Verchere (OMV Petrom): Proiectul Neptun Deep nu va fi afectat de procesul de arbitraj. Am cerut în repetate rânduri clarificări pe tema diferențelor dintre Legea offshore și acordul de concesiune

Verchere (OMV Petrom): Proiectul Neptun Deep nu va fi afectat de procesul de arbitraj. Am cerut în repetate rânduri clarificări pe tema diferențelor dintre Legea offshore și acordul de concesiune

Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit luni cu CEO-ul OMV Petrom, Christina Verchere, și cu șeful acesteia, directorul OMV, Alfred Stern (Sursa: Guvernul României0

Florin Rusu
Florin Rusu
scris 22 iun 2023

Dezvoltarea celui mai important proiect offshore în apele teritoriale ale României, Neptun Deep, a cărei decizie finală de investiție a fost anunțată cu 2 zile în urmă de către cei doi concesionari, OMV Petrom și Romgaz, va continua așa cum este programată și nu va fi afectată de procesul de arbitraj intentat de operatorul proiectului, OMV Petrom, statului român, a declarat CEO-ul companiei, Christina Verchere.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Verchere a amintit că OMV Petrom a cerut în repetate rânduri clarificări statului român în legătură cu Legea offshore, pe care încă nu le-a primit, dar pe care încă le așteaptă. În momentul în care compania va primi clarificările satisfăcătoare pe tema diferențelor dintre Legea offshore și acordul de concesiune, ar urma să-și retragă plângerea.

“De când s-a aprobat Legea offshore, am spus că așteptăm clarificări. Nu este un subiect nou. Nu am primit aceste clarificări. Sunt importante. Proiectul este gata și merge înainte”, a precizat CEO-ul OMV Petrom.

ULTIMA ORĂ VIDEO Un nou incendiu la Petromidia CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ VIDEO Un nou incendiu la Petromidia

“Am cerut clarificări legate de diferențele între între Legea offshore și acordul de concesiune. Un exemplu este articolul 21 (prin care Guvernul poate introduce restricții temporare de preț și vânzare pentru unele cantități de gaze – n.red.). Cred că vom găsi aceste soluții. Proiectul merge înainte indiferent ce se întâmplă cu procesul de arbitraj. Timeline-ul proiectului nu va fi afectat deloc”, a spus Verchere.

Profit.ro a anunțat anterior că grupul austriac OMV AG, acționarul majoritar al celui mai mare producător de țiței, gaze și carburanți din România, OMV Petrom, a dat din nou România în judecată la Tribunalul Arbitral al Camerei de Comerț Internaționale (ICC) de la Paris, reclamând costuri istorice de mediu nedecontate de stat de peste 231 milioane lei.

Cei doi mari producători de gaze din România, OMV Petrom și Romgaz, au anunțat că au luat o decizie finală favorabilă de investiție în exploatarea gazelor naturale din  cea mai mare concesiune offshore din Marea Neagră românească, Neptun Deep , așa cum a anunțat în exclusivitate Profit.ro. În urma declanșării producției, programată pentru 2027, România va deveni cel mai mare producător de gaze naturale din UE și un exportator net de gaze naturale, consolidând securitatea în aprovizionare.

Cele două companii estimează că proiectul Neptun Deep va furniza un volum brut total de 100 mld. metri cubi de gaze naturale, care va fi împărțit în mod egal între cei doi parteneri, iar investițiile de dezvoltare ale proiectului necesare declanșării producției în 2027 se vor situa la aproximativ 4 miliarde euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv petrom
arbitraj
neptun deep
gaze naturale marea neagră