Efectele adoptării legii offshore: încă un operator, Black Sea Oil & Gas, spune, pentru Profit.ro, că amână adoptarea deciziei de investiție, după modelul OMV, acuzând necompetitivitatea cadrului fiscal. Detalii - la Profit. Energy.forum

Efectele adoptării legii offshore: încă un operator, Black Sea Oil & Gas, spune, pentru Profit.ro, că amână adoptarea deciziei de investiție, după modelul OMV, acuzând necompetitivitatea cadrului fiscal. Detalii - la Profit. Energy.forum

Mark Beacom, CEO BSOG

Florin Rusu
Florin Rusu
scris 26 oct 2018

După OMV Petrom, care prin vocea CEO-ului Rainer Seele a anunțat amânarea deciziei de investiție în zăcământul Neptun Deep pentru anul viitor, un alt operator, Black Sea Oil & Gas (BSOG), a declarat că nu va putea lua o decizie în ceea ce privește în ceea ce privește proiectul Midia Gas Development (descoperirile Ana și Doina) în cursul acestui an ca urmare a adoptării legii offshore, ce impune un regim fiscal necompetitiv.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

“Deși BSOG a estimat că va fi în măsură să ia decizia finală de investiție în anul 2018, acum este clar că nu vom putea face acest lucru anul acesta”, a precizat compania într-un mail adresat Profit.ro.

Detalii vor fi anunțate la Profit Energy.forum, conferință care va fi deschisă de ministrul Energiei, Anton Anton, și va reuni principalii jucători în domeniu, în direct la Profit TV.

Black Sea Oil & Gas (BSOG), companie deținută de Carlyle International Energy Partners și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), susține că evaluează în prezent impactul proiectului de Lege Offshore care a fost votat miercurea aceasta în plenul Camerei Deputaților.

“Evaluarea inițială a Legii Offshore ne arată că, în privința reglementării procedurilor de autorizare a proiectelor, formularea pare utilă în multe privințe pentru ca un investitor să îndeplinească cerințele de autorizare, deși se pare că încă există anumite chestiuni care ar putea în continuare să creeze întârzieri sau eventuale blocaje. În ceea ce privește dispozițiile fiscale, propunerile de taxare contravin asigurărilor și dispozițiilor legale oferite de statul român la momentul intrării investitorilor în concesiune, sunt foarte împovărătoare și probabil vor face România necompetitivă în comparație cu alte jurisdicții offshore.”, se precizează în document.

Gazele s-au scumpit pe piața spot cu 20% într-o singură zi. Perspectivele vor fi anunțate la Profit Energy.forum CITEȘTE ȘI Gazele s-au scumpit pe piața spot cu 20% într-o singură zi. Perspectivele vor fi anunțate la Profit Energy.forum

În paralel cu realizarea acestei evaluări, BSOG susține că va continua să avanseze cu toate activitățile necesare pentru a ajunge în punctul în care partenerii și acționarii vor putea lua o decizie în privința proiectului Dezvoltare Gaze Naturale Midia.

“Aceste activități includ finalizarea studiilor de inginerie (studiul de fezabilitate, proiectul tehnic și detaliile de execuție), îndeplinirea tuturor cerințelor de autorizare a proiectului, semnarea contractului de transport al gazelor naturale cu Transgaz S.A., a celui de vânzare-cumpărare a gazelor, finalizarea comenzilor pentru echipamentele cu termen îndelungat de achiziție, semnarea contractului de antrepriză generală și a celui pentru forajul sondelor de dezvoltare și finalizarea cu succes a aranjamentelor financiare pentru asigurarea finanțării proiectului. Toate contractele menționate vor fi aplicabile doar în cazul obținerii deciziei finale de a investi în acest proiect. În momentul finalizării tuturor acestor activități, vor putea fi prezentate partenerilor și acționarilor spre examinare toate riscurile, costurile și potențiale venituri implicate de proiect. Rezultatul evaluării impactului acestei Legi Offshore asupra proiectului va fi în mod clar luat în calcul în stabilirea luării unei decizii favorabile de a investi.”, afirmă BSOG.

Proiectul Midia Gas Development (proiectul MGD) implică construirea a cinci puțuri offshore de producție, un sistem subacvatic de producție a gazelor naturale, o platformă de producție offshore, o conductă de transportare a gazului de 125 km atât pe uscat cat și în largul marii și o stație de tratare a gazelor pe uscat. Black Sea Oil & Gas SRL deține o participatie de 65% în concesiune. Ceilalți asociați în concesiune sunt Petro Ventures Resources SRL cu o participație de 20% și Gas Plus International B.V., cu o participație de 15%.

La începutul lunii august, BSOG condiționa adoptarea deciziei de rezolvarea de către autorități, în timp util, a “reglementării corespunzătoare a procedurilor de autorizare a proiectelor, a structurării și funcționarii pieței gazelor naturale și a regimului fiscal stabil aplicabil”.

Miercuri, Parlamentul a votat legea offshore, cu o fiscalitate majorată chiar și față de nivelul cuprins în legea trimisă de președintele Klaus Iohannis către reexaminare. Într-o ultimă tentativă de îmbunare a investitorilor, care s-au declarat nemulțumiți de prevederile legii, parlamentarii au acceptat să reintroducă clauza de stabilitate a regimului fiscal al exploatărilor de gaze naturale din Marea Neagră pe toată perioada de derulare a acordurilor petroliere, inclusiv în ceea ce privește impozitul pe veniturile suplimentare ale concesionarilor, eliminată la comisiile Camerei Deputaților.

Profit.ro a atras atenția că în condițiile în care Parlamentul votează legea în forma actuală, gazul din Marea Neagră ar putea să nu mai ajungă în centralele românilor sau în gazoductele ungurilor, cum se tem politicienii autohtoni, ci direct pe masa curților de arbitraj.

viewscnt
Afla mai multe despre
offshore
black sea oil and gas
marea neagră