VIDEO BSOG a finalizat instalarea primei platforme offshore construită în România în ultimii 30 de ani

VIDEO BSOG a finalizat instalarea primei platforme offshore construită în România în ultimii 30 de ani

Platforma Ana, prima platformă construită și instalată în România în ultimii 30 de ani

Florin Rusu
Florin Rusu
scris 22 sep 2021

Compania petrolieră Black Sea Oil&Gas (BSOG), controlată de grupul american de asset management Carlyle, singurul concesionar de perimetre de gaze naturale din Marea Neagră care a luat până în prezent decizia finală de a investi în offshore-ul românesc, a finalizat instalarea platformei de producție gaze naturale Ana, prima platformă construită și instalată în România în ultimii 30 de ani. Declanșarea producției mai are însă de așteptat, recent, CEO-ul BSOG, Mark Beacom, afirmând, pentru Profit.ro, că nu se așteaptă ca până la finalul acestui an să finalizeze toate lucrările aferente Proiectului de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (MGD) așa cum își propusese. În plus, date fiind întârzierile semnificative, compania preferă să nu avanseze o nouă dată de începere a producției.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

De ce este important: În condițiile scăderii accentuate a producției autohtone, de aproximativ 10% anual, începerea producției offshore la Midia în acest an ar fi putut compensa deficitul de gaze, atât cel din perimetrele de producție, cât și cel din depozite, atenuând dependența de gazele rusești de import.

Back to School 2021: ce au făcut școlile diferit CITEȘTE ȘI Back to School 2021: ce au făcut școlile diferit

BSOG, împreună cu partenerii săi de concesiune, Petro Ventures Resources SRL („Petro Ventures”) și Gas Plus Dacia SRL („Gas Plus”), precizează că, “după instalarea conductei submarine și a structurii de susținere a platformei în prima parte a acestui an, ultima componentă a platformei, ansamblul de punți, a fost instalată cu succes la aproximativ 120 km distanță de țărm, pe zăcământul Ana, în ape cu adâncimea de 70 de metri, de Grup Servicii Petroliere (GSP), companie autohtonă deținută de omul de afaceri Gabriel Comănescu.

Platforma Ana este o platformă de producție gaze naturale de 3000 de tone, formată dintr-o structură de susținere (jacket) care se află parțial în apă, și un ansamblu de 3 punți aflat deasupra apei. Gazele provenite din zăcămintele Ana și Doina vor fi colectate și măsurate pe platformă, apoi trimise la țărm la stația de tratare a gazelor de la Vadu printr-o conductă de 16 țoli, pe o distanță de 126 km din care 121 km de conductă submarină și 4.5 km de conductă terestră. În prezent, nivelul de echipare al platformei este minim, ea urmând a fi complet automatizată.

Cu toată infrastructura acum instalată, conectarea la instalații și punerea în funcțiune vor avea loc în perioada următoare, înaintea campaniei de foraj preconizată pentru luna noiembrie a acestui an, transmite BSOG, care a reconfirmat informația publicată de Profit.ro, potrivit căreia Proiectul MGD este realizat în proporție de 70%.

Proiectul MGD constă în săparea a cinci sonde de producție (o sondă submarină la zăcământul Doina și patru sonde de producție la zăcământul Ana) și un ansamblu submarin de producție pe zăcământul Doina, care va fi conectat printr-o conductă de 18 km la platforma de producție Ana monitorizată și operată de la țărm, amplasată pe zăcământul Ana. O conductă submarină de 126 km va asigura transportul gazelor de la platforma Ana la țărm, până la noua stație de tratare a gazelor din comuna Corbu, județul Constanța. Capacitatea de producție estimată va fi de 1 miliard de metri cubi de gaze pe an, echivalentul a 10% din consumul de gaze al României. Gazele tratate vor fi livrate în Sistemul Național de Transport (SNT) operat de Transgaz la stația de măsurare a gazelor aflată în cadrul stației de tratare a gazelor.

„Am mai făcut un pas către aprovizionarea cu gaze românești a României. Acest proiect din Marea Neagră demonstrează oportunitatea unică pe care doar România o are în Uniunea Europeană de a deveni independentă în materie de gaze naturale și, prin urmare, de a-și reduce dependența în creștere față de gazele din import. Proiectul MGD permite, de asemenea, dezvoltarea economică și rapidă a altor descoperiri de gaze făcute în platoul continental românesc al Mării Negre de alți concesionari, în intervalul de timp preconizat pentru utilizarea gazelor naturale drept combustibil de tranziție și oferă în plus o infrastructură valoroasă pentru tranziția către producția de energie verde”, spune Mark Beacom, CEO-ul BSOG.

BSOG este deținută de Carlyle International Energy Partners și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). În prezent, portofoliul companiei este alcătuit din Proiectul MGD și două licențe de producție gaze naturale, zăcămintele Ana și Doina din perimetrul XV Midia – Zona de Apă de Mică Adâncime în care BSOG deține o participație de 70%. BSOG este compania operatoare în numele parteneriatului cu Petro Ventures Resources SRL (20% participație) și Gas Plus Dacia SRL (10% participație).

viewscnt
Afla mai multe despre
bsog
ana
platformă
gsp
producție
offshore