Rainer Seele, CEO-ul grupului austriac OMV, compania-mamă a OMV Petrom, care deține, alături de americanii de la ExxonMobil, concesiunea perimetrului de gaze naturale din Marea Neagră Neptun Deep, cea mai mare descoperire comercială de gaze din offshore-ul românesc, a declarat la postul TV american de top CNBC că zăcămintele din Marea Neagră sunt importante pentru România, dar mai ales pentru diversificarea surselor de aprovizionare ale Europei.
El a făcut această declarație după ce a fost întrebat despre amânarea deciziei de investiție în proiectul Neptun Deep, pe fondul nemulțumirii exprimate anterior de Seele cu privire la obligația prevăzută de Legea offshore ca 50% din cantitatea de gaze livrată anual din producția din Marea Neagră să fie vândută pe piețele centralizate din România.
"Cred că Guvernul vrea să creeze un cadru legislativ care să fie suficient pentru investitori. Trebuie să așteptăm. Durează prea mult. Acum așteptăm și citim draftul Legii offshore. La prima vedere, aș putea spune că există unele elemente pe care le putem accepta pentru o asemenea investiție, dar trebuie să vedem cum va arăta forma finală, de după votul prezidențial. Nu va avea nici un impact pe termen scurt asupra bilanțului OMV, este o chestiune care ține de OMV Petrom în România", a spus Seele, părând puțin surprins de întrebare.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
El a adăugat că Neptun Deep este o investiție pe termen lung și va reprezenta componenta gazieră a portofoliului OMV din România. "Din punctul meu de vedere, avem nevoie de aceste gaze pentru România, dar chiar mai mult pentru piețele europene, pentru diversificarea surselor de aprovizionare. În consecință, există un interes uriaș pentru acest proiect din partea Guvernului României, din partea investitorilor și din partea Comisiei Europene", a mai menționat Rainer Seele la CNBC (răspunsul său poate fi urmărit de la minutul 3:12 al videoclipului).
Nu este limpede ce a vrut să spună șeful OMV prin expresia "votul prezidențial" (sau dacă de fapt a vrut să spună "veto-ul prezidențial"). Camera Deputaților, în calitate de cameră decizională, a adoptat recent prin vot Legea offshore chiar în urma unei cereri de reexaminare adresate anterior de președintele Klaus Iohannis. Forma finală a legii a fost publicată doar extrem de recent pe site-ul Camerei, fiind depusă la secretarul general al acesteia pentru eventuale sesizări privind constituționalitatea actului normativ.
În debutul intervenției sale la CNBC, Rainer Seele a răspuns la întrebări legate de rezultatele financiare la 9 luni ale grupului OMV, anunțate oficial astăzi, și de potențialele efecte ale sancțiunilor americane împotriva Iranului asupra evoluției cotațiilor pe piața internațională a țițeiului.
CITEȘTE ȘI BNR va putea impune amenzi de până la 1 milion de lei și suspendarea activității pentru nerespectarea limitelor la comisioanele interbancareÎn raportul pe primele 9 luni din 2018, publicat tot astăzi, OMV Petrom spune că nu vede probabilă luarea unei decizii finale de investiție pentru Neptun Deep în ultimul trimestru al acestui an, confirmând, pe un ton mai prudent, o declarație anterioară a lui Seele. Acesta a spus, joia trecută, că OMV a decis să amâne pentru anul viitor decizia finală de investiție în proiectul Neptun Deep pentru că Legea offshore a fost aprobată prea târziu, ceea ce nu mai permite OMV să evalueze condițiile prevăzute de aceasta și să adopte o decizie în trimestrul IV al acestui an, cum își planificase inițial. În plus, șeful OMV s-a declarat nemulțumit și de obligația impusă de lege producătorilor offshore de gaze de a vinde pe piețele centralizate din România minimum 50% din cantitatea anuală de gaze naturale contractate cu livrare în anul calendaristic respectiv, cu precizarea că este vorba de 50% din cantitatea de gaze naturale din producția proprie.
"Suntem foarte preocupați de faptul că vom fi restricționați în vânzarea gazelor. Libertatea de vânzare a gazelor este foarte importantă", a punctat Seele, subliniind că, spre deosebire de alte țări din regiune, România este aproape total independentă din punct de vedere energetic, importând mai puțin de 10% din necesarul său de gaze de la gigantul rus de stat Gazprom.
Ulterior, un alt operator concesionar din Marea Neagră, Black Sea Oil & Gas (BSOG), a declarat că nu va putea lua o decizie de investiție în proiectul offshore Midia Gas Development (descoperirile Ana și Doina) în cursul acestui an ca urmare a regimului fiscal necompetitiv prevăzut de Legea offshore.
Miercurea trecută, Parlamentul a votat Legea offshore cu o fiscalitate majorată chiar și față de nivelul prevăzut de varianta trimisă de președintele Klaus Iohannis la reexaminare. Într-o ultimă tentativă de îmbunare a investitorilor, care s-au declarat nemulțumiți de prevederile legii, parlamentarii au acceptat să reintroducă clauza de stabilitate a regimului fiscal al exploatărilor de gaze naturale din Marea Neagră pe toată perioada de derulare a acordurilor petroliere, inclusiv în ceea ce privește impozitul pe veniturile suplimentare ale concesionarilor, eliminată la comisiile Camerei Deputaților.