ULTIMA ORĂ Datoriile Gazprom către Transgaz au depășit 100 de milioane de lei. Compania română a apelat la Curtea de Arbitraj de la Geneva

ULTIMA ORĂ Datoriile Gazprom către Transgaz au depășit 100 de milioane de lei. Compania română a apelat la Curtea de Arbitraj de la Geneva
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 15 nov 2023

Gazprom Export LLC, compania gigantului rus cu care Transgaz avea semnat contractul de tranzit pe firul 3 al conductei Isaccea-Negru Vodă, înregistra, la finalul lunii septembrie, o creanță de aproximativ 23 milioane euro (114,8 milioane lei) către operatorul de transport autohton, Transgaz, care, așa cum a anunțat Profit.ro, a angajat avocați și a lansat proceduri juridice la Curtea de Arbitraj de la Geneva pentru recuperarea debitelor restante. Gigantul rus este prezentat că nu și-a mai onorat contractul și nu a mai făcut nicio plată către Transgaz de un an.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

"La 30 septembrie 2023, soldul creanțelor neachitate de către Gazprom Export a fost de 23.080.131,74 Euro (114.814.423,37 lei), provizionat integral la 30 septembrie 2023", este arătat.

Costurile cu procesul erau estimate, în momentul organizării licitației, la cel puțin 300.000 dolari. Până la finalul anului, datoria Gazprom ar putea sări de 30 milioane euro, conform datelor avansate.

Profitul Transgaz în picaj liber, ca urmare a înghețării tarifelor de transport CITEȘTE ȘI Profitul Transgaz în picaj liber, ca urmare a înghețării tarifelor de transport

Potrivit unor surse din piață, Transgaz este reprezentat la Curtea de Arbitraj de la Geneva de o firmă de avocatură elvețiană, în parteneriat cu una din România.

Cum acordul de reziliere semnat de Transgaz și Gazprom Export este semnat în conformitate cu legile Confederației Elvețiene, compania română a fost nevoită să angajeze servicii de reprezentare externe ca urmare a faptului că în cadrul Departamentului Juridic al companiei nu există consilieri juridici specializați în dreptul din Țara Cantoanelor.

Transgaz a precizat că „valorile facturate au fost în prealabil verificate și acceptate de reprezentanții Gazprom Export LLC. Facturile emise în perioada decembrie 2020 – septembrie 2022 au fost achitate integral, în interiorul termenului prevăzut în Acord pentru efectuarea plății. Facturile emise de Transgaz S.A. ulterior lunii octombrie nu au mai fost achitate de Gazprom Export LLC sau de firmele din grupul acesteia, fără însă ca aceste facturi să fie contestate”.

Dacă Gazprom refuză să plătească în continuare, suma însă se va mări considerabil, la aproximativ 30 milioane euro: „Suma maximă totală a plăților datorate de Gazprom Export LLC pentru perioada cuprinsă între data de la care nu a mai efectuat plăți și data încetării Acordului, respectiv 31.12.2023, este de 31,6 milioane dolari”, este arătat.

Cel mai mare producător și exportator român de mobilă, furnizor-cheie al IKEA, pune în funcțiune o centrală fotovoltaică de peste 4 MW instalată pe halele sale industriale CITEȘTE ȘI Cel mai mare producător și exportator român de mobilă, furnizor-cheie al IKEA, pune în funcțiune o centrală fotovoltaică de peste 4 MW instalată pe halele sale industriale

La sfârșitul anului 2020 a fost reziliat contractul istoric de transport pe conducta Isaccea–Negru Vodă 3 prin încheierea unui Acord de Încetare a Contractului istoric între SNTGN Transgaz SA și Gazprom Export LLC, care a creat cadrul necesar pentru asigurarea accesului liber al terților la rezervarea de capacitate pe conductele de tranzit T2 și T3.

Profit.ro anunța la acea dată că Transgaz va mai încasa bani de la compania de export gaze a Gazprom (Gazprom Export LLC) încă 3 ani în pofida rezilierii cu 2 ani în avans a contractului de transport pe conducta Isaccea – Negru Vodă 3. Motivul: contractul semnat era de tipul “ship or pay”, ceea ce însemna că rușii erau obligați să achite valoarea rezervării conductei indiferent dacă o foloseau sau nu pentru exportul de gaz în Balcani.

Acordul istoric dintre Transgaz și Gazprom pentru conducta Isaccea-Negru Vodă 3 ar fi trebuit să expire la finalul anului 2022.

Acordurile pentru conductele Isaccea-Negru Vodă 1 și 2 expiraseră la data punerii în funcțiune a Turkstream, cel de pe firul 3 rămânând singurul în vigoare pînă la finalul lui 2020, când a fost reziliat.

viewscnt
Afla mai multe despre
transgaz
gazprom
tranzit
balcani
negru vodă
isaccea
proces
creanțe
restanțe