O parte a răscumpărării plătite hackerilor de Colonial Pipeline a fost recuperată

O parte a răscumpărării plătite hackerilor de Colonial Pipeline a fost recuperată
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 iun 2021

Autoritățile americane au anunțat că au recuperat 2,3 milioane de dolari din răscumpărarea plătită unor hackeri de către grupul Colonial Pipeline după un atac cibernetic care i-a paralizat imensa rețea de oleoducte, notează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Departamentul Justiției a localizat și a recuperat majoritatea răscumpărării pe care Colonial a plătit-o DarkSide luna trecută", a declarat procurorul general adjunct al SUA, Lisa Monaco, într-o conferință de presă, referindu-se la rețeaua criminală acuzată că se află la originea acestei operațiuni de extorcare, scrie Agerpres.

VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Cristian Bărhălescu, Organizația Mamaia-Constanța: Litoralul este pregătit să facă față oricăror restricții, la prețuri bune. Statul trebuie însă să sprijine un sector vital, nu a investit nici în toalete! CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Cristian Bărhălescu, Organizația Mamaia-Constanța: Litoralul este pregătit să facă față oricăror restricții, la prețuri bune. Statul trebuie însă să sprijine un sector vital, nu a investit nici în toalete!

La 7 mai, acești hackeri care, potrivit autorităților americane, au sediul în Rusia, au exploatat o breșă în securitatea rețelelor grupului Colonial, care transportă 45% din carburanții consumați pe coasta de est a Statelor Unite.

Ei au folosit un "ransomware", un program care criptează sistemele informatice și solicită răscumpărare pentru a le debloca. Colonial a fost forțat să-și suspende operațiunile de-a lungul celor aproximativ 8.800 de kilometri de oleoducte care merg din Texas până în apropiere de New York.

Atacul a antrenat o mișcare de panică și un asalt asupra pompelor, însoțită de penurii de benzină localizate și a subliniat vulnerabilitatea infrastructurii americane la astfel de atacuri.

Pentru a relua distribuirea benzinei cât mai repede posibil, directorul general al Colonial Pipeline, Joseph Blount, a autorizat plata unei răscumpărări în criptomonede, 75 de bitcoin, pentru o sumă estimată la 4,4 milioane de dolari.

El a explicat într-un comunicat că "rapid și discret" a prevenit poliția federală care a putut lua urma transferurilor financiare consecutive.

Înarmați cu un mandat semnat de un judecător din California, anchetatorii au reușit să confiște luni 63,7 bitcoin. Aceștia fuseseră transferați la o adresă specifică pentru care FBI avea "cheia privată", echivalentul unei parole, a declarat Departamentul Justiției într-un comunicat.

Prima zi din iulie vine cu noi schimbări pe piața energiei electrice. Asigură-ți un preț fix avantajos pentru anul contractual următor CITEȘTE ȘI Prima zi din iulie vine cu noi schimbări pe piața energiei electrice. Asigură-ți un preț fix avantajos pentru anul contractual următor

Cursul criptomonedei s-a prăbușit recent, astfel încât suma recuperată este de doar 2,3 milioane de dolari.

Această operațiune reprezintă, totuși, un succes pentru autoritățile americane, deoarece este foarte rar ca răscumpărările plătite de companii să fie recuperate, mai scrie AFP.

viewscnt
Afla mai multe despre
colonial pipeline
hackeri
sua