un cadou premium pentru bărbații preocupați de imaginea personală

Dacă includem toate celelalte componente, prețul reglementat actual este de 0,54171 lei/KWh (fără TVA) sau 0,6446349 lei/KWh (cu TVA), iar de la 1 ianuarie acesta va fi de 0,63128 lei/KWh (fără TVA) sau 0,7512232 lei/KWh (cu TVA).

Rezultă o majorare de 11 bani/KWh sau de 16,5% în comparație cu actualul preț reglementat.

ULTIMA ORĂ Și Electrica vine și anunță facturi la energie majorate, cu peste 14%, pentru clienții care nu optează până la 1 ianuarie pentru un furnizor concurențial

Pentru zona Transilvania Nord (județele Satu Mare, Maramureș, Bistrița Năsăud, Bihor, Sălaj și Cluj) prețul de serviciu universal aplicat de la 1 ianuarie va fi de 0,53793 lei/kWh, fără TVA, certificate verzi, contribuție de cogenerare și acciză. Prețul actual reglementat este de 0,45664 lei.

Dacă includem toate celelalte componente, prețul reglementat actual este de 0,5472 lei/KWh (fără TVA) sau 0,651168 lei/KWh (cu TVA), iar de la 1 ianuarie acesta va fi de 0,62313 lei/KWh (fără TVA) sau 0,7415247 lei/KWh (cu TVA).

Chiar dacă nu călătorești, vin brandurile celebre la tine - harta stării de bine CITEȘTE ȘI Chiar dacă nu călătorești, vin brandurile celebre la tine - harta stării de bine

Rezultă o majorare de 9 bani/KWh sau de 13,9% în comparație cu actualul preț reglementat.

Cu alte cuvinte, la o factură de 100 de KWh, clienții din zona Muntenia Nord vor achita cu 10 lei mai mult (75, în loc de 65 lei), cei din Transilvania Sud cu 11 lei mai mult (75, în loc de 64 lei), iar cei din Transilvania Nord cu 9 lei mai mult (74, în loc de 65 lei).

Profit.ro a anunțat deja că și consumatorii casnici din Moldova ai E.ON și cei din Oltenia ai CEZ care în prezent primesc energie electrică la preț reglementat și care nu vor opta pentru un furnizor concurențial vor achita începând din luna ianuarie a anului viitor facturi mai mari cu 13,4, respectiv 17,5%, decât cele actuale.

Designerul internațional Karim Rashid semnează colecția de obiecte sanitare DALET Color din portofoliul Delta Studio CITEȘTE ȘI Designerul internațional Karim Rashid semnează colecția de obiecte sanitare DALET Color din portofoliul Delta Studio

Așa cum a anunțat Profit.ro, în perspectiva liberalizării pieței de energie electrică de la 1 ianuarie, 6 milioane de consumatori casnici care nu și-au ales încă un furnizor concurențial vor primi în următoarea lună și jumătate nu o ofertă, ci două, de la actualii furnizori de electricitate. Prima ofertă este de serviciu universal (în cazul CEZ, cea de mai sus), care o înlocuiește pe cea actuală, la preț reglementat, cea de-a doua fiind o ofertă concurențială, a decis Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

Totodată, ANRE a prelungit și termenul până la care consumatorii vor putea opta pentru una dintre cele două oferte. “Clienții pot alege până la data de 31 ianuarie 2021, dintre ofertele transmise, oferta cea mai convenabilă”, precizează ANRE într-o prezentare menită a ajuta consumatorii casnici în tranziția către liberalizarea pieței.

Consumatorii casnici nu sunt obligați să accepte niciuna dintre cele două oferte trimise de actualul furnizor, ci pot opta pentru oricare dintre furnizorii de electricitate licențiați în România.

Pentru a putea compara ofertele acestora, consumatorii pot accesa comparatorul de oferte de pe portalul ANRE.

Dacă nu semnează un contract cu un furnizor concurențial, consumatorii casnici care beneficiază în prezent de un preț reglementat nu vor rămâne nealimentați, ci vor fi în continuare alimentați de actualul lor furnizor în regim de serviciu universal, însă la un preț care nu va mai fi stabilit de ANRE.

Potrivit Ordinului ANRE 171/2020, “prețul aplicat clienților beneficiari de serviciu universal se stabilește de către fiecare furnizor de ultimă instanță, pe criterii concurențiale, având în vedere ca acesta să fie rezonabil, competitiv, ușor comparabil, transparent și nediscriminatoriu. Prețul aplicat clienților beneficiari de serviciu universal include tarifele reglementate pentru serviciul de transport-componenta de extragere a energiei electrice din rețea, serviciul de sistem și serviciul de distribuție”.

viewscnt
Afla mai multe despre
consumatori
electrica
majorare
pret
liberalizare