Guvernul renunță deocamdată la limitarea indemnizațiilor de maternitate pentru persoanele cu activități independente sau fără venituri

Guvernul renunță deocamdată la limitarea indemnizațiilor de maternitate pentru persoanele cu activități independente sau fără venituri
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 31 ian 2023

Guvernul a renunțat deocamdată să mai promoveze modificările legislative, semnalate anterior Profit.ro, care prevedeau că persoanele fără venituri sau care realizează venituri din activități independente se vor mai putea asigura opțional pentru indemnizații de maternitate doar în limita a 3 salarii minime brute pe țară lunar, față de 12 salarii minime cât este legal în prezent.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Profit News TV - Maraton Fonduri Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC Bank, Fabrica de Consultanță.
11 iunie - Medika TV - Maraton Sănătatea Aparatului Urinar
12 iunie - Profit News TV - Maraton Energie
13 iunie - Eveniment Profit.ro - Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

”În ședința de Guvern de astăzi au fost eliminate, în timpul dezbaterilor, articolele cu privire la nivelul indemnizațiilor de maternitate, cuprinse în forma inițială a proiectului”, a transmis acum Guvernul.

În același timp, Executivul precizează că: ”Prevederile eliminate din proiect vor constitui obiectul unui proiect de reglementare separat”.

Comisia Europeană cere României eliminarea taxei clawback reduse pentru medicamentele românești. Guvernul se va conforma sub amenințarea unui nou infringement CITEȘTE ȘI Comisia Europeană cere României eliminarea taxei clawback reduse pentru medicamentele românești. Guvernul se va conforma sub amenințarea unui nou infringement

Conform proiectului inițial, dacă până acum o persoană asigurată opțional la o bază maximă de calcul de 12 salarii minime brute pe țară primea 104.040 lei pentru patru luni (26.010 lei/lunar), dacă s-ar fi adoptat ordonanța cu prevederile respective, o persoană asigurată la noua bază maximă de 3 salarii minime brute pe țară va primi indemnizații de maternitate de 30.600 lei pentru cele 4 luni (7.650 lei/lunar).

Modificarea avea scopul să limiteze o prevedere de care profitau unele persoane care optau să cotizeze timp de 6 luni o anumită sumă, cât mai ridicată posibil, pentru a primi în decurs de patru luni o sumă de câteva ori mai mare față de contribuția din precedentele șase luni.

Guvernul arăta că astfel este aplicat un raționament just, echitabil și nediscriminatoriu pentru calculul indemnizațiilor de maternitate, menținându-se totodată susținerea politicilor de încurajare a natalității, precum și aplicarea unitară a măsurilor fiscale.

Puterea continuă programul ”Pentru unii se poate”: După ce le-au fost majorate salariile anul trecut, primarilor și șefilor de CJ li se dublează acum sporul de ”proiecte europene” din bani de la buget CITEȘTE ȘI Puterea continuă programul ”Pentru unii se poate”: După ce le-au fost majorate salariile anul trecut, primarilor și șefilor de CJ li se dublează acum sporul de ”proiecte europene” din bani de la buget

De ce este important: În prezent, persoanele care sunt angajate beneficiază de concedii medicale plătite, a căror bază de calcul se determină ca medie a veniturilor lor brute lunare din ultimele 6 luni din care se constituie stagiul de cotizare. Același calcul se utilizează și pentru persoanele care beneficiază de indemnizații de șomaj, potrivit legii.Persoanele fizice care se asigură opțional pentru concedii medicale pot alege să beneficieze de indemnizații pentru care baza de calcul este de până la 3 salarii minime brute, cu excepția concediilor de sarcină și lăuzie, pentru care baza de calcul poate fi de până la 12 salarii minime brute.

Astfel, o persoană angajată care realiza în anul 2022 venituri egale cu valoarea salariului minim brut pe țară, respectiv, 2.550 de lei, beneficia de o indemnizație brută lunară de 2.168 lei, iar o persoană asigurată opțional la valoarea a 12 salarii minime brute pe țară, respectiv 30.600 lei, beneficia de o indemnizație brută lunară de 26.010 lei (suma aferentă celor patru luni de concediu de maternitate fiind în total de 104.040 lei).

Autoritățile arată că astfel sistemul de asigurări sociale de sănătate trebuie să deconteze sumele integrale pentru plata indemnizațiilor în cazul persoanelor asigurate facultativ, respectiv 26.010 lei lunar, în total 104.040 lei pentru plata acestui concediu.

”În practică s-a ajuns la situația nefirească în care persoanele care se asigură opțional, inclusiv persoanele fără venituri, în momentul în care află că sunt însărcinate, încep să plătească doar timp de șase luni cele două contribuții - cea de asigurări sociale de sănătate la salariul minim și cea pentru concedii medicale la plafonul maxim de 12 salarii minime, după care renunță la contract și la plata contribuției, dar încasează suma menționată anterior de 104.040 lei”, susțin guvernanții.

Practic, pentru 30.600 lei plătiți opțional, o persoană primea ca indemnizație de maternitate, pentru 4 luni, de trei ori această sumă.

Prima de casare acordată în programul Rabla Clasic, majorată în 2023 CITEȘTE ȘI Prima de casare acordată în programul Rabla Clasic, majorată în 2023

Potrivit datelor statistice, în perioada 2021 - 2022, în ceea ce privește persoanele fizice care au încheiat contracte pentru concedii și indemnizații medicale cu casele de asigurări de sănătate, s-au constatat următoarele:

Perioada Sume încasate Plăți efectuate
01.01.2021 – 31.12.2021 9,18 milioane lei 167,84 milioane lei
01.01.2022 – 31.08.2022 7,12 milioane lei 119,22 milioane lei

În aceste condiții, guvernanții arată că odonanța nu va face altceva decât să aducă la justa valoare nivelul indemnizațiilor de maternitate, prin raportarea bazei de calcul a acestei indemnizații pentru persoanele fără venituri sau care realizează venituri din activități independente, la veniturile pentru care se plătește contribuția de asigurări de sănătate și la cele înscrise în declarațiile care vor constitui baza de calcul a concediilor și indemnizațiilor medicale, inclusiv pentru indemnizațiile de maternitate.

”Astfel, o persoană care se va asigura opțional la 3 salarii minime brute pe țară, poate beneficia de o indemnizație brută lunară de 7.650 de lei”, arată Guvernul.

Guvernul anunță câți beneficiari de panouri fotovoltaice va subvenționa. Anul trecut au fost de trei ori mai puțini CITEȘTE ȘI Guvernul anunță câți beneficiari de panouri fotovoltaice va subvenționa. Anul trecut au fost de trei ori mai puțini

Proiectul inițial al ordonanței diminu astfel baza maximă de calcul al indemnizațiilor de maternitate de la 12 salarii minime brute pe țară lunar, la 3 salarii minime brute pe țară lunar, în cazul persoanelor fizice care se asigură opțional pentru concedii și indemnizații de maternitate.

Noile reglementări urmau să se aplice doar persoanelor fizice fără venituri sau care realizează venituri din activități independente și care se asigurai opțional, reglementările nefiind prevăzute a acționa retroactiv.

Iminenta insuficiență a fondurilor pentru plata drepturilor de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate pentru asigurați constituie o situație extraordinară care reclamă adoptarea de măsuri imediate (...). În lipsa adoptării măsurilor imediate se vor produce consecințe negative, prin diminuarea, în continuare, a bugetului FNUASS, aducându-se atingere unui interes public respectiv al sănătății populației”, afirma Guvernul, înainte de eliminarea prevederilor menționate.

viewscnt
Afla mai multe despre
indemnizatie
maternitate
venituri
activitati
independente
limitare
restrictiii