Coronavirus: Noi variante virale ar putea să apară în această iarnă, avertizează EMA

Coronavirus: Noi variante virale ar putea să apară în această iarnă, avertizează EMA
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 sep 2022

Noi variante ale coronavirusului SARS-CoV-2 ar putea să apară în această iarnă, însă vaccinurile existente pe piață ar trebui să protejeze în continuare populațiile împotriva formelor grave de COVID-19, a anunțat Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Agenția europeană de reglementare medicală a organizat conferința sa de presă săptămânală despre situația COVID-19 în contextul în care Uniunea Europeană se pregătește să lanseze o campanie de vaccinare cu doze booster înaintea unui val anticipat de noi infectări până la sfârșitul acestui an, scrie Agerpres.

ULTIMA ORĂ FOTO Kaufland, cu mesaj în spațiul public: Se va constata că anumite produse de brand nu vor mai fi pe raft, unii furnizori au comunicat majorări de preț nerezonabile CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ FOTO Kaufland, cu mesaj în spațiul public: Se va constata că anumite produse de brand nu vor mai fi pe raft, unii furnizori au comunicat majorări de preț nerezonabile

Campania va fi realizată cu vaccinuri adaptate - autorizate joi de către EMA -, ce vizează varianta de acum dominantă Omicron, precum și cu vaccinurile originale dezvoltate pentru a combate tulpina originală a noului coronavirus, detectată pentru prima dată în China la sfârșitul anului 2019, au precizat specialiștii de la EMA.

Însă oamenii "nu ar trebui să aștepte un vaccin specific", a declarat directorului departamentului de strategie vaccinală din cadrul EMA, Marco Cavaleri.

"Ar putea să apară o nouă variantă emergentă, pe care noi nu putem să o prevedem astăzi", a adăugat el.

EMA a aprobat joi vaccinurile adaptate de Pfizer-BioNTech și Moderna care vizează subvarianta Omicron BA.1 și tulpina originală a noului coronavirus.

Un nou vaccin Pfizer, care țintește subvariantele deosebit de contagioase de Omicron BA.4 și BA.5, apărute în ultimele luni și care au devenit dominante la nivel mondial, ar urma să fie autorizat de EMA la jumătatea lunii septembrie. Un vaccin similar dezvoltat de Moderna se află la rândul său în pregătire.

Aceste vaccinuri adaptate pentru a combate Omicron vor fi în mare parte rezervate persoanelor vulnerabile, precum vârstnicii, femeile însărcinate și angajații din sectorul sănătății, a subliniat Marco Cavaleri.

Cei mai mulți europeni vor primi vaccinurile originale, "care sunt în continuare capabile să ofere protecție împotriva formelor grave de COVID-19 și împotriva riscului de deces", deși sunt mai puțin eficiente împotriva riscului de transmitere virală, a explicat el.

De altfel, "nu este exclus" să apară în această iarnă noi variante mai apropiate de subvariantele anterioare de Omicron, depășite în prezent ca areal de răspândire de subvariantele BA.4 și BA.5, a precizat oficialul european.

viewscnt
Afla mai multe despre
coronavirus
ema