ULTIMA ORĂ Pentru că nu ieftinesc gazul pentru populație, statul intervine cu o taxă pe surplusul de profit al furnizorilor. Puterea și opoziția trag ambele pentru ieftinirea gazelor în an electoral

ULTIMA ORĂ Pentru că nu ieftinesc gazul pentru populație, statul intervine cu o taxă pe surplusul de profit al furnizorilor. Puterea și opoziția trag ambele pentru ieftinirea gazelor în an electoral
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 24 iun 2020

Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, a declarat că este posibil ca gazele pentru populație să nu se ieftinească de la 1 iulie, odată cu liberalizarea prețurilor, însă i-a avertizat pe principalii furnizori, Engie și E.ON, că Guvernul are pârghiile necesare pentru a face ca acest lucru să se întâmple. "Că nu va fi cu 1 iulie, că va fi cu 15, că va fi cu 1 august, dar va trebui să fie (ieftinirea – n.r.), pentru că nu putem să rămânem așa", a spus Popescu, la evenimentul de lansare a Barometrului securității energetice, studiu din care a reieșit că doar 21,5% dintre români consideră că au informații suficiente cu privire la ce înseamnă și care sunt efectele liberalizării pieței de gaze.

Prezent la același eveniment, fostul șef al lui Popescu din cadrul Comisiei de Industrii a Camerei Deputaților, social-democratul Iulian Iancu, a anunțat că în Parlament a fost aprobat un amendament la Legea energiei, care prevede introducerea unei taxe asupra veniturilor furnizorilor, respectiv pe diferența dintre plafonul de 68 lei/MWh la achiziția de la producători care va fi eliminată de la 1 iulie și prețul de achiziție din piață, care în prezent este mult sub acest nivel.

Profit.ro a relatat astăzi că modelul de contract avansat de Engie include clauze care necesită o clarificare, avocați indicând că pot fi clauze abuzive.

"Anumiți furnizori abuzează de o poziție dominantă și nu își reduc prețurile la consumatorul final în momentul în care pe piață cumpără gazul de la producători la un preț mult mai mic. Aș vrea să atrag atenția că în momentul de față se tranzacționează gazul prin acel program de gas release undeva la 30, 30 și ceva lei/MWh pentru vară și undeva la 40-50 lei/MWh pentru perioada de iarnă până la sfârșitul anului. În comparație cu cât e acum prețul reglementat la producător, 68 lei/MWh, este o diferență foarte mare și nu văd nici o reacție a celor doi mari furnizori de gaze, ba din contră, niște declarații din astea ușor arogante ale unui furnizor de gaze, ceea ce îmi lasă, trebuie să recunosc, un gust amar, o dezamăgire", a afirmat Virgil Popescu.

E.ON România a susținut astăzi că nu există în prezent pe piață cantități de gaze disponibile la prețuri rezonabile și pe termen lung, astfel încât facturile populației să scadă de la 1 iulie.

eMAG accelerează și deschide primul showroom din afara României CITEȘTE ȘI eMAG accelerează și deschide primul showroom din afara României

El s-a declarat convins că inclusiv tranzacțiile pentru trimestrul 1 al anului viitor care se vor face prin acest gas release program vor fi la un preț cu cel puțin 10-15% sub prețul actual de referință, ceea ce îl determină să reafirme "cu tărie" că o reducere de cel puțin 10-15% a prețului la populație "va trebui să se întâmple".

"Că nu va fi cu 1 iulie, că va fi cu 15, că va fi cu 1 august, dar va trebui să fie, pentru că nu putem să rămânem așa. Vă asigur și îi asigur pe toți românii că avem pârghiile necesare la nivelul Guvernului să facem acest lucru dacă observăm că în continuare se abuzează de poziții dominante în piață. Consiliul Concurenței este pregătit, ANPC-ul este pregătit, ANRE-ul este pregătit, noi ministerul suntem pregătiți și o să intervenim dacă va fi cazul", a punctat ministrul PNL al Economiei.

Prezent la același eveniment, deputatul PSD Iulian Iancu, președintele Comisiei de Industrii a Camerei, a declarat că în Comisie a fost aprobat un amendament la Legea energiei, care prevede introducerea unei taxe asupra veniturilor furnizorilor, respectiv pe diferența dintre plafonul de 68 lei/MWh la achiziția de la producători care va fi eliminată de la 1 iulie și prețul de achiziție din piață, care în prezent este mult sub acest nivel.

Redeschiderea mall-urilor: Au beneficiat în special retailerii și centrele comerciale care au continuat să investească în marketing și comunicare online CITEȘTE ȘI Redeschiderea mall-urilor: Au beneficiat în special retailerii și centrele comerciale care au continuat să investească în marketing și comunicare online

"Liberalizarea este un proces ireversibil, dar trebuie să fim conștienți că o piață liberă nu este liberă de reguli. O piață liberă fără reguli este un dezastru, dar de obicei este un dezastru pentru consumatori. Cu alte cuvinte, ne trebuie reguli. Nu sunt reguli, uitați ce s-a întâmplat. De data aceasta, ne mutăm cu toții în sprijinul producătorului, pentru că suntem perfect conștienți că el trebuie să își mențină toate programele de investiții și de mentenanță și i s-a prăbușit prețul, deci a căzut un mare mit, cel al faptului că în petrol și gaze com înregistra doar trend de creștere", a spus Iancu.

El a arătat că diferența dintre 68 lei/MWh și prețul actual de achiziție, de circa 30 de lei, ar trebui să se resimtă în prețul final aplicat consumatorului casnic.

"Acum este preluată de furnizor, în totalitate, furnizorul ne-a făcut deja scrisori și ne spune "Vă păstrăm prețul". Nu este o atitudine responsabilă. Și atunci trebuie să creăm o regulă, iar regula se numește windfall tax. Această taxă noi am introdus-o ieri în lege (Legea energiei – n.r.) și îi spunem furnizorului că, la prețul pe care îl plătește producătorului, îi lăsăm marja lui de furnizare, chiar majorată, dar diferența în totalitate se preia prin această taxă în bugetul de stat, pentru consumatorul vulnerabil. Acest lucru până se depășește limita de 68 lei/MWh. Când s-a depășit această limită, care era limita în fața procesului de liberalizare, se va duce totul într-un comportament de piață. Dar este nevoie de această intervenție, pentru că nu ne putem aștepta ca operatorii să renunțe de la ei putere la această sumă în plus pe care o pot obține din piață", a explicat Iulian Iancu.

FOTO Percheziții la \ CITEȘTE ȘI FOTO Percheziții la "cel mai mare falsificator de bancnote din plastic din lume"; a fost creat "super-leul"

Din declarația lui Iancu rezultă că eventuala nouă taxă va fi practic identică cu cea impusă producătorilor de gaze în 2013 de către Guvernul Ponta și în vigoare și în momentul de față, singura diferență fiind că ținta ei ar fi de această dată furnizorii

Impozitul pe veniturile suplimentare obținute de producătorii interni de gaze naturale ca urmare a dereglementării prețurilor de vânzare către furnizori a fost introdus inițial în 2013 pe o perioadă limitată, de un an, care a fost prelungită de atunci în fiecare an cu câte încă 12 luni, până a devenit o taxă permanentă, fără limită de aplicare în timp.

Guvernul Ponta a impus acel impozit în 2013 susținând că veniturile obținute în urma aplicării acestuia vor fi direcționate "către bugetul de stat în vederea asigurării ajutoarelor financiare destinate acoperirii unei părți din cheltuielile de alimentare cu gaze naturale ale consumatorilor vulnerabili de gaze naturale și pentru reducerea deficitului bugetar", însă de atunci încolo încasările au fost utilizate exclusiv pentru acoperirea deficitului.

Urmărește-ne și pe Google News
viewscnt
Afla mai multe despre
pret gaze
ieftinire gaze
liberalizare pret gaze
scumpire gaze
taxa venituri suplimentare gaze