ULTIMA ORĂ Cum se schimbă plafonarea prețurilor la energie

ULTIMA ORĂ Cum se schimbă plafonarea prețurilor la energie
scris 27 sep 2022

Consumatorii casnici de energie electrică care utilizează la domiciliu dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare pentru tratamente, precum și cei care au în întreținere cel puțin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani (respectiv 26 de ani, dacă urmează o formă de învățământ), vor beneficia de cel mai mic preț final plafonat, de 0,68 lei/kWh, pentru întreg consumul lunar, nu doar pentru primii 100 kWh, au decis senatorii.

Ce se va întâmpla cu prețurile la energie în România și care va fi situația la iarnă urmează să fie anunțat la Profit Energy.forum, programat pentru 3 octombrie

Conferința, organizată la Hotel JW Marriott cu sprijinul Engie, Romgaz, Transgaz, OMV Petrom și Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), va fi transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV

Cei care folosesc aparate medicale vor primi beneficiul în baza unei declarații pe proprie răspundere.

Shakira - judecată pentru fraudă fiscală. Procuratura cere 8 ani de închisoare. \ CITEȘTE ȘI Shakira - judecată pentru fraudă fiscală. Procuratura cere 8 ani de închisoare. "Nu datorez nimic Fiscului."

Prevederea este unul dintre amendamentele introduse în Comisiile senatoriale la proiectul de aprobare a OUG nr. 119/2022, de modificare a legislației de plafonare a prețurilor, și adoptate marți de plenul Senatului, ca primă cameră sesizată. Draftul va merge acum la Camera Deputaților, care este cameră decizională.

În plus, a fost extinsă gama de clienți noncasnici ce beneficiază de prețul plafonat de 1 leu/kWh pentru 85% din consumul mediu lunar realizat în 2021, fiind adăugați aici operatorii de apă și canalizare, operatorii din domeniul agriculturii și pescuitului (coduri CAEN 01 și 03), companiile de transport public de călători, Metrorex, companiile de stat care gestionează baze sportive sau de turism balnear și de recuperare, administratorii parcurilor industriale, parcurile științifice și tehnologice, producătorii și distribuitorii angro de medicamente, farmaciile care dețin și utilizează lanț de frig, precum și lăcașurile de cult.

DNA, după 20 de ani: 30 milioane de euro, cea mai mare mită într-un dosar de corupție. Cine este vizat CITEȘTE ȘI DNA, după 20 de ani: 30 milioane de euro, cea mai mare mită într-un dosar de corupție. Cine este vizat

Toți beneficiarii nou-adăugați, precum și cei care erau deja beneficiari în baza legislației în vigoare de la 1 septembrie (IMM-urile și industria alimentară - cod CAEN 10), vor putea alege ca bază de aplicare a procentului de 85% pentru care achită prețul plafonat de 1 leu/kWh fie consumul mediu lunar din 2021, fie pe cel din prezent, măsura fiind în avantajul celor care, dintr-un motiv sau altul, consumă mai puțin curent anul acesta față de cel anterior.

Foarte important, senatorii au mai decis că prevederea din OUG nr. 119/2022, potrivit căreia statul nu le va mai deconta de la buget furnizorilor de electricitate diferențe dintre costurile de achiziție de pe piețele angro și prețurile plafonate impuse în beneficiul consumatorilor care implică un preț mediu ponderat peste de 1.300 lei/MWh, nu li se va aplica și furnizorilor de ultimă instanță (FUI), pentru consumul clienților preluați în regim de ultimă instanță.

viewscnt
Afla mai multe despre
scumpire energie
plafonare preturi energie
criza energetica