Volum ridicat de gaz înmagazinat, record al ultimilor 21 de luni

Volum ridicat de gaz înmagazinat, record al ultimilor 21 de luni
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 9 iun 2021

Furnizorii și producătorii de gaz din România au injectat duminică în depozite peste 180 GWh, nivel record al ultimilor 21 de luni, o parte din gazul înmagazinat provenind din import, relevă date analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale
Sunt penalizat dacă nu trec pe piața concurențială de energie? Schimb și contorul odată cu contractul la electricitate? Răspunsuri la cel mai des întâlnite întrebări despre liberalizare CITEȘTE ȘI Sunt penalizat dacă nu trec pe piața concurențială de energie? Schimb și contorul odată cu contractul la electricitate? Răspunsuri la cel mai des întâlnite întrebări despre liberalizare

De ce este important: Producția internă a scăzut considerabil în ultimii ani (ritm de scădere anual de 10%), ceea ce face ca, în sezonul de iarnă, rolul importurilor și al gazelor înmagazinate în acoperirea consumului să fie tot mai important.

Grupul Tinmar și-a propus susținerea în continuare a invesțiilor în sectorul energiei regenerabile, atât prin achiziția de parcuri funcționale cât și prin dezvoltarea unor noi proiecte CITEȘTE ȘI Grupul Tinmar și-a propus susținerea în continuare a invesțiilor în sectorul energiei regenerabile, atât prin achiziția de parcuri funcționale cât și prin dezvoltarea unor noi proiecte

Ultima iarnă a fost una blândă și, în plus, la debut, România avea înmagazinat un volum record de gaze.

De altfel, dacă în prezent, depozitele din România sunt doar pline în proporție de 26,19% (8,64 TWh depozitați), anul trecut, la aceeași dată, erau ocupate în proporție de 70% (aproape 23 TWh înmagazinați).

VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Cristian Bărhălescu, Organizația Mamaia-Constanța: Litoralul este pregătit să facă față oricăror restricții, la prețuri bune. Statul trebuie însă să sprijine un sector vital, nu a investit nici în toalete! CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Cristian Bărhălescu, Organizația Mamaia-Constanța: Litoralul este pregătit să facă față oricăror restricții, la prețuri bune. Statul trebuie însă să sprijine un sector vital, nu a investit nici în toalete!

Duminică, însă, și ca urmare a consumului redus de weekend, companiile autohtone au injectat în depozite 181 GWh, nivel nemaiîntâlnit din septembrie 2019.

În acea zi, producția internă intrată în sistem era de 242 GWh, importurile (din Bulgaria) de 115 GWh. Consumul intern era de 134 GWh, iar exporturile (către Ungaria), de 47 GWh. Diferența dintre producție și importuri, pe de o parte, și consum și exporturi, pe de alta, a fost înmagazinată.

Cel mai ridicat nivel de injectare zilnică de gaze în depozite a fost realizat pe 16 iunie 2019, când au fost înmagazinați 219,41 GWh, cu 38,4 GWh peste cantitatea depozitată duminică.

Prima zi din iulie vine cu noi schimbări pe piața energiei electrice. Asigură-ți un preț fix avantajos pentru anul contractual următor CITEȘTE ȘI Prima zi din iulie vine cu noi schimbări pe piața energiei electrice. Asigură-ți un preț fix avantajos pentru anul contractual următor

Dacă, în trecut, furnizorii erau obligați de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei să depoziteze gaze, începând cu anul trecut această obligativitate a fost eliminată, ceea ce înseamnă că decizia de import și depozitare gaze este una comercială.

Cu alte cuvinte, furnizorii importă gaze la prețul actual (undeva la peste 100 lei/MWh, de 2,5 ori peste prețul de 40,8 lei/MWh plătit pe importuri în iunie 2020) și le depozitează, anticipând că la iarnă fie nu vor avea de unde să-și procure gaze, fie că prețul va fi net superior.

De altfel, prețul forward al gazului cu livrare în iarna viitoare pe Bursa Română de Mărfuri (BRM) este în prezent de 134.5 lei/MWh.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaz
inmagazinare
depozitare
record