Noua ”taxă pe stâlp” impusă companiilor din energie a fost adoptată de Parlament

Noua ”taxă pe stâlp” impusă companiilor din energie a fost adoptată de Parlament
scris 31 oct 2018

Deputații au aprobat, miercuri, modificarea Codului Fiscal pentru a include în categoria clădirilor și turnurile de susținere a turbinelor eoliene, conform unui proiect de lege susținut de Ministerul Finanțelor și a cărui aprobare ”tacită” a fost transmisă Parlamentului de premierul Viorica Dăncilă. Prin această modificare, autoritățile locale vor putea impune taxe și impozite pentru astfel de construcții. 

Proiectul de lege a fost inițiat de actualul partid de guvernământ, care a considerat că trebuie dezbătut în procedură de urgență, iar acum va fi transmis președintelui Iohannis pentru promulgare.

Modificarea a fost susținută inclusiv de Ministerul Finanțelor, care a arătat că o astfel de taxă este justificată în urma eliminării taxei pentru construcțiile speciale, cunoscuta ”taxă pe stâlp”, care a afectat în mod special companiile din domeniul energetic.

În prezent, Codul Fiscal stabilește, la capitolul taxe și impozite locale, că este definită drept ”clădire - orice construcție situată deasupra solului și/ sau sub nivelul acestuia, indiferent de denumirea ori de folosința sa, și care are una sau mai multe încăperi ce pot servi la adăpostirea de oameni, animale, obiecte, produse, materiale, instalații, echipamente și altele asemenea, iar elementele structurale de bază ale acesteia sunt pereții și acoperișul, indiferent de materialele din care sunt construite”.

Profit Energy.forum – Ministrul Energiei: Mi-am luat mașină electrică, dar mi-e frică să merg cu ea până la Constanța, nu e nici o stație de alimentare pe drum CITEȘTE ȘI Profit Energy.forum – Ministrul Energiei: Mi-am luat mașină electrică, dar mi-e frică să merg cu ea până la Constanța, nu e nici o stație de alimentare pe drum

Autorii proiectului de lege propun completarea articolului cu următoarea prevedere: ”În categoria clădirilor se includ și turnurile de susținere a turbinelor eoliene”.

Inițiatorii arată că noul Cod Fiscal, aprobat în 2015, a creat neclarități în domeniu, fiind necesară revenirea la prevederea vechiului cod, care încadra turnurile de susținere a turbinelor eoliene în categoria clădirilor asupra cărora autoritățile administrației publice locale puteau să impună impozite și taxe locale.

Proiectul de lege a fost adoptat la finele lunii aprilie de către senatori, iar Guvernul Dăncilă a transmis aleșilor, înainte de vacanța parlamentară, doar niște recomandări de tehnică legislativă.

Pe lângă recomandări, Executivul arată că un astfel de proiect de lege va putea ”acoperi viziunea de impozitare și taxă locală” din viitorul Cod al finanțelor locale. Din document reiese, prin urmare, că Guvernul nu are nimic împotriva impunerii unei astfel de taxe, ba, mai mult, așteaptă decizia Parlamentului în acest sens.

Surpriză: Engie România, unul dintre cei doi mari distribuitori și furnizori de gaze din țară, poate fi listat la bursă cu o ofertă de cel puțin jumătate de miliard de lei CITEȘTE ȘI Surpriză: Engie România, unul dintre cei doi mari distribuitori și furnizori de gaze din țară, poate fi listat la bursă cu o ofertă de cel puțin jumătate de miliard de lei

Decizia deputaților din comisia de specialitate nu s-a lăsat așteptată, iar aceștia au întocmit recent un raport favorabil proiectului de lege Deputații din comisii au ținut doar să reformuleze ușor prevederea, astfel încât turbinele eoliene să se regăsească în definiția clădirilor, care sunt supuse impozitării de către autortiățile locale.

Noua ”taxă pe stâlp” impusă companiilor din energie a fost adoptată de Parlament

OMV Petrom a profitat de aprecierea petrolului, majorându-și profitul cu 44% pe primele 3 trimestre în pofida scăderii producției CITEȘTE ȘI OMV Petrom a profitat de aprecierea petrolului, majorându-și profitul cu 44% pe primele 3 trimestre în pofida scăderii producției

Profit.ro a relatat că mai mulți jucători mari din industria producției de energie regenerabilă, deținători de parcuri eoliene, au câștigat în primă instanță la Curtea de Apel București un proces pe care l-au intentat în urmă cu trei ani Ministerului Finanțelor, în care cereau anularea unei decizii din 2014 a Comisiei fiscale centrale din cadrul ministerului prin care se decreta că stâlpii de susținere ai turbinelor eoliene reprezintă clădiri în sens fiscal, pentru care este datorat impozit local primăriilor.

La data deciziei Comisiei, dezvoltatorii de parcuri eoliene datorau și plăteau deja impozit pe construcții speciale la bugetul central de stat pentru instalațiile lor, așa-numita "taxă de stâlp", abrogată între timp. 

viewscnt
Afla mai multe despre
eoliene
turbina
turn
cladire
impozite
taxe
locale
lege
proiect
parlament
guvern
acord
cod
finante
locale