Un nuclearist român de top a plecat din conducerea proiectului primei centrale de profil din Polonia pentru a fi pus șef de operațiuni la SMR-urile americane de la Doicești

Un nuclearist român de top a plecat din conducerea proiectului primei centrale de profil din Polonia pentru a fi pus șef de operațiuni la SMR-urile americane de la Doicești
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 26 feb 2024

Consiliul de Administrație al RoPower Nuclear SA, compania de proiect dedicată construirii, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare de 462 MW, compusă din reactoare modulare mici (SMR) concepute și dezvoltate de către americanii de la NuScale, a numit un director de operațiuni în cadrul conducerii executive a companiei, relevă date analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Board-ul RoPower Nuclear, joint-venture controlat în proporții egale de către compania de stat Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei de la Cernavodă, și Nova Power&Gas din grupul clujean E-INFRA al antreprenorilor Teofil Mureșan, Simion Mureșan și Marian Pantazescu, l-a numit director de operațiuni (Chief Operating Officer) pe Cezar Georgescu, cu un mandat de 4 ani.

Medvedev confirmă că trupele ruse își vor continua agresiunea în Ucraina: „Odesa, vino acasă! Este orașul nostru rusesc-rusesc. Va fi vorba și de Kiev? Da, probabil că ar trebui să fie Kievul” CITEȘTE ȘI Medvedev confirmă că trupele ruse își vor continua agresiunea în Ucraina: „Odesa, vino acasă! Este orașul nostru rusesc-rusesc. Va fi vorba și de Kiev? Da, probabil că ar trebui să fie Kievul”

Anterior, din martie 2023 și până de curând, Georgescu a fost director tehnic în cadrul proiectului de construire a primei centrale nucleare din Polonia, cu tehnologie americană Westinghouse. Proiectul, gândit să aibă o putere instalată de 3.750 MW și aprobat oficial de principiu de autoritățile de la Varșovia în vara anului trecut, este dezvoltat în voievodatul Pomerania de către compania Polskie Elektrownie Jądrowe, controlată de Trezoreria de Stat a Poloniei.

Cezar Georgescu a studiat ingineria nucleară la Politehnica din București în perioada 1985-1990, după care s-a angajat ca inginer și șef de echipă pe șantierul centralei de la Cernavodă, poziție în care a rămas până în 1994, potrivit CV-ului său.

Guvernul anunță decontarea de la buget a vizelor turistice SUA pentru unii bugetari, inclusiv pentru cei din sistemul de siguranță și ordine publică CITEȘTE ȘI Guvernul anunță decontarea de la buget a vizelor turistice SUA pentru unii bugetari, inclusiv pentru cei din sistemul de siguranță și ordine publică

În 1995 a plecat în Canada, unde s-a înscris la un master în inginerie nucleară la Universitatea din Toronto, definitivat în 1997. În această perioadă a fost și asistent de cercetare la Universitate, lucrând la dezvoltarea unei noi tehnici de detectare a hidrogenului în materialul tuburilor de presiune ale reactoarelor canadiene CANDU, prin utilizarea de ultrasunete non-lineare de înaltă frecvență. În 1998-1999 a lucrat la 2 firme canadiene de inginerie, ocupându-se de mentenanța sistemelor centralelor nucleare Pickering B și Point Lepreau.

Cea mai mare parte a carierei (1999-2013) și-a petrecut-o la gigantul canadian de profil Ontario Power Generation. În cadrul acestuia, Cezar Georgescu a fost inginer și șef de secție la centrala nucleară Darlington (1999-2007), după care manager de inginerie și design la divizia de gestionare a deșeurilor nucleare și combustibilului uzat a întregului grup (2007-2013). În perioada respectivă (2009-2011) a făcut și un MBA la Ivey Business School din cadrul University of Western Ontario.

Google întrerupe funcția de generare a imaginilor de inteligență artificială a Gemeni. Imagini istorice ”inexacte” CITEȘTE ȘI Google întrerupe funcția de generare a imaginilor de inteligență artificială a Gemeni. Imagini istorice ”inexacte”

După un an (2013-2014) ca director de inginerie electrică și de control la canadienii de la AMEC-NSS, unde s-a ocupat și de retehnologizări de centrale nucleare, Cezar Georgescu s-a mutat în Marea Britanie, la compania de proiect Horizon Nuclear Power, care avea în plan construirea în Regatul Unit a mai multor reactoare de generația a III-a de tip ABWR. În cadrul companiei, noul director de operațiuni de la Doicești a fost, succesiv, Head of Control and Instrumentation (2014-2017) și inginer-șef (2017-2019).

A urmat o perioadă de peste 1 an (mai 2019 – iulie 2020) în poziția de director adjunct pentru inginerie la proiectul noii centrale nucleare britanice de 2.200 MW Bradwell B, dezvoltat de China General Nuclear Power Corp.

CONFIRMARE Proprietarul Brico Dépôt deschide în România, în \ CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Proprietarul Brico Dépôt deschide în România, în "Silicon Valley din Europa de Est", al doilea hub tehnologic din regiune. Lansează angajări

Ulterior, în cadrul ultimului job de dinaintea transferului la dezvoltatorul primei centrale nucleare din Polonia, Cezar Georgescu a revenit în România, ca șef executiv al operațiunilor locale ale companiei canadiene de inginerie Kinectrics. Din această postură, a coordonat, printre altele, pregătirea studiului de fezabilitate al proiectului unităților 3 și 4 de la Cernavodă, precum și elemente ale proiectului instalației de detritiere a centralei românești.

Proiectul SMR-urilor de 462 MW de la Doicești a intrat de curând în faza a doua a FEED (Front-End Engineering and Design). După cum a relatat Profit.ro, dezvoltatorul știe în prezent cu marjă de subestimare de până la 50% și de supraestimare de până la 30% cât ar costa construirea, montarea și punerea în funcțiune. Informația este vitală, după ce proiectul echivalent din Statele Unite al celor de la NuScale, tot de 462 MW, a eșuat tocmai din cauza creșterii masive, cu peste 75%, a costurilor estimate, de la 5,3 la 9,3 miliarde dolari.

viewscnt
Afla mai multe despre
mini-reactoare nucleare americane
reactoare modulare mici smr
nuscale nuclearelectrica
cncan reglementare smr