Cea mai mare tranzacție din istoria industriei farma: Pfizer oferă 150 miliarde de dolari pentru producătorul Botox

Cea mai mare tranzacție din istoria industriei farma: Pfizer oferă 150 miliarde de dolari pentru producătorul Botox
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 19 nov 2015

Gigantul farmaceutic Pfizer negociază preluarea Allergan, producătorul Botox, pentru 380 de dolari pe acțiune, echivalentul unei sume totale de 150 miliarde de dolari, cea mai mare tranzacție din istoria industriei farmaceutice, au declarat surse apropiate situației, citate de Bloomberg și Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Discuțiile sunt în stadiu avansat, iar achiziția ar putea fi anunțată luni, potrivit surselor.

Cumpărarea Allergan, care are sediul social în Dublin, ar putea permite companiei americane Pfizer să obțină anumite avantaje fiscale, având în vedere că sistemul de impozitare este mai avantajos în Irlanda.

Pe de altă parte, un acord între cele două companii ar putea fi intârziat de autoritățile din SUA, care au declarat că se opun ferm aranjamentelor fiscale de acest fel și doresc însăsprirea reglementărilor în acest domeniu.

Pe lângă avantajele în domeniul fiscal, o eventuală fuziune cu Allergan ar sprijini afacerile Pfizer, care sunt estimate să scadă cu 3,3% în 2015. De asemenea, includerea mărcii Botox în portofoliul Pfizer ar spori vânzările din segmentul premium.

Pfizer, cel mai mare producător de medicamente din SUA și al cincilea jucător pe piața românească de profil, cu o cotă de 4,8%, este la a doua încercare recentă pentru preluarea unuia dintre principalii săi rivali. În mai, Pfizer a retras o ofertă de aproximativ 118 miliarde de dolari pentru achiziția AstraZeneca. Compania britanică a considerat că prețul oferit de Pfizer a fost prea mic. 

Allergan este a treia companie farmaceutică din SUA în funcție de vânzări, poziție obținută în urma fuziunii cu grupul american Actavis. Tranzacția, în valoare de 66 miliarde dolari, a fost finalizată în luna martie. 

Pfizer este prezentă în 150 de țări și are peste 78.000 de angajați. În România, compania americană deține, la Cluj, fabrica de suplimente alimentare Ferrosan.

viewscnt
Afla mai multe despre
pfizer
botox
allergan
achizitie